Παναγιωτόπουλος: Επιζήμια για Ελλάδα και μη αποδεκτή η πολιτική ίσων αποστάσεων του ΝΑΤΟ 

“Η πολιτική ίσων αποστάσεων του ΝΑΤΟ είναι επιζήμια για τη χώρα μας, αλλά και για τη συνοχή της Συμμαχίας, και συνεπώς δεν είναι αποδεκτή” διεμήνυσε την Τρίτη στον ΓΓ ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου κατά την Άτυπη Σύνοδο του Συμβουλίου των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του κ. Στόλτενμπεργκ ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι “πρέπει να βρούμε έναν τρόπο επίλυσης της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο, βάσει του πνεύματος της συμμαχικής αλληλεγγύης και του διεθνούς δικαίου”.

Ο υπουργός Άμυνας συναντήθηκε και με τη Γερμανίδα ομόλογό του Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ την οποία ενημέρωσε αναλυτικά για την τουρκική προκλητικότητα. 

“Είχα την ευκαιρία σήμερα, κατά την Άτυπη Σύνοδο του Συμβουλίου των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ να ενημερώσω εκτενώς τους ομολόγους μου αλλά και τον ΓΓ. ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, και τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών,  Ζαν-Πιερ Λακρουά, για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Κατέστησα σαφές ότι η Ελλάδα, με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα, και επεσήμανα ότι η επιθετική και παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας σε συνδυασμό με την παρουσία μεγάλου αριθμού ναυτικών μονάδων στην περιοχή, αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος και οδηγεί σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης” προειδοποίησε ο κ. Παναγιωτόπουλος.  

Υπογράμμισα, πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας, ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος με την Τουρκία όσο τα τουρκικά πλοία ευρίσκονται στην περιοχή. Εξήγησα ότι οι απειλές και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας που στρέφονται εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων Κρατών – Μελών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης και την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. 
 

Πηγή: skai.gr


Πηγή