Γιώργος Καμίνης σε Μηταράκη: «Με την πολιτική σας ελλοχεύει ο κίνδυνος να εξαπλωθεί ο ιός στις δομές και τα κρατητήρια της χώρας»

Ολομέτωπη κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό άσκησε σήμερα ο αρμόδιος Τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης, σε συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής. Αφορμή, η ετήσια ειδική έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για τις επιστροφές αλλοδαπών το 2019, η οποία και παρουσιάστηκε στους βουλευτές της Επιτροπής. 

Σχολιάζοντας τα πρόσφατα κρούσματα κορωνοϊού στη Μόρια και σε άλλες δομές φιλοξενίας, αλλά και τη σημερινή εικόνα συνωστισμού έξω από την Υπηρεσία Ασύλου, ο κ. Καμίνης άσκησε κριτική για τα ελλιπή μέτρα προστασίας που εντοπίζονται στις προσφυγικές δομές: “Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που συνωστίζονται καθημερινά έξω από την Υπηρεσία Ασύλου θα επιστρέψουν μετά στις δομές φιλοξενίας στις οποίες διαμένουν, διακινδυνεύοντας την περαιτέρω εξάπλωση του ιού”

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου οκταμήνου 2020 που παρουσίασε ο Συνήγορος του Πολίτη, πάνω από 4.000 άνθρωποι στοιβάζονται στα κέντρα κράτησης και τα αστυνομικά κρατητήρια, με απολύτως αβέβαιη την επιστροφή τους, λόγω της επιλογής της κυβέρνησης με την πρόσφατη νομοθεσία να μετατρέψει τη κράτηση σε κανόνα, σε ευθεία αντίθεση με τις ευρωπαϊκές οδηγίες που προβλέπουν τη κράτηση ως εξαίρεση. 

Για την συνεχιζόμενη κατάσταση στην Πλατεία Βικτωρίας, ο βουλευτής Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής άσκησε δριμεία κριτική στη διαχείριση των αναγνωρισμένων προσφύγων από την κυβέρνηση: “Πρέπει να καταλάβετε κ. Υπουργέ πως δεν είστε μόνο Υπουργείο Επιστροφών και Αιτήσεων Ασύλου: Είστε ολοένα και περισσότερο Υπουργείο κοινωνικής ένταξης των αναγνωρισμένων προσφύγων. Με την αύξηση του ρυθμού εξέτασης αιτήσεων ασύλου μεταφέρουμε απλά το πρόβλημα από τα νησιά στην Πλατεία Βικτωρίας. Αποφασίσατε να εκδιώξετε τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες από τις Δομές, χωρίς καμία μέριμνα και κανένα σχέδιο για την ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία.“ 

Όσον αφορά ειδικότερα τις επιστροφές, διακηρυγμένο στόχο της κυβέρνησης: από τα στοιχεία φαίνεται πως η μεγαλύτερη ομάδα υπηκόων που απομακρύνονται από τη χώρα μας, τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και ως ποσοστό επί του συνόλου (άνω του 80%), αφορά πολίτες από την Αλβανία, και όχι από χώρες καταγωγής που ταυτίζονται με την έξαρση των μεικτών ροών το 2015. Παράλληλα, ο αυξημένος αριθμός των διοικητικά κρατουμένων δεν επέφερε ανάλογη αύξηση επιστροφών. Αντίθετα, οι επιστροφές μειώθηκαν κατά 37% το 2019 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Το πρώτο δε 8μηνο του 2020 οι επιστροφές παρουσιάζουν περαιτέρω μείωση.

Για τις κατηγορίες κατά της χώρας μας για pushbacks αιτούντων άσυλο στη θάλασσα, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό, ο κ. Καμίνης ήταν κατηγορηματικός: “Δεν αποτελεί θέση μας πως τα pushbacks είναι επίσημη πολιτική του Ελληνικού Κράτους. Όταν όμως κ. Υπουργέ, υπάρχουν σοβαρές φωνές που κάνουν τέτοιες καταγγελίες, οφείλετε να τις εξετάζετε σοβαρά και όχι να κατηγορείτε τον καθένα για συκοφαντία.”

Υπενθυμίζεται πως την ανησυχία τους για ενδεχόμενα pushbacks από την Ελλάδα έχουν εκφράσει το τελευταίο διάστημα ο διευθυντής της Frontex, η αρμόδια Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Γερμανός Υφυπουργός Άμυνας, ενώ αντίστοιχα ρεπορτάζ έχουν δημοσιευθεί από τους New York Times αλλά και από τον ευρωπαϊκό και ελληνικό Τύπο.


Πηγή