«Άδειασμα» Αθήνας σε Στόλτενμπεργκ – Η βιαστική ανακοίνωση για διάλογο με Τουρκία

Ηχηρή ήταν η διάψευση της Αθήνας στην αιφνιδιαστική ανακοίνωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ πως Ελλάδα και Τουρκία είναι έτοιμες για την έναρξη τεχνικού διαλόγου στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

«Μετά τις συζητήσεις μου με τους ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας, οι δύο σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ για τη θέσπιση μηχανισμών προκειμένου να υπάρξει στρατιωτική αποκλιμάκωση και να μειωθεί ο κίνδυνος περιστατικών και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειo», ανέφερε στη δήλωσή του Στόλτενμπεργκ.

Άμεση ήταν η διάψευση της Αθήνας, με διπλωματικές πηγές να αναφέρουν ότι οι πληροφορίες σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ, «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

«Αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα», ήταν το μήνυμα της Αθήνας.

Το παρασκήνιο των δηλώσεων Στόλτενμπεργκ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, ο γγ του ΝΑΤΟ εξέφρασε στις μόνιμες αντιπροσωπείες των χωρών την πρόθεσή του να εισηγηθεί τεχνικές συνομιλίες Ελλάδας – Τουρκίας, αλλά ποτέ δεν υπήρξε συναίνεση από την πλευρά της Αθήνας, ούτε και συνομίλησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό ή τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών.

«Η μονομερής εγχείρηση εγγράφου με την παράκληση για σχόλια εντός μιας εβδομάδας σε καμία περίπτωση δεν συνιστά έναρξη διαλόγου», αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Αθήνα συγκρατεί την πρόθεση του ΝΑΤΟ να εργαστεί για να θεσπιστεί μηχανισμός αποκλιμάκωσης, αλλά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει χωρίς την άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Το τηλεφώνημα Μέρκελ σε Ερντογάν

Την ίδια ώρα, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ πήρε νέα διαμεσολαβητική πρωτοβουλία για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, τηλεφωνόντας στον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν, – δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του για όσους στηρίζουν ανοιχτά την Ελλάδα και την Κύπρο, «φωτογραφίζοντας» την Γαλλία και τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. 

«Η στήριξη που προσφέρουν ορισμένες χώρες προς την εγωιστική και άδικη στάση της” Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι απαράδεκτη», είπε ο Τούρκος πρόεδρος στην Καγκελάριο σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας. Την ίδια ώρα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις προσπάθειες Μέρκελ για την επίλυση της κρίσης.

Η γερμανική πλευρά δεν έχει ακόμη προβεί σε ανακοινώσεις σχετικά με το κρίσιμο τηλεφώνημα μεταξύ των δυο ηγετών.

Πηγή: skai.gr


Πηγή