Απόφαση Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ανανεωτικής Αριστεράς

Τις  πολιτικές εξελίξεις, διαρκούσης της υγειονομικής κρίσης, την οικονομική κατάσταση και το πρόγραμμα δράσης της πολιτικής κίνησης ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ συζήτησαν διεξοδικά σε τηλεδιάσκεψη τα μέλη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής και ενέκριναν ομόφωνα την ακόλουθη απόφαση:

Α) Η ελληνική οικονομία έχει μπει σε τροχιά βαθιάς ύφεσης, διπλάσιας από την εποχή των μνημονίων. Η έξοδος από τη δίδυμη κρίση, οικονομική και υγειονομική, χρειάζεται ισχυρή δημόσια παρέμβαση με σχέδιο και πόρους. Για πρώτη, και ίσως τελευταία φορά, μπορούμε να πούμε ότι πόροι υπάρχουν. Είναι τα 32 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης, από τα οποία τα 22 πρέπει να απορροφηθούν άμεσα, τη διετία 2021 – 22, είναι το νέο Προγραμματικό Πλαίσιο της Ε.Ε 2021 – 27, η αναστολή της υποχρέωσης για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και οι πόροι από την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Ο Πρωθυπουργός την ίδια ώρα από το βήμα της ΔΕΘ εξαγγέλλει μέτρα χωρίς αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα και επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά την αδιαφορία  για τα εργασιακά δικαιώματα  αποκαλύπτοντας το βαθύ συντηρητικό πρόσωπο της Ν.Δ.

Με αυτά τα δεδομένα, άμεση προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στη στήριξη των πιο αδύναμων, στην απασχόληση, στην Υγεία και την παιδεία, τους βασικούς πυλώνες του κοινωνικού κράτους.

Συγκεκριμένα

1)Κάθε μακροχρόνια άνεργος (12+ μήνες) και ένας εκ των δύο συζύγων σε άνεργη οικογένεια να λαμβάνει Voucher απασχόλησης, π.χ. έως 500 € το μήνα για τον 1ο χρόνο, 300 € τον 2ο και 200 € τον 3ο χρόνο.

2) Οι ασφαλιστικές εισφορές για τους χαμηλής εξειδίκευσης ανέργους να επιδοτούνται κατά 100% τον 1ο χρόνο, 75% τον 2ο, 50% τον 3ο και 25% τον 4ο χρόνο, από το Πρόγραμμα SURE, οι αδιάθετοι πόροι του οποίου ανέρχονται σε 1,2 δις, από το Ταμείο Ανάκαμψης 2021-22 και από το Κοινωνικό Ταμείο.

3) Κάθε άνεργη μητέρα που αποκτά 3ο παιδί να προσλαμβάνεται σε θέση κοινωνικής εργασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και ως κίνητρο για την αντιμετώπιση του δημογραφικού που αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα για την ελληνική κοινωνία.

4) Άμεση κάλυψη των ελλείψεων σε προσωπικό και μέσα στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της χώρας, με αύξηση των προληπτικών ελέγχων και των τεστ, με προτεραιότητα στους χώρους μεγάλης πληθυσμιακής συγκέντρωσης, όπως τα σχολεία.

5) Άμεση δράση για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με τμήματα 15 μαθητών, ενοικίαση ή προκατασκευή αιθουσών, εξασφάλιση του αναγκαίου εκπαιδευτικού προσωπικού και απογευματινή λειτουργία τμημάτων, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Όμως, εκτός από τα άμεσα μέτρα που επιβάλλονται για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, μία βιώσιμη ανάπτυξη με σταθερές και ποιοτικές θέσεις εργασίας προϋποθέτει την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Μετά την αποτυχία της «μονοκαλλιέργειας» του τουρισμού, η προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στον πρωτογενή τομέα, στη μεταποίηση και στις τεχνολογικές καινοτομίες στο πλαίσιο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Να μη χαθεί και πάλι το τραίνο.  

Β) Στο δύσκολο και τεταμένο τοπίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, προκρίνουμε σταθερά τον διάλογο για την ειρηνική επίλυση των διαφορών και την προώθηση της συνεργασίας, αντί για την επικίνδυνη στρατιωτική ένταση και την κούρσα των εξοπλισμών. Πρέπει με κάθε διπλωματικό μέσο να γίνει κατανοητό στην Τουρκία το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούν οι ενέργειές της, ώστε να ανοίξει ο δίαυλος για διερευνητικές συνομιλίες. Nα καθοριστεί η ατζέντα ενός ελληνοτουρκικού διαλόγου και οι διαφωνίες επί συγκεκριμένων ζητημάτων να παραπεμφθούν στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, εφόσον βεβαίως η Τουρκία αναγνωρίσει ρητώς την αρμοδιότητά του όπως και την ισχύ του δικαίου της θάλασσας που δεν έχει ακόμα προσυπογράψει.

Γ) Η κυβέρνηση της Ν.Δ δυστυχώς παλινωδεί χωρίς ολοκληρωμένο και σαφές σχέδιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Επανέρχεται στο παρελθόν του πελατειακού κράτους. Παρουσιάζει πλήρη ακινησία στα κρίσιμα μέτωπα της υγείας και της παιδείας Από την άλλη πλευρά, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βυθίζεται στην εσωστρέφεια της εσωκομματικής αντιπαράθεσης, αδυνατώντας να διαμορφώσει μια συνεκτική πρόταση εξόδου της χώρας από την κρίση. Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μεταλλάσσεται σε ένα αρχηγικό κόμμα, με κύρια χαρακτηριστικά τον συγκεντρωτισμό και τον λαϊκισμό. Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, σε όλη αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας, αποτέλεσε τη μόνη σοβαρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση καταθέτοντας ολοκληρωμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις. Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ πρέπει να προχωρήσει αποφασιστικά με βάση την εντολή που έδωσαν 215 χιλιάδες πολίτες το 2017 και τις αποφάσεις του συνεδρίου το 2019, για μια ευρεία συμπαράταξη δυνάμεων σε ένα νέο ενιαίο φορέα, που θα εκφράζει τη σύγχρονη ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία στη χώρα μας.   

Το Γραφείο Τύπου


Πηγή