Οφείλουμε να αγωνιστούμε για ασφαλή σχολεία, μόνιμη δουλειά και μορφωτικά δικαιώματα μαθητών

Διεκδικούμε αγωνιστικά την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, την κάλυψη όλων των κενών και τα εργασιακά δικαιώματα αναπληρωτών και μονίμων συναδέλφων

Είναι επιεικώς απαράδεκτη η απόφαση της κυβέρνησης για τη λειτουργία των τμημάτων τη νέα χρονιά σε πλήρη σύνθεση (έως 25 μαθητές), ενώ μόλις τον Μάιο και με πολύ λιγότερα κρούσματα COVID 19 ημερησίως τα τμήματα λειτουργούσαν με όριο τους 15 μαθητές ανά τάξη. Το αποτέλεσμα θα είναι να μπαίνουν 20-25 μαθητές σε μια τάξη, όταν σε οποιοδήποτε άλλο κλειστό χώρο, αντίστοιχων τετραγωνικών,  επιτρέπονται 2-3. Ουσιαστικά, το μόνο μέτρο που περιλαμβάνει το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας είναι η χρήση της μάσκας. Ο συνωστισμός σε υπερπληθή τμήματα καθιστά ακόμα πιο δύσκολη, έως αδύνατη, την τήρηση στοιχειωδών μέτρων, όπως η αποφυγή συγχρωτισμού και η τήρηση αποστάσεων (αναφέρουμε ενδεικτικά: δραστηριότητες των μαθητών στο νηπιαγωγείο, σίτιση των μαθητών στο ολοήμερο, απαράδεκτοι χώροι, μικρές σχολικές αίθουσες κλπ.). Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας φέρουν ακέραιη την πολιτική ευθύνη για τις συνέπειες των επιλογών τους. Τα σχολεία μπορούν και πρέπει να λειτουργήσουν σε καθημερινή βάση για όλους τους μαθητές, με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια για την υγεία των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονιών, με πλήρη εναρμόνιση με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, χρήση μονών θρανίων και ανακατανομή των τάξεων σε τμήματα μικρότερα των 15 μαθητών, με δωρεάν παροχή μασκών, με καθαρισμό των χώρων πριν, μετά και κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, με δωρεάν παροχή θερμομέτρων στα σχολεία, με τεστ για εκπαιδευτικούς και μαθητές σε κάθε σχολείο. Επισημαίνουμε, επίσης, ότι καμιά επιπλέον πραγματική πρόσληψη για την καθαριότητα των σχολείων δεν προβλέφτηκε.

Mετά το πρώτο κύμα της πανδημίας, η κυβέρνηση αντί να προετοιμάσει τη θωράκιση των σχολείων ενόψει της νέας έξαρσης του ιού, ασχολήθηκε με τη συνέχιση της άγριας επίθεσης στο δημόσιο σχολείο, αυξάνοντας τον αριθμό των μαθητών στην τάξη – η μόνη χώρα στον κόσμο και οργανώνοντας μηχανισμούς με διορισμένα κομματικά στελέχη για τον πλήρη έλεγχο της επίθεσης απέναντι στους εκπαιδευτικούς, όπως προβλέπει ο κατάπτυστος νόμος της κ. Κεραμέως που ψηφίστηκε εν μέσω της πανδημίας.

Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Παιδείας, αντί να προχωρήσει στους απαραίτητους μαζικούς διορισμούς και προσλήψεις για να λειτουργήσουν με ασφάλεια τα σχολεία, προώθησε την εφαρμογή του προσοντολογίου (ν. Γαβρόγλου) συντρίβοντας την προϋπηρεσία των συναδέλφων αναπληρωτών. Πάνω από 13 χιλιάδες εκπαιδευτικοί έχουν αποκλειστεί από τους προσωρινούς πίνακες αναπληρωτών. Αποκλείστηκαν, δηλαδή, από τις δηλώσεις περιοχών και το δικαίωμα τους στην εργασία χιλιάδες συνάδελφοι και συναδέλφισσες. Άλλοι λόγω 3 ευρώ, άλλοι λόγω διαδικαστικών γραφειοκρατικών λαθών, άλλοι λόγω έλλειψης εξομοίωσης. Εποπρόσθετα, μια κατάπτυστη εγκύκλιος στερεί το δικαίωμα στην άδεια ανατροφής από τους νεοδιορισθέντες συναδέλφους.

Απέναντι στην επικίνδυνη και αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, οφείλουμε να αγωνιστούμε για να διεκδικήσουμε την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη εργασία όλων των εκπαιδευτικών, τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας.

  • Διεκδικούμε τώρα τους απαραίτητους μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών αλλά και την αξιοποίηση χώρων, ώστε κάτω από τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές και να λειτουργήσουν σε καθημερινή βάση τα σχολεία με όλους τους μαθητές, τηρώντας τους κανόνες ασφαλείας. Διενέργεια µαζικών επαναλαµβανόµενων τεστ σε όλους τους συναδέλφους αλλά και στους µαθητές. Προστασία των συναδέλφων που ανήκουν σε ευπαθείς οµάδες. Εξασφάλιση τώρα όλου του απαραίτητου και αυξημένου αριθµού µόνιµων εργαζοµένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι στοιχειώδεις υγειονοµικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας των σχολείων

  • Κάλυψη του 100% των πραγματικών κενών, σε όλες τις δομές με όλους τους απαραίτητους εκπαιδευτικούς γενικής (δασκάλων, νηπιαγωγών και ειδικοτήτων, ΖΕΠ, τάξεων υποδοχής και Δ.Υ.Ε.Π) και ειδικής αγωγής (δασκάλων, νηπιαγωγών, ειδικοτήτων, παράλληλων στηρίξεων, Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π.) με την άμεση πραγματοπόιηση της β΄φάσης των προσλήψεων Οι οριστικές τοποθετήσεις αναπληρωτών, να γίνουν με όλα τα κενά των σχολείων δημοσιοποιημένα με ευθύνη των ΠΥΣΠΕ.

  • Ανάρτηση όλων των κενών ώστε να αντιστοιχεί ένας/μία εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης για ένα παιδί! Ο πίνακας να αποτυπώνει τον πραγματικό αριθμό μαθητών που χρήζουν πλήρους παράλληλης ανά σχολείο.

  • Άμεσος διορισμός/μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των αναπληρωτών που έχουν έστω και μία σύμβαση ΤΩΡΑ αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία. Κατάργηση του ν.4589/19.

  • Κατάργηση του νόμου Κεραμέως 4692/20. Κατάργηση κάθε νοµοθετικής διάταξης για τις κάμερες στην τάξη και τη μονιμοποίηση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας.

  • Καλούμε το Δ.Σ. της ΔΟΕ να κηρύξει απεργία-αποχή από την αξιολόγηση, όπως ήδη πράττουν 77 Σύλλογοι ΠΕ – ΕΛΜΕ.

  • Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση στην Α’Διεύθυνση για τις τοποθετήσεις και τα κενά, τη Δευτέρα 31/8 , στις 9.30 πμ.

  • Συμμετέχουμε, οριζόντια, ισότιμα και αδιαμεσολάβητα, στη σύσκεψη συντονισμού των Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ της Αττικής, την Τρίτη 1/9 στις 6.30 μμ στο υπαίθριο θεατράκι της Γκράβας.


Πηγή