Γιώργος Καμίνης: «Μηταράκης σε γραμμή “λιάζονται”»

Δήλωση Γιώργου Καμίνη, Τομεάρχη Μετανάστευσης και Ασύλου του Κινήματος Αλλαγής, μετά από σημερινή αναφορά του Υπουργού κ. Μηταράκη στη Βουλή

Το 2015, σε μία έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ για το προσφυγικό, είχα ρωτήσει την αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου τι συμβαίνει με τους μετανάστες και πρόσφυγες που έρχονται από τα νησιά. Μου είχε απαντήσει ότι οι πρόσφυγες “απλώς λιάζονται στις πλατείες». Σε επίμονη ερώτησή μου δε, για το πού πάνε μου είχε απαντήσει αόριστα “Στην Ευρώπη” και όταν ζήτησα να μάθω πως πάνε, είχε απαντήσει: «Δεν το ξέρω αυτό. Απλά εξαφανίζονται».

Πέντε χρόνια μετά, ζητώντας σήμερα στη Βουλή από τον αρμόδιο υπουργό ενημέρωση για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης σχετικά με την κοινωνική ένταξη των αναγνωρισμένων προσφύγων, ο κ. Νότης Μηταράκης μου απάντησε περίπου το ίδιο, αρνούμενος επί της ουσίας να μας παρουσιάσει ένα πρόγραμμα ένταξης αυτών των ανθρώπων. Για ακόμα έναν Υπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας, οι πρόσφυγες κάποια στιγμή “απλά θα εξαφανιστούν”.

Ο κ. Μηταράκης στην ομιλία του δεν αφιέρωσε ούτε μία λέξη για να μας περιγράψει έστω κι ένα υποτυπώδες σχέδιο προγράμματος ένταξης. Στη συνέχεια, επωφελούμενος από την απουσία μου από την αίθουσα λόγω ταξιδιού στην πληγείσα από τον κυκλώνα Ιανό Κεφαλονιά, ως επικεφαλής κλιμακίου του Κινήματος Αλλαγής, διαστρέβλωσε πλήρως τα λεγόμενά μου, λέγοντας ότι δήθεν θέλω να δώσουμε “ένα διαμέρισμα και μια έτοιμη δουλειά σε κάθε πρόσφυγα”. Φυσικά, μεταξύ αυτού που μου αποδίδει ο κ. Μηταράκης και της σημερινής κατάστασης, όπου πολλοί αναγνωρισμένοι πρόσφυγες «λιάζονται σε πλατείες», όπως η πλατεία Βικτωρίας, υπάρχει τεράστια απόσταση. 

Οπως τότε έτσι και σήμερα, επιμένω σταθερά σε ένα σοβαρό σχεδιασμό επί του προσφυγικού ζητήματος, ο οποίος ειδικά για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες περιλαμβάνει και το στάδιο της ένταξης μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών απόδοσης ασύλου. Αυτονόητα, ένας τέτοιος σχεδιασμός περνάει μέσα από την εκπαίδευση, την καταγραφή των προσόντων των προσφύγων και των αναγκών της αγοράς, τον σχεδιασμό για τη στέγαση τους.   

Σε καμία περίπτωση πάντως δεν περιλαμβάνει το να αφεθούν στην τύχη τους, δηλαδή στις πλατείες και σε όποιον επιτήδειο, εξ αριστερών ή εκ δεξιών, φιλοδοξεί να τους εκμεταλλευτεί για πολιτικό ή άλλο όφελος. Αυτά τα αυτονόητα τόνισα σήμερα στον κ. Μηταράκη, και δεν χρειαζόταν τέτοιος αμήχανος εκνευρισμός εκ μέρους του. Ουσιαστικά ο κ. Υπουργός φαίνεται να αποδέχεται σιωπηρώς τη σημερινή κατάσταση, λόγω των δικών του ιδεοληψιών και της αδυναμίας σχεδιασμού. 

Τέλος, μιας και αναφέρθηκε στη θητεία μου στον Δήμο Αθηναίων, οφείλω να του υπενθυμίσω ότι, επί θητείας μου δημιουργήθηκε, εκ του μηδενός, η δομή φιλοξενίας στον Ελαιώνα, η Αθήνα υπήρξε ο πρώτος Δήμος της χώρας που λειτούργησε το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και διεκδίκησε με μεγάλη επιτυχία σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια για την ένταξη προσφύγων και μεταναστών, με βραβευμένα καινοτόμα προγράμματα όπως το Curing the Limbo. Επί της θητείας μου καταβλήθηκαν οι μέγιστες δυνατές προσπάθειες από την Δημοτική Αρχή να μην αφεθούν αυτοί οι άνθρωποι στις πλατείες με όποια συνέπεια έχει αυτό πέραν των άλλων και για την οικονομική, κοινωνική και υγειονομική ζωή της πόλης. Επειδή, λοιπόν, το θέμα της ένταξης είναι υπαρξιακής φύσης για την ευημερία της χώρας, τον καλώ να εγκαινιάσει αμέσως έναν ευρύτατο δημόσιο διάλογο για την ένταξη των αναγνωρισμένων προσφύγων, ώστε να μπορέσουμε όλοι να συνεισφέρουμε με την εμπειρία και τις γνώσεις μας.  

Τα κύρια σημεία της ομιλίας του Τομεάρχη Μετανάστευσης και Ασύλου του Κινήματος Αλλαγής Γιώργου Καμίνη στην ενημέρωση των μελών της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη. 

  • “Ακούσαμε σήμερα, από τον αρμόδιο Υπουργό, για τρίτη φορά, προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης για το προσφυγικό / μεταναστευτικό.
  • Η πρώτη ήταν προτού αρχίσουν οι παλινωδίες των διαφόρων συντονιστών, η οποία κατέληξε στη δημιουργία του Υπουργείου που είχατε καταργήσει. Η δεύτερη φορά είναι όταν πλέον δημιουργήθηκε το Υπουργείο, το οποίο φαίνεται ότι πολλαπλασιάζεται δια της μιτώσεως, όπως η αμοιβάδα. Δημιουργήθηκε Υπουργείο Μετανάστευσης και Υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας. 
  • Και έρχεστε σήμερα να μας κάνετε πάλι στην ουσία προγραμματικές δηλώσεις, χωρίς να πείτε ούτε μία λέξη για το πιο σημαντικό ζήτημα: τι θα γίνουν αυτοί οι άνθρωποι που θα μείνουν στην Ελλάδα. Τι θα γίνει με τη μόρφωση των παιδιών; Τι θα γίνει με τις προοπτικές απασχόλησης αυτών των ανθρώπων; Τι θα γίνει με την κοινωνική και οικονομική τους ένταξη στην ελληνική κοινωνία; Για αυτά τα θέματα δεν μας έχετε πει ούτε μία κουβέντα.”

Για τα υπόλοιπα εκκρεμή ζητήματα του προσφυγικού / μεταναστευτικού   

  • “Στη Μόρια τελικά τι προηγήθηκε του εμπρησμού; Δεν ήξερε η κυβέρνηση ότι θα δημιουργούνταν επεισόδια από τη στιγμή που θα υπήρχε ένα ξέσπασμα του κορωνοϊού; Τι μέτρα είχατε λάβει για να το αποφύγετε;
  • Φύλαξη συνόρων: Τι ακριβώς εννοείτε; Είναι αλήθεια τα pushbacks; Το είπαν οι NYT, το επιβεβαίωσε στη γερμανική βουλή ο Γερμανός υφυπουργός Εθνικής Άμυνας. Το επιβεβαίωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο επικεφαλής της FRONTEX. Δεν πρέπει να ερευνηθούν αυτές οι κατηγορίες; Θα είμαστε μία χώρα η οποία θα κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της;
  • Τα ποσοστά ανα εθνικότητα αυτών που αποχωρούν: Αληθεύει, όπως μας ενημέρωσε ο Συνήγορος του Πολίτη στην Ετήσια έκθεσή του, ότι 80% των επιστροφών είναι Αλβανοί υπήκοοι; 
  • Τι σκοπεύετε να κάνετε με όσους παίρνουν άσυλο από τα νησιά; Είναι αριθμοί που επιβεβαιώνουν αυτο που μας λέγατε για μεταναστευτικό προφίλ; ή είναι διαφορετικά τα πράγματα;   
  • Γιατί ο 30χρονος Σομαλός μπήκε στον κόπο να επιστρέψει στην κόλαση της Μόριας; Μήπως τελικά οι προδιαγραφές που έχουν τεθεί για το πρόγραμμα HELIOS (να έχουν δηλαδή ΑΦΜ και να υπογράψουν συμβόλαιο) είναι απαγορευτικές για πολλούς από αυτούς να συμμετάσχουν;;
  • Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Υπουργείου, πόσοι άνθρωποι θα μείνουν στα νησιά και πόσοι θα έρθουν στην ενδοχώρα;
  • Μας λέτε για τις ΜΚΟ: Έχετε κάνει μια αποτίμηση για τη συνεισφορά των ΜΚΟ στην αντιμετώπιση του προσφυγικού; Σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας υπάρχουν καλοί και κακοί. Υπάρχουν προφανώς και ΜΚΟ που εκμεταλλεύονται το προσφυγικό για να πλουτίσουν ή να υλοποιήσουν τις ιδεοληψίες τους. Υπάρχουν κι εκείνες, χωρίς τη βοήθεια των οποίων το ελληνικό κράτος δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί την προσφυγική πρόκληση από το 2015. Θα σταματήσετε επιτέλους να τα τσουβαλιάζετε όλα μαζί αφήνοντας ουσιαστικά να εννοηθεί ότι υπάρχει γενικώς μια συμπαιγνία μεταξύ ΜΚΟ και δουλεμπόρων και κατα τ’ άλλα η Ελληνική Πολιτεία τα κάνει όλα τέλεια;”

Πηγή