Σε ύφεση η βρετανική οικονομία-Μείωση ΑΕΠ 20,4% το 2ο τρίμηνο

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Στη βαθύτερη ύφεση που έχει καταγραφεί από το 1955, όταν άρχισαν να τηρούνται συγκρίσιμα στοιχεία, έχει περιέλθει το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως επιβεβαιώθηκε το πρωί από τα επίσημα στοιχεία του Γραφείου Εθνικής Στατιστικής.

Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 20,4% κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, όταν δηλαδή ήταν σε εφαρμογή το lockdown λόγω κορωνοϊού που περιόρισε στο ελάχιστο την οικονομική δραστηριότητα.

Είχε προηγηθεί μείωση του ΑΕΠ κατά 2,2% το πρώτο τρίμηνο του 2020. Μια οικονομία θεωρείται ότι είναι σε ύφεση όταν τρέχει με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης επί δύο συναπτά τρίμηνα.

Πρόκειται για την πρώτη ύφεση στο Ηνωμένο Βασίλειο από την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008. Τελευταία φορά που το βρετανικό ΑΕΠ ήταν σε χαμηλότερο επίπεδο ήταν το δεύτερο τρίμηνο του 2003.

Παρόλα αυτά, η επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας οδήγησε σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 8,7% τον Ιούνιο. Είχε προηγηθεί αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,4% το Μάιο, ποσοστά όχι ικανά να ανατρέψουν την πρωτοφανή μείωση της οικονομικής παραγωγής τον Απρίλιο.

Πηγή: skai.gr


Πηγή