Ζέφη Δημαδάμα: «Το πακέτο ανάκαμψης κρίνει το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Εθνικό Σχέδιο θα κρίνει κυβέρνηση και αντιπολίτευση»

Άρθρο της Ζέφης Δημαδάμα, Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου Κινήματος Αλλαγής, Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PesWomen) και Διδάσκουσα στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών, Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο site www.liberal.gr:

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την 21η Ιουλίου και εξασφάλισαν ένα σημαντικό πακέτο ανάκαμψης 750 δις ευρώ ώστε να στηριχθεί η ευρωπαϊκή οικονομία. Πολλά έχουν γραφτεί και πολλά θα συνεχίζουν να γράφονται καθώς ακόμη διαπιστώνονται πολλές γκρίζες ζώνες αλλά και εμπόδια έως ότου η οικονομική ενίσχυση φτάσει στην πραγματική οικονομία.

Η διάσταση του χρόνου παραμένει ιδιαίτερα κρίσιμη  γνωρίζοντας τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις της Ένωσης. Εύλογα επομένως τίθεται το ερώτημα σχετικά με τη δυνατότητα και την αποφασιστικότητά της να ξεπεράσει εμπόδια και πισωγυρίσματα.

Ο στόχος είναι το πακέτο ανάκαμψης να έχει τεθεί σε ισχύ μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2021, αυτό τόνισαν η κ. Φον Ντερ Λάιεν, η κ. Μέρκελ και ο κ. Σασόλι σε επίσημη συνάντησή τους. Ωστόσο, σε μεγάλο βαθμό είναι στο δικό τους «χέρι» μιας και οι ίδιοι είναι οι «ενεργοί παίκτες» και όχι απλά οι «κομπάρσοι» σε αυτό το εγχείρημα. Απαιτείται άμεσα να προετοιμάσουν και να ενεργοποιήσουν αποτελεσματικά τα ευρωπαϊκά όργανα και τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς.

Τα σημάδια της παγκόσμιας οικονομίας ήδη είναι δυσοίωνα. Η οικονομία των ΗΠΑ κλονίζεται, το αμερικανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 32,9%  το Β’ τρίμηνο του 2020 (Στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου-ΗΠΑ), το χειρότερο τρίμηνο όλων των εποχών για τη χώρα!

Παρόμοια  εικόνα παρουσιάζει και η Γερμανική οικονομία με βάση τα στοιχεία από την ομοσπονδιακή στατιστική  καθώς το ΑΕΠ, στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, συρρικνώθηκε κατά 10,1% σε τριμηνιαία βάση από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο 2020.

Η  χώρα μας θα λάβει από το ανωτέρω πακέτο οικονομική ενίσχυση ύψους 32 δις ευρώ, ποσό το οποίο οφείλουμε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όχι μόνο σε σχέση με την πανδημία, αλλά για την οικοδόμηση ενός νέου, σύγχρονου παραγωγικού μοντέλου.

Η κεντρική ιδέα του Ευρωπαϊκού Πακέτου Ανάκαμψης είναι  βασισμένη σε τρεις άξονες:  πράσινη ανάπτυξη, ψηφιακός μετασχηματισμός και κοινωνικό κράτος.

Το μεγάλο επομένως στοίχημα για τη χώρα μας, μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης, είναι η δημιουργία ενός ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ, ενός εθνικού προγράμματος με στόχο  τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ανακούφιση των πολιτών με ισότητα και δικαιοσύνη.

Η αξιωματική αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ  έως τώρα πελαγοδρομεί μεταξύ συγκαλύψεων, αποκαλύψεων, «παραμάγαζων» και «παραδικαστικών» χωρίς ουσιαστική συμβολή στην προοπτική της αξιοποίησης των χρημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Κίνημα Αλλαγής ήταν παρόν και στη μάχη με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές για την εξασφάλιση του πακέτου ανάκαμψης και στην κατανομή των χρημάτων στις χώρες του Νότου, με έμφαση στην εκταμίευση αυτών ως επιχορηγήσεις και όχι ως δάνεια. Ήταν και θα παραμείνει παρόν στην ανάπτυξη ενός αξιόπιστου Εθνικού Σχεδίου για την επανάκαμψη της Ελλάδας, βήμα βήμα, χωρίς λαϊκισμούς.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν πρέπει να δράσει μόνη της. Απαιτείται συστηματικός και ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και των παραγωγικών φορέων για την κατάρτιση του «Εθνικού Σχεδίου»  που θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά τη χώρα μας.

Προτεραιότητα μας, μεταξύ άλλων, είναι η πράσινη ανάπτυξη και ο ψηφιακός μετασχηματισμός να έχουν βασικό πυλώνα τη δίκαιη μετάβαση, να μην αφήνουν κανέναν πίσω, κανέναν και καμιά αποκλεισμένο από τη νέα πραγματικότητα, η οποία θα πλαισιωθεί από την  ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

Το πακέτο ανάκαμψης κρίνει το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Εθνικό Σχέδιο θα κρίνει κυβέρνηση και αντιπολίτευση.


Πηγή