Η 1η ΥΠΕ «δίνει» την ηγεσία του υπ. Υγείας για τις ελλείψεις σε τεστ και τη σύμβαση με ιδιώτη

Το μπαλάκι των ευθυνών ρίχνει ουσιαστικά στην πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας ο Διοικητής της 1ης ΥΠΕ ισχυριζόμενος ότι από την Αριστοτέλους δόθηκε η εντολή για την «διοχέτευση» των μοριακών τεστ σε συγκεκριμένο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο καταλογίζοντας επίσης ευθύνες σε αυτή για απουσία σχεδιασμού και προετοιμασίας για την εξασφάλιση των αναγκαίων αντιδραστηρίων παρά το γεγονός ότι γνώριζε ότι αυτή την περίοδο θα υπάρξουν αυξημένες ανάγκες.

Συγκεκριμένα ο κ. Στάθης μιλώντας στην εφημερίδα των Συντακτών και στην δημοσιογράφο Ντάνι Βέργου για το θέμα της σύμβασης με το συγκεκριμένο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο αναφέρει ότι: «Υπήρξε καθοδήγηση από το υπ. Υγείας να διοχετευθούν τα τεστ στον συγκεκριμένο διαγνωστικό όμιλο. Το υπουργείο πραγματοποίησε την διαπραγμάτευση».

Όμως ο κ. Στάθης δεν σταματά μόνο σε αυτό. Στο ίδιο δημοσίευμα φαίνεται ότι καταλογίζει ευθύνες στην πολιτική ηγεσία του υπ. Υγείας για έλλειψη σχεδιασμού  και προνοητικότητα να προμηθευτεί τον αναγκαίο αριθμό τεστ παρότι γνώριζε ότι οι ανάγκες αυτή την περίοδο θα ήταν αυξημένες.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών ο κ. Στάθης φέρεται ότι δήλωσε ότι «Δυστυχώς, δεν υπάρχει επιτελική και στρατηγική σκέψη, οργάνωση, κεντρικός σχεδιασμός» ξεκαθαρίζει ο κ. Στάθης. «Ήταν δεδομένη η αύξηση των κρουσμάτων με το άνοιγμα του τουρισμού. Δεν μπορείς να πηγαίνεις σε μια τέτοια κατάσταση χωρίς να έχεις αποθέματα στις αποθήκες σου…».

Μετά από αυτές τις δηλώσεις του Διοικητή της 1ης ΥΠΕ κ. Στάθη γεννάται τεράστιο ζήτημα για την πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας που παρόλα αυτά αυτή μέχρι αυτή τη στιγμή τηρεί σιγήν ιχθύος.

Πολύ περισσότερο όταν στο συγκεκριμένο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο φέρεται να προΐσταται επιστημονικά ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπ. Υγείας στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων κ. Μαργιοκίνης.

Η αποκάλυψη για τη σκανδαλώδη διοχέτευση των τεστ στο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, που πρώτο έφερε στη δημοσιότητα το ΜΕΤΑ Υγειονομικών, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Επιβεβαιώνει τις καταγγελίες που υπήρχαν διάσπαρτες ότι μια σειρά νοσοκομεία έδιναν τεστ σε ιδιωτικά εργαστήρια πληρώνοντας σημαντικά ποσά.

Παράλληλα άνοιξε και μια άλλη πλευρά για τις σχέσεις του αναπληρωτή εκπρόσωπου της επιτροπής λοιμωξιολόγων του Υπ. Υγείας με το συγκεκριμένο εργαστήριο. Οι δικαιολογίες που προέβαλε για την σχέση που διατηρούσε με το συγκεκριμένο διαγνωστικό κέντρο, παρότι για μήνες ήταν μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων δεν μπορούν να θεωρηθούν πειστικές.

Τέλος πρέπει να παρατηρήσουμε ότι ειδικοί, που έχουν γνώση της διαδικασίας με την οποία γίνονται τα τεστ, επισήμαιναν ότι από την σχετική σύμβαση προκύπτουν σοβαρά ζητήματα τόσο για τον τρόπο κοστολόγησης όσο και για το γεγονός ότι αυτή η σύμβαση μπορεί να επεκταθεί χρονικά αλλά και σε άλλες εξετάσεις.

Είναι προφανές ότι η σιωπή της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Υγείας και γενικότερα της Κυβέρνησης μόνο ένοχη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.

Το υγειονομικό κίνημα και πρώτα από όλα τα αγωνιστικά σωματεία χωρίς περιστροφές πρέπει να θέσει τώρα ζήτημα να σπάσει τώρα ο εναγκαλισμός του δημόσιου συστήματος υγείας με τα ιδιωτικά συμφέροντα.

Να θέσει άμεσα το αίτημα για την αξιοποίηση όλων των δημόσιων δομών για την πραγματοποίηση των τεστ, την ανάπτυξη νέων όπου απαιτείται και την εξασφάλιση των αναγκαίων αντιδραστηρίων.


Διαβάστε επίσης:


Πηγή