Aνδρέας Πουλάς: «Σταματήστε να κρύβετε το κεφάλι στην άμμο»

Δήλωση Ανδρέα Πουλά, Υπεύθυνου Κοινοβουλευτικού Τομέα Υγείας 
του Κινήματος Αλλαγής

Να σταματήσει να τρέχει πίσω από τις καταστάσεις καλεί την κυβέρνηση ο Υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Υγείας του Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Αργολίδας κ. Ανδρέας Πουλάς.

Με την έξαρση των κρουσμάτων στο λεκανοπέδιο και την αργοπορία της κυβέρνησης να ενισχύσει εγκαίρως τα δημόσια νοσοκομεία σε προσωπικό και σε νέες κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ και να εντάξει στο εθνικό σύστημα υγείας τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για τη ταχύτερη διαπίστωση και ιχνηλάτηση των περιστατικών, η κατάσταση της δημόσιας υγείας προδιαγράφεται εξαιρετικά δυσοίωνη. 

Η μεγάλη επιβάρυνση της Αττικής με ιικό φορτίο, χωρίς να λαμβάνονται μέτρα ατομικής προστασίας και με τους αρνητές της μάσκας και του ιού να αυξάνονται, έχουμε πλέον οδηγηθεί σε πληρότητα του 78% στις κλίνες ΜΕΘ και σε ασφυκτική πίεση του συστήματος. Η αγωνία έχει κορυφωθεί στον επιστημονικό κόσμο καθώς η κατάσταση έχει κλιμακωθεί γρήγορα αρνητικά για την πρωτεύουσα και η κυβέρνηση προσπαθεί με αποσπασματικές κινήσεις και με προκηρύξεις σε πανικό να καλύψει τα κενά σε γιατρούς.

Ας μην αμφιβάλει κανείς ότι τα μέτρα ελέγχου και αποτροπής του συγχρωτισμού που λέγεται πως εξετάζει η κυβέρνηση θα αποδειχθούν αναποτελεσματικά, αν δεν συνοδευθούν με στοχευμένα μέτρα και καθαρές κουβέντες. Το Κίνημα Αλλαγής προτείνει:

  • Την ενεργοποίηση των ΚΟΜΥ στο κέντρο της Αθήνας προκειμένου να υποβληθούν υποχρεωτικά σε rapid test οι μετανάστες, οι άστεγοι και οι χρήστες ουσιών καιν υποχρεωτική καραντίνα σε ξενοδοχεία αναφοράς των θετικών στον COVID-19.
  • Υποχρεωτική υποβολή σε rapid test των φιλοξενούμενων σε προγράμματα στέγασης που υλοποιούν ΜΚΟ
  • Λήψη έκτακτων μέτρων για τον έλεγχο των φιλοξενούμενων στα γηροκομεία και τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και υποχρεωτική υποβολή τους σε διαγνωστικό τεστ ανά τακτικά διαστήματα
  • Στοχευμένη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην διαγνωστική διαδικασία μέσω του εξειδικευμένου προσωπικού των Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας των Περιφερειών και των Δήμων
  • Αύξηση των δρομολογίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς και μείωση των επιβατών ανά συρμό/λεωφορείο
  • Επιτήρηση της εφαρμογής των μέτρων αποφυγής του συγχρωτισμού και ατομικής προστασίας στους δημόσιους χώρους, με ταυτόχρονη ενίσχυση στη νεολαία του αισθήματος ατομικής ευθύνης και αλληλεγγύης προς τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους
  • Ενεργή συμμετοχή των ιατρικών συλλόγων και του επιστημονικού κόσμου της Χώρας στην επιχείρηση αφύπνισης του πληθυσμού απέναντι στο «κίνημα των αρνητών της μάσκας»

Με στόχο να αποφύγουμε η Αττική να βιώσει ξανά τις ακραίες συνέπειες ενός ενδεχόμενου ολικού lockdown, το Κίνημα Αλλαγής στέκεται υπεύθυνα απέναντι στην πανδημία, για μία ακόμη φορά. Χωρίς αντιπολιτευτικές κορώνες, με γνώση και εμπειρία, προτείνουμε μέτρα που μπορούν να περιορίσουν τη διασπορά, να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία και να εμποδίσουν ένα νέο πλήγμα στην εθνική μας οικονομία και στην αξιοπιστία της Χώρας μας.


Πηγή