Φώφη Γεννηματά: «Κυρώσεις άμεσης και αυτόματης εφαρμογής στην επόμενη κίνηση του Ερντογάν»

Συνέντευξη Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα με το δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη

Στις περιοχές που επλήγησαν δεν αρκούν τα μέτρα ανακούφισης, χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο

Οι άνθρωποι στην Θεσσαλία έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές, είναι πολύ δύσκολο να επανέλθουν σε μία φυσιολογική ζωή. Αυτό σημαίνει ότι δεν αρκούν τα μέτρα ανακούφισης που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση. Το ένα ζήτημα λοιπόν, είναι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν να μην μπλέξουν στην γραφειοκρατία, να μην καθυστερήσουν και να εφαρμοστούν άμεσα και το δεύτερο και σημαντικότερο είναι, ότι η περιοχή για να επανέλθει χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Ένα σχέδιο, που θα ξεκινά από τη στήριξη των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, των αγροτών. 

Η οικονομία της περιοχής στηρίζεται σε αγρότες και κτηνοτρόφους που έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές και θα έχουμε ντόμινο δυσμενών εξελίξεων αν δεν στηριχθούν το συντομότερο δυνατό. 

Χρειάζονται οπωσδήποτε αποκατάσταση, σοβαρότατες υποδομές, χρειάζονται σοβαρά αντιπλημμυρικά έργα, για να μην ξαναζήσουμε παρόμοια φαινόμενα και έχουμε ξανά τα ίδια. Γι’ αυτό ακριβώς ζητήσαμε από χθες, κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Παραγωγής Εμπορίου στη Βουλή, για να έρθουν όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης να δεσμευτούν σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων. 

Διότι υπάρχουν πόροι και από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και από το ΕΣΠΑ που μεγάλο μέρος των κονδυλίων δεν έχουν απορροφηθεί, αλλά και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης.

Στην αντιμετώπιση της πανδημίας χάθηκαν έξι μήνες με ευθύνη της Κυβέρνησης, η οποία ασχολήθηκε μονάχα με την επικοινωνία και με την προετοιμασία της να κάνει πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο.

Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση προσπαθώντας να καλύψει τις πολύ μεγάλες της ευθύνες τα ρίχνει όλα στην πλάτη των πολιτών. Αυτό είναι εξοργιστικό. Χάθηκαν έξι μήνες με ευθύνη της Κυβέρνησης, η οποία ασχολήθηκε μονάχα με την επικοινωνία και με την προετοιμασία της να κάνει πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο. Άφησε όλα τα προβλήματα και προσπάθησε να τα κρύψει κάτω από το χαλί και πολύ χειρότερα δεν ασχολήθηκε για να τα λύσει. Δεν υπήρξε σχέδιο και προετοιμασία ούτε για την ενίσχυση του ΕΣΥ, ούτε για το δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ούτε για το άνοιγμα των σχολείων με ασφάλεια, ούτε για την αποσυμφόρηση των μέσων μεταφοράς. 

Η κυβέρνηση έδωσε το μήνυμα χαλαρότητάς και άφησε το ΕΣΥ στην τύχη του.

Το πρώτο λάθος της Κυβέρνησης ήταν ότι άνοιξε άνευ όρων τη χώρα. Έδωσε ένα μήνυμα χαλαρότητας, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, τα στελέχη του, ο Δήμαρχος Αθηναίων, που συμμετείχαν σε εκδηλώσεις με συνωστισμό, χωρίς μάσκες, χωρίς να τηρούν κανένα μέτρο. Στη συνέχεια δεν ασχολήθηκαν για να ενισχύσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να ανοίξουν Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, να κάνουν έγκαιρα της προκηρύξεις για να προσλάβουν το προσωπικό που απαιτείται για να λειτουργήσουν οι μονάδες αυτές. Ακόμα και οι μονάδες που γίνονται από τις δωρεές δεν έχουν ενεργοποιηθεί και οι προκηρύξεις για τις προσλήψεις των γιατρών γίνονται τώρα. Δεν έχουν εκπαιδεύσει το προσωπικό για να λειτουργήσουν τις μονάδες και δεν φτιάχτηκαν τα κινητά συνεργεία της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Άφησαν το ΕΣΥ στην τύχη του. Το αποτέλεσμα είναι να μεταφέρονται όλα τα περιστατικά στον ιδιωτικό τομέα και μένουν τα δημόσια νοσοκομεία χωρίς ενίσχυση μόνο για τα COVID 19 περιστατικά. 

Η απουσία σχεδίου οδήγησε Σχολεία, Μέσα Μεταφοράς, Πρόσφυγες, σε καταστάσεις επικίνδυνου συνωστισμού. 

Στα μέσα μαζικής μεταφοράς η κυβέρνηση δεν φρόντισε να υπάρχουν περισσότερα μέσα και δρομολόγια και υπάρχει αυτή η απαράδεκτη και επικίνδυνη εικόνα συνωστισμού. Πρέπει έστω και τώρα να υπάρξει λύση, είναι κρίσιμο γιατί είναι ένα από τα σημεία στα οποία μεταδίδεται η νόσος στα μεγάλα αστικά κέντρα, ειδικά στην Αθήνα, και το πρόβλημα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί χθες. Το επόμενο θέμα είναι τα σχολεία είναι μεγάλο λάθος αυτό που κάνει η Κυβέρνηση να μην δημιουργεί τάξεις μέχρι 15 παιδιά. Δεν είναι λογικό να λέει η Κυβέρνηση ότι στην Αττική επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα στις συναθροίσεις, ακόμα και στις πλατείες και να υπάρχουν περιορισμοί, αλλά στις τάξεις να υπάρχουν 25 ή και 27 παιδιά. Αυτά είναι αδιανόητα. Σε ότι αφορά τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Οι δομές έχουν γίνει υγειονομικές βόμβες. Τα έχω πει και στη Βουλή και στον κ. Μητσοτάκη. Επιτέλους ας αναλάβει ο Δήμος Αθηναίων σε όλους αυτούς τους πρόσφυγες, τους αναγνωρισμένους, που τους έχουν πετάξει από τα σπίτια στους δρόμους, να τους κάνει τεστ, να τους παρακολουθούν και να τους βρουν ξενοδοχεία καραντίνας, για να περιοριστούν οι θετικοί σε έναν χώρο. Γυρνούν σε όλη την Αθήνα και αποτελούν υγειονομική βόμβα. Στα γηροκομεία, άφησαν να εξελιχθεί η κατάσταση και θρηνήσαμε τόσα θύματα. 

Που το πάει ο κ. Μητσοτάκης; Μιλάει για άνευ όρων διάλογο με την Τουρκία και μας το κρύβει;

Δεν εμπιστεύομαι την μυστική διπλωματία και την κρυφή ατζέντα. Αναπάντητα έχει αφήσει τα ερωτήματα ο κ. Μητσοτάκης και στη Βουλή και εκτός Βουλής. Μίλησε ο ίδιος για έγγραφη συμφωνία για την οποία δεν μας ενημέρωσε ποτέ. Η έγγραφη συμφωνία δεν έχει σχέση με διερευνητικές. Οι διερευνητικές δεν είναι διαπραγμάτευση, δεν απαιτούν έγγραφη συμφωνία. Η έγγραφη συμφωνία σημαίνει ότι υπάρχει πλαίσιο διαλόγου. Που το πάει ο κ. Μητσοτάκης; Μιλάει για άνευ όρων διάλογο με την Τουρκία και μας το κρύβει; Η Τουρκία είναι φανερό ότι έχει μία οθωμανική στρατηγική. Ο διάλογος με την Τουρκία δεν γίνεται να ξεκινάει την επόμενη μέρα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, με το OrucReis να τριγυρνά και να επιχειρεί να γκριζάρει περιοχές για να ενισχύει τα δικά τους επιχειρήματα. Και τελικά να διαπραγματεύεται ο Ερντογάν με τους δικούς του όρους και να κάνει ένα ανατολικό παζάρι με όλους τους ισχυρούς της γης. Αυτό που χρειάζεται είναι ξεκάθαρη γραμμή από την ελληνική πλευρά. Η παράταξη μας ήταν πάντα υπέρ του διαλόγου αλλά χωρίς εκβιασμούς, χωρίς το περίστροφο από την πλευρά της Τουρκίας στο τραπέζι και μοναδικό θέμα την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να θεσμοθετηθούν άμεσα στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συγκεκριμένες κυρώσεις με ρήτρα άμεσης, αυτόματης εφαρμογής στην επόμενη κίνηση του Ερντογάν.


Πηγή