Ιανός: Το καταστροφικό πέρασμα από Καρδίτσα: Αποστολή ΣΚΑΪ σε πληγείσες περιοχές

Μουζάκι Αργιθέας…Οι εικόνες που καταγράφουν οι ρεπορτερ του ΣΚΑΙ στην περιοχή είναι δραματικές. 

Παντού καταστροφή. Σε σπίτια, καλλιέργειες, υποδομές. Και ο κόσμος σε απόγνωση. 

Κάτοικοι με δάκρια στα μάτια, βλέπουν την επόμενη ημέρα του καταστροφικού περάσματος του Ιανού από τον τόπο τους.

«Έζησα εδώ είναι το χωριό μου, έχει καταστραφεί, ήταν το πιο όμορφο σημείο, και έσβησαν όλα αυτά, πάει το χωριό μου» λέει χαρακτηριστικά κάτοικος. 

Ο Δημήτρης Καλιώρας δεν μπορει να πιστέψει πως το σπίτι που έχτισε πριν 5 χρόνια στην Αργιθέα, θάφτηκε κάτω από τα μπάζα. 

«Είμαι και συγκινημένος και στεναχωρημένος για την όλη κατάσταση. Και συναισθηματικοί λόγοι γιατί υπήρχαν μέσα κειμήλια, πράγματα, μέχρι και το μπακαλοδεύτερο με τα βερεσέδια το είχα μέσα, έτσι;» λέει

Η μανία της φύσης ήταν τέτοια που πέτρες που έφτασαν από το ποτάμι, έφραξαν την είσοδο του σπιτιού και έφτασαν μέχρι το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου

Ο κ. Αλέκος Κωφός νιώθει τυχερός απλώς και μόνο γιατί κατάφερε να σωθεί.

«Τις μπότες αυτές τις φοράω 5 μέρες τώρα. Ούτε παπούτσια, ούτε ρούχα ούτε τίποτα. Και το κτίριο αυτό είχε μια αποθήκη ακόμα και ένα μπάνιο, τα οποία εξαφανίστηκαν. Αφου μπήκα στο αυτοκίνητο αισθάνθηκα ότι μπήκα σε 5αστερο ξενοδοχείο. Πανικός πρώτα και μετά χαλαρώνεις, λες θα πνιγώ, θα πεθάνω, μη νομίζεις, είναι πολύ χαλαρά» λέει.

Η Ντίνα δεν μπορεί να πιστέψει την καταστροφή που τους βρήκε. 

«Θέλω να καθίσω να ηρεμήσω, να μην τα βλέπω, να μην τα σκέφτομαι…..Γιατί κάποια στιγμή θα τρελαθώ» δηλώνει.

Στην Αργιθέα με εκσκαφείς ακόμη και σήμερα προσπαθούν να βγάλουν τα μπάζα και τα φερτά υλικά από το ποτάμι προκειμένου να μπορέσουν οι κάτοικοι να περάσουν και να πάνε στα σπίτια τους που έχουν καλυφθεί από τόνους λάσπης και πέτρας. 

Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, ο μόνος τρόπος για να μπροέσουν οι κάτοικοι να πάρουν φαγητό και φάρμακα είναι με τη μπουλντόζα.

Ο ορμητικός χείμαρρος δεν άφησε τίποτα στο πέρασμα του. Παρασκευή βράδυ ξήλωσε τη γέφυρα που οδηγεί σε Πευκόφυτο, Οξυά και Αργιθέα. 

«Είμαστε ευχαριστημένοι που έχουμε και αυτή τη λύση, προσωρινά βέβαια μέχρι να αποκατασταθούν τα πράγματα και να δούμε, οι άνθρωποι έχουν ανάγκη και αυτό είναι που μας προβληματίζει περισσότερο, η δεύτερη μέρα, υπάρχουν άνθρωποι που χάσανε τις περιουσίες τους τα ζώα τους τις προμήθειες τους για το χειμώνα» αναφέρει ο εφημέριος του Πευκόφυτου Λάζαρος Κουτσογιάννης.

«Στείλαμε μηχάνημα από το δήμο, κάναμε την διάνοιξη για να μπορέσει ο άνθρωπος να πάει σπίτι του» εξηγεί ο Γιάννης Κουτσογιάννης, Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μουζακίου.

Πέντε μέρες μετά την κακοκαιρία η Πολιτεία να κάνει αγώνα δρόμου για να στηρίξει τους πληγέντες ιδιαίτερα στα αποκλεισμένα χωριά 

Πηγή: skai.gr


Πηγή