Το Κίνημα Αλλαγής θα διαφυλάξει το κύρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης από την δεξιά κομματοκρατία

Ανακοίνωση Τομέα Δημόσιας Διοίκησης Κινήματος Αλλαγής

Το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, ένα όραμα του Ανδρέα Παπανδρέου που έκανε πράξη το 1983 για να φτιάξει μια δημόσια διοίκηση επαγγελματιών, χειραφετημένη από τον κομματισμό και την πελατοκρατεία. Δημιούργησε το κέντρο για να εκπαιδεύονται οι δημόσιοι υπάλληλοι στις αρχές management αλλά και για να παράγει στελέχη ταχείας εξέλιξης, τους αποφοίτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Από το 1983 μέχρι σήμερα, πολλοί θέλησαν να οικειοποιηθούν το εθνικό κέντρο δημόσιας διοίκησης για να προσπορίσουν κομματικά οφέλη. Κανείς, όμως, δεν είχε φτάσει στις επιδόσεις του σημερινού προέδρου του, του κ. Κυριακόπουλου που τοποθετήθηκε στη θέση αυτή από τον κ. Θεοδωρικάκο, παρόλο που δεν είχε καν τα τυπικά προσόντα που προβλέπει ο νόμος. Τον τελευταίο χρόνο διοίκησης του ΕΚΔΔΑ από τα στελέχη της ΝΔ, παρατηρείται μια έκπτωση τόσο στις αρχές της διαφάνειας και λογοδοσίας που πρέπει να διέπει τη λειτουργία κάθε δημόσιου φορέα, όσο και μια συνεχιζόμενη απαξίωση του επιστημονικού και εκπαιδευτικού και επιστημονικού του έργου. Συγκεκριμένα, ο κ. Κυριακόπουλος, φρόντισε να έχει με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΔΔΑ την αρμοδιότητα για την ανάθεση και εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων με απευθείας αναθέσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι τους 10 μήνες που βρίσκεται στο τιμόνι του ΕΚΔΔΑ έχει υπογράψει 155 τέτοιες αναθέσεις, ενώ η προκάτοχός του, ως μέτρο σύγκρισης, είχε υπογράψει στο αντίστοιχο διάστημα μόλις 23!
Αλλά εκτός των οικονομικών αποφάσεων του προέδρου, το ΕΚΔΔΑ παρουσιάζει μια προϊούσα έκπτωση και στο επιστημονικό πεδίο. Η οπισθοδρόμησή του στο θέμα της διαχείρισης της πληροφορίας της δημόσιας διοίκησης και των ανοικτών δεδομένων είναι άνευ προηγουμένου. Η διοίκηση του ΕΚΔΔΑ αγνοεί εντελώς τις υποχρεώσεις περί ανάρτησης, επικαιροποίησης, καταλογογράφησης και διαθεσιμότητας ανοικτών δεδομένων. Τα ανοικτά δεδομένα είναι ένας πόρος για την οικονομία και την κοινωνία μας, για τον οποίο το ΠΑΣΟΚ και η Εύη Χριστοφιλοπούλου, ως υφυπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης, είχαν δώσει μάχες. Κι όμως, ό,τι είχαμε πετύχει με κόπο και συστηματική προσπάθεια τότε, απαξιώνεται ταχύτατα από τη σημερινή διοίκηση του ΕΚΔΔΑ. Το ψηφιακό αποθετήριο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης δεν λειτουργεί. Όχι μόνο δεν αναρτώνται νέες πηγές και πληροφορίες σε αυτό, αλλά δεν υπάρχει πρόσβαση ούτε στο πλούσιο υλικό που είχε αναρτηθεί στο αποθετήριο τα προηγούμενα χρόνια. Κατά τα λοιπά ο κ. Πιερρακάκης μας διαβεβαιώνει ότι κάνουμε άλματα προς το ψηφιακό κράτος!
Το Κίνημα Αλλαγής ζητά πλήρη διαφάνεια και έλεγχο όλων των απευθείας αναθέσεων της ηγεσίας του ΕΚΔΔΑ. Ζητά την άμεση προκήρυξη της θέσης γενικού διευθυντή/τριας Οικονομικών Υπηρεσιών, ώστε να υπάρχει ένας ουσιαστικός διοικητικός έλεγχος της κομματικής αυθαιρεσίας των γαλάζιων στελεχών. Το Κίνημα Αλλαγής ζητά να προχωρήσουν τα προγράμματα για το πιστοποιητικό διοικητικής επάρκειας που έχουν παγώσει και να τηρήσει το ΕΚΔΔΑ τις κατά τον νόμο υποχρεώσεις του. Καταθέσαμε σήμερα ερώτηση στη Βουλή, αλλά δεν θα σταματήσουμε εδώ. Θα κάνουμε ότι είναι θεσμικά δυνατό για να διαφυλάξουμε το κύρος και την ιστορία ενός θεσμού, του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, τον οποίο φτιάξαμε ως ΠΑΣΟΚ και δεν ανεχόμαστε να γίνεται κομματικό παραμάγαζο στα χέρια της ΝΔ.


Πηγή