Τουρκικές προκλήσεις: Τελεσίγραφο Ευρωπαίων-Αυστηρό μήνυμα Αθήνας

Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά το τελεσίγραφο της Ευρώπης για κυρώσεις, η Τουρκία συνεχίζει την εμπρηστική της τακτική παρά τη σαφή προειδοποίηση από την ελληνική πλευρά ότι υπό το καθεστώς προκλήσεων δεν πρόκειται να γίνει καμία συζήτηση με τη γείτονα.   

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας στον ΣΚΑΪ «η Ελλάδα κινείται με βαση το Διεθνές Δίκαιο, απαιτεί να μπει τέλος στις προκλήσεις. Θέλουμε ειρήνη. Διαλογος με προκλήσεις από πλευράς της Τουρκίας δεν μπορέι να υπάρξει».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ωστόσο προαναγγέλλει και νέες ερευνες του Ορούτς Ρέις για τους επόμενους 3 μήνες.  

«Το Ορούτς Ρείς θα συνεχίσει τις σεισμικές του έρευνες. Θα ξεκινήσει έρευνες απο το νοτιότερο σημείο της υφαλοκρηπίδας μας, δεν θα είναι στα δυτικότερα σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας, και θα κατευθυνθεί προς τη Φοινίκη , στα δυτικά της Αττάλειας. Οι Navtex εκδίδονται ανά οικόπεδο.Θα κάνει έρευνες απο το νότο και σιγά σιγά θα ανέβει στα βόρεια και θα φτάσει μέχρι την στεριά. Αυτό περίπου θα διαρκέσει 90 ημέρες», ανέφερε χθες σε συνέντευξή του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Από την πλευρά του, και ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επισήμανε ότι «όσο υπάρχουν προκλήσεις δεν μπορεί να υπάρξει μονομερής αποκλιμάκωση και δεν μπορεί να υπάρχουν και συζητήσεις. Πάρα πολύ απλά το έχουμε θέσει και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό: Σταματάνε οι προκλήσεις, αρχίζουν οι συζητήσεις. Είναι έξι λέξεις».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου  συνέχισε τις εμπρηστικές δηλώσεις επαναλαμβάνοντας επίσης ότι επέκταση χωρικών υδατων στο Αιγαίο αποτελεί αιτία πολέμου. «Στο Αιγαίο τα χωρικά μας ύδατα είναι 6 μίλια όπως και αυτά της Ελλάδας. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει αν θα τα αυξήσει το εύρος των χωρικών υδάτων. Εκεί δεν είναι δικό μας θέμα. Όμως στο Αιγαίο δεν μπορούν να το αυξήσουν στα 12 μίλια. Η απόφαση του Κονοβουλίου μας που έχει πάρει πριν χρόνια, ισχύει και σήμερα. Το casus belli , δηλαδή είναι αιτία πολέμου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μία απειλή που εκτόξευσε και ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουατ Οκτάι, παίρνοντας την αυστηρή απάντηση από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών 

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών, ανέφερε ότι «η πρωτοφανής αντίληψη της Τουρκίας ότι δύναται να απειλεί με τη χρήση βίας γειτονικές της χώρες όταν αυτές ασκούν τα νόμιμα δικαιώματά τους αντίκειται στον σύγχρονο πολιτικό πολιτισμό αλλά και σε θεμελιώδεις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου. Σε κάθε περίπτωση, της υπενθυμίζουμε ότι η άσκηση δικαιωμάτων κυριαρχίας της Ελλάδας δεν υπόκειται σε καμίας μορφής τουρκική αρνησικυρία».

Η προθεσμία της ΕΕ προς την Τουρκία για αποκλιμάκωση άρχισε ήδη να μετρά αντίστροφα μέχρι την Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Πηγή: skai.gr


Πηγή