Παναγιώτης Βλάχος: «Ναι στην ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, όχι λευκή επιταγή στον κ. Μητσοτάκη»

Στην εκπομπή “Κοινωνία ώρα Mega” μίλησε σήμερα Τετάρτη, 26.08.2020 ο Γραμματέας Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής, Παναγιώτης Βλάχος. Μεταξύ άλλων τόνισε:

Για την προκλητικότητα της Τουρκίας

Όσο η Ελλάδα, η Ευρώπη, οι ΗΠΑ κινούνται διπλωματικά και ετοιμάζουν κυρώσεις ή καταδικάζουν την συμπεριφορά της Τουρκίας, αυτή θα αντιδρά με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή επιθετικά. Το σημαντικό όμως για εμάς, αυτές τις δύσκολες στιγμές, είναι να μην παίξουμε το παιχνίδι της Τουρκίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στρατηγικό συμφέρον της Ελλάδας, πέρα από την προστασία της κυριαρχίας της και την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, είναι να βάλει στο τραπέζι του διαλόγου την Τουρκία. Αυτή είναι η μακρόπνοη και σωστή στρατηγική που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και καταθέτει το Κίνημα Αλλαγής, που πρέπει να εφαρμόσει η Κυβέρνηση σε συνεργασία με τα κόμματα. Άρα η Τουρκία στο τραπέζι του διαλόγου για να καταστεί το Αιγαίο και η ΝΑ Μεσόγειος μια κοινότητα ειρήνης και ασφάλειας. 

Για την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία

Είναι μια μερική οριοθέτηση. Την ψηφίζουμε στο βαθμό που ακυρώνει το τουρκολιβυκό σύμφωνο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι παραβλέπουμε τα προβλήματα που έχει ή τις αντιφάσεις στην εξωτερική πολιτική του κ. Μητσοτάκη. Δεν γίνεται μόλις λίγες ημέρες πριν να διαρρηγνύει τα ιμάτιά της η Κυβέρνηση για τουρκικές έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα και λίγες ημέρες μετά η συμφωνία να αγνοεί την επήρεια του Καστελλόριζου. 

Για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Το προσφυγικό είναι μέρος της τουρκικής επιθετικότητας. Με την Κοινή Δήλωση Ευρώπης – Τουρκίας το 2016, ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε τα κλειδιά του προσφυγικού στον Ερντογάν. Θα έπρεπε λοιπόν στη Βουλή οι πολιτικές δυνάμεις να ομονοήσουν, να καταδικάσουν το τουρκολιβυκό σύμφωνο και να μην στρουθοκαμηλίζει ο κ. Τσίπρας, γιατί έχει ευθύνες για την απουσία εθνικής στρατηγικής τα προηγούμενα χρόνια απέναντι στην Τουρκία.


Πηγή