Η εισήγηση της προέδρου για την ανανέωση ΟΛΩΝ των συμβάσεων

Το ErgasiaNET παρουσιάζει την εισήγηση της προέδρου των Παιδικών Σταθμών Δήμου Αγίας Παρασκευής (ΠΑΣΔΑΙΠ), Ηλέκτρας Αντωνοπούλου – Πανάγου, που θα συζητηθεί σήμερα, το μεσημέρι, στη νέα συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Νομικού Προσώπου, την οποία συγκάλεσε, σε αγαστή συνεργασία, με το δήμαρχο, Αγίας Παρασκευής, Βασίλη Ζορμπά, στα μουλωχτά (Στα «μουλωχτά», η επιχείρηση απολύσεων στους Παιδικούς από το Ζορμπά της Αγίας Παρασκευής), προκειμένου να ανατρέψει πραξικοπηματικά προηγούμενη απόφαση για ανανέωση όλων των συμβάσεων (Πρώτη νίκη του ΣΕΔΑΠ: «Μπλόκαρε» συμβούλους του Ζορμπά και απολύσεις στους Παιδικούς) και να προχωρήσει, όπως ήταν οι αρχικές τους σκέψεις, σε 24 απολύσεις εργαζομένων (Παιδικοί Αγίας Παρασκευής: Λουκέτο και απολύσεις εργαζομένων από το δήμαρχο, Βασίλη Ζορμπά).

Ύστερα, όμως, από την «επίσκεψη» στο γραφείο δημάρχου του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Αγίας Παρασκευής (ΣΕΔΑΠ), συνδικαλιστικών φορέων και αναλογικοτήτων, μεταξύ των οποίων και το ΜΕΤΑ, γονέων και δημοτών, ο δήμαρχος ΔΕΣΜΕΥΘΗΚΕ ΔΗΜΟΣΙΑ πως δε θα κάνει καμία απόλυση, αλλά αντιθέτως θα ΑΝΑΝΕΩΣΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ (Βατερλώ Ν.2 για το φεουδάρχη – δήμαρχο Ζορμπά της Αγίας Παρασκευής. Καμία απόλυση σε Παιδικούς, υποσχέθηκε).

Σε κάθε περίπτωση, με ανακοίνωσή του, ο ΣΕΔΑΠ δηλώνει πως παραμένει «σε επαγρύπνηση» και καλεί, εκ νέου, το σύνολο των εργαζομένων, μονίμους και συμβασιούχους, συνδικαλιστικά Σωματεία και εργατικές συλλογικότητες, γονείς, δημότες αλληλέγγυους, «να παραβρεθούν την Παρασκευή, 4/9/2020 στις 15:30 (ώρα συνεδρίασης του ΔΣ ΠΑΙΣΔΑΠ) έξω από το Δημαρχείο» (ΣΕΔΑΠ: Όλες και όλοι στη συνεδρίαση του Δ.Σ. των Παιδικών Σταθμών | Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη).

Στην εισήγησή της, η πρόεδρος των ΠΑΙΣΔΑΠ, Ηλέκτρα Αντωνοπούλου – Πανάγου… επαφίεται «στη ρύθμιση του νόμου (άρθρο 68, παρ.1, Ν.4415/2016), σύμφωνα με την οποία οι συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου των 48 εργαζομένων των ΠΑΙΣΔΑΠ, που απασχολούνται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής, ανανεώνονται κάθε έτος» και ζητεί την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου.

Ωστόσο, από την αρχή της εισήγησης μέχρι το τέλος και το «παρακαλώ για την έγκρισή σας», μεσολαβούν στοιχεία, ανακρίβειες και ισχυρισμοί που δημιουργούν πολλά ερωτήματα. Ενδεικτικά:

Εμμένει στη δικαιολογία που συγκάλεσε το διοικητικό συμβούλιο, ότι δηλαδή: << … δεν γίνεται σαφές το περιεχόμενο αυτής , ώστε η υπηρεσία να προβεί στις προβλεπόμενες ενέργειες >> και κατά τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου << …είναι ασαφής , ελλιπής και δημιουργεί ερμηνευτικά προβλήματα και κυρίως δυσχέρειες και αδυναμία πλήρους εφαρμογής της>>. Ωστόσο, δε διευκρινίζει ως προς ποια σημεία, ποια είναι τα ερμηνευτικά προβλήματα και γιατί υπάρχει αδυναμία πλήρους εφαρμογής.

Τα όσα συνέβησαν με το «βατερλώ Ν.2» του δημάρχου Αγίας Παρασκευής, την περασμένη Τρίτη 2 Σεπτέμβρη, εκεί δηλαδή, όπου κάτω από την οργανωμένη αντίσταση και πίεση εργαζομένων και κοινωνίας, δεσμεύθηκε δημόσια για την ανανέωση όλων των συμβάσεων, τα παρουσιάζει… ως πρωτοβουλία του δημάρχου: «με πρωτοβουλία του Δημάρχου του Δήμου μας , Β. Ζορμπά , και προκειμένου να καλυφθούν όλοι οι εργαζόμενοι, να μην απολυθεί κανένας και να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους για ένα χρόνο , όπως ορίζει ο νόμος», αναφέρει.  Φυσικά, πρόκειται για ψευδή και έωλη αναφορά, καθώς πρόκειται καθαρά για μια καθαρή νίκη, η οποία προήλθε από τον οργανωμένο και συντονισμένο, κοινό αγώνα του εργατικού – συνδικαλιστικού κινήματος, του συνόλου των εργαζομένων και της κοινωνίας, που υπερασπίστηκαν (και θα υπερασπιστούν και σήμερα) τα κοινά τους συμφέροντα.

Μιλά για «δυνατότητα δημιουργίας και προμήθειας τεσσάρων (4) αιθουσών προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της εφαρμογής της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης και παράλληλα να αποδεσμευτούν οι δύο αίθουσες του νηπιακού σταθμού στην οδό Βορρά και ο νηπιακός σταθμός στην οδό Αφροδίτης που παραχωρήθηκαν στο Δήμο για την κάλυψη αυτής της ανάγκης», αλλά και υπογραμμίζει πως «Επίσης από τον κο Δήμαρχο εξετάστηκε και η δυνατότητα επιπλέον χρηματοδότησης από το Υπουργείο Εσωτερικών του Δήμου μας , λαμβανομένων υπόψη και των συνεπειών του κορονοιού , η οποία , εκτιμάται , ως βέβαιη».

Και η ερώτηση απλή: Αυτό δεν μπορούσε να γίνει εξαρχής; Ρητορικό το ερώτημα, διότι για να αλλάξει μέσα σε μία ημέρα η απόφαση και το σκεπτικό της απόλυσης και να γίνει… περισσότερες αίθουσες και καμία απόλυση, μπορούσε. Και τότε, ποιος ο λόγος της εμμονής τους να απολύσουν εργαζομένους και να συρρικνώσουν δομές, βάζοντας σε κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού προσωπικό, παιδιά, γονείς και τοπική κοινωνία; Γιατί, αν παρατηρήσει κάποιος, θα διαπιστώσει ότι τώρα επικαλούνται την πανδημία για να μην προχωρήσουν σε απολύσεις και να μη βάλουν λουκέτο στις δομές. «Λαμβανομένων υπόψη και των συνεπειών του κορονοιού», αναφέρει η πρόεδρος των ΠΑΙΣΔΑΠ.

ΥΓ. Δεν μπορείς να προσπαθείς να εκβιάσεις μια διαφορετική απόφαση από τη ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ, προκειμένου να λάβεις αυτό που πραγματικά θέλεις, απολύσεις, με το να αναφέρεις «πιστεύουμε ότι εξασφαλίζεται και η δαπάνη μισθοδοσίας τους. Σε κάθε περίπτωση σας επισημαίνω, τις ευθύνες μας, να απασχολούμε εργαζόμενους και να μην έχουμε τις πιστώσεις να τους καταβάλλουμε το μισθό». Δεν είναι οι εκπρόσωποι της κοινωνίας, των γονέων, των εργαζομένων συνδιαχειριστές των οικονομικών του δήμου. Αν υπάρχει πρόβλημα, σημαίνει ότι από κάπου… τρέχει χρήμα. Και σίγουρα, όχι προς τους εργαζομένους που μονίμως καλούνται να πληρώσουν την κακοδιαχείριση, τα ρουσφέτια και τους υψηλά αμειβόμενους καρεκλοκένταυρους της όποιας διοίκησης.


Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ

Αγία Παρασκευή , 3.9.2020

Προς: Τα μέλη του Δ.Σ. των ΠΑΙ.Σ.Δ.Α.Π.

Θέμα 1ο: Την περί εκ νέου λήψη απόφασης για το θέμα: Ανανέωση ή μη των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων με Σύμβαση Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου στα πλαίσια της υλοποίησης του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», λόγω ερμηνευτικών προβλημάτων έως και δυσχέρειας και αδυναμίας εκτέλεσης της ήδη ληφθείσας απόφασης του Δ.Σ. των ΠΑΙΣΔΑΠ 72/2020 (με αρ. πρωτ. 3279/31.8.2020).

Η Πρόεδρος λαμβάνοντας υπ’ όψιν:

1. Την υπ’ αριθμ. 72/31.08.2020 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου των ΠΑΙ.Σ.Δ.Α.Π. (ΑΔΑ: 9 A7ΡΟΛΘ1-ΝΤΧ)

2. Την απάντηση της Νομικής Υπηρεσίας σε ερώτημα της Προϊσταμένης Διεύθυνσης των

ΠΑΙ.Σ.Δ.Α.Π. με αρ. πρωτ.: 18351εξ / 01.09.2020,

Εισηγείται:

Με την υπ’ αριθμ. 72/31.08.2020 απόφαση του Διοικητικού μας Συμβουλίου (ΑΔΑ: 9 A7ΡΟΛΘ1-ΝΤΧ), αποφασίστηκε , και με ψήφους εφτά (7) κατά και έξι (6) υπέρ, καταψηφίστηκε η εισήγησή μας για την ανανέωση των συμβάσεων 24 εργαζομένων των ΠΑΙ.Σ.Δ.Α.Π. και για τη μη ανανέωση των συμβάσεων άλλων 24 εργαζομένων των ΠΑΙ.Σ.Δ.Α.Π..

Η παρακάτω απόφασή μας κατά την υπηρεσία << … δεν γίνεται σαφές το περιεχόμενο αυτής , ώστε η υπηρεσία να προβεί στις προβλεπόμενες ενέργειες >> και κατά τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου << …είναι ασαφής , ελλιπής και δημιουργεί ερμηνευτικά προβλήματα και κυρίως δυσχέρειες και αδυναμία πλήρους εφαρμογής της>>.

Γι αυτό το λόγο συγκαλέσαμε την παρούσα , νέα συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, για τη συζήτηση και την λήψη απόφασης για την ερμηνεία , τη διευκρίνιση και την συμπλήρωση της προηγούμενης απόφασής μας.

Εν τω μεταξύ όμως , συνέβησαν εξελίξεις που καθιστούν αναγκαία τη διαφοροποίηση της προηγούμενης από 31.08.2020 εισήγησής μας και τη διαμόρφωση νέας εισήγησης , όπως παρακάτω εκθέτω.

Συγκεκριμένα με πρωτοβουλία του Δημάρχου του Δήμου μας , Β. Ζορμπά , και προκειμένου να καλυφθούν όλοι οι εργαζόμενοι , να μην απολυθεί κανένας και να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους για ένα χρόνο , όπως ορίζει ο νόμος , διερευνήθηκε η δυνατότητα δημιουργίας και προμήθειας τεσσάρων (4) αιθουσών προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της εφαρμογής της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης και παράλληλα να αποδεσμευτούν οι δύο αίθουσες του νηπιακού σταθμού στην οδό Βορρά και ο νηπιακός σταθμός στην οδό Αφροδίτης που παραχωρήθηκαν στο Δήμο για την κάλυψη αυτής της ανάγκης , με απόφαση του Δ.Σ. ΤΩΝ ΠΑΙ.Σ.Δ.Α.Π..

Οι αίθουσες αυτές θα χρησιμοποιηθούν ακολούθως από το Νομικό μας Πρόσωπο για την κάλυψη αιτήσεων βρεφών , οι οποίες δεν καλύφθηκαν μέχρι σήμερα, λόγω μικρότερου αριθμού διαθέσιμων θέσεων.

Με την χρησιμοποίηση όλων των αιθουσών αυτών εκτιμάται ότι θα μπορέσουν να καλυφθούν κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος τα αιτήματα των συμπολιτών μας που ζητούν φιλοξενία για τα βρέφη τους , ενώ οι αιτήσεις για φιλοξενία νηπίων θα έχουν καλυφθεί στο σύνολό τους.

Θα καταβληθεί μάλιστα ιδιαίτερη προσπάθεια για την επίσπευση κατασκευής βρεφικού σταθμού προκειμένου το σύνολο των αναγκών για τα βρέφη να μπορεί να καλυφθεί τα επόμενα έτη .

Η προμήθεια , τοποθέτηση και λειτουργία των νέων αυτών αιθουσών προβλέπεται να γίνει μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου , του τρέχοντος έτους , περίπου.

Επίσης από τον κο Δήμαρχο εξετάστηκε και η δυνατότητα επιπλέον χρηματοδότησης από το Υπουργείο Εσωτερικών του Δήμου μας , λαμβανομένων υπόψη και των συνεπειών του κορονοιού , η οποία , εκτιμάται , ως βέβαιη και με αυτή θα καλυφθεί μέρος της δαπάνης μισθοδοσίας των 48 εργαζομένων , με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος « Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής»

Άλλο μέρος της δαπάνης μισθοδοσίας αυτών θα καλυφθούν από τα τροφεία των νέων βρεφών και νηπίων που θα καλύψουμε επιπλέον.

Εφόσον λοιπόν γίνουν τα ανωτέρω (επιστροφή αιθουσών , εξεύρεση χρηματοδότησης , πληρωμή τροφείων) και υπό τις προϋποθέσεις αυτές, εκτιμούμε, ότι , το μεγαλύτερο μέρος των 48 εργαζομένων θα έχει αντικείμενο εργασίας και απασχόλησης και πιστεύουμε ότι εξασφαλίζεται και η δαπάνη μισθοδοσίας τους.

Σε κάθε περίπτωση σας επισημαίνω , τις ευθύνες μας , να απασχολούμε εργαζόμενους και να μην έχουμε τις πιστώσεις να τους καταβάλλουμε το μισθό.

Ενόψει όλων των ανωτέρω και με την ελπίδα και τη βεβαιότητα ότι οι ανωτέρω προϋποθέσεις θα επικυρωθούν επαφιόμαστε στη ρύθμιση του νόμου (άρθρο 68, παρ.1 , ν 4415/2016) , σύμφωνα με την οποία οι συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου των 48 εργαζομένων των ΠΑΙ.Σ.Δ.Α.Π. , που απασχολούνται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος « Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», ανανεώνονται κάθε έτος και παρακαλώ για την έγκριση σας.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ ΠΑΙΣΔΑΠ

Ηλέκτρα Αντωνοπούλου – Πανάγου


Διαβάστε επίσης:


Πηγή