«Νίκο Χαρδαλιά, άνοιξε τα μαγαζιά» φωνάζουν οι εργαζόμενοι στα νυχτερινά κέντρα

«Χορεύουμε στους δρόμους, αφού δεν μπορούμε να χορέψουμε και να τραγουδήσουμε στα νυχτερινά μαγαζιά που εργαζόμαστε». Αυτό λένε οι άνθρωποι που δουλεύουν σε μπαρ, κλαμπ και μαγαζιά με ζωντανή μουσική. Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα και ζήτησαν από την κυβέρνηση να πάρει πίσω την απόφαση για κλείσιμο των καταστημάτων τα μεσάνυχτα. Οι διαδηλωτές τονίζουν πως πρόκειται για μια άδικη και σκληρή απόφαση που οδηγεί χιλιάδες επαγγελματίες στην ανεργία και εκατοντάδες επιχειρήσεις σε λουκέτο.

«Βρίσκομαι εδώ για να διαμαρτυρηθώ, γιατί απλά δεν μπορούμε να ζήσουμε. Δεν έχουμε καθόλου χρήματα. Η κυβέρνηση πρέπει να αναθεωρήσει την απόφαση της και να ανοίξει τα νυχτερινά μαγαζιά. Δεν καταλαβαίνω πως ο COVID-19 μεταδίδεται μόνο μετά τα μεσάνυχτα. Αυτό είναι τελείως παράλογο. Πραγματικά δεν ξέρω τι να κάνω και πως να πληρώσω τους λογαριασμούς μου. Τόσοι άνθρωποι δουλεύουν στη νύχτα και τώρα βρίσκονται στα όρια της απόγνωσης» υποστηρίζει η τραγουδίστρια και χορεύτρια, Αναστασία Γιούσεφ.

«Για ποιο λόγο γίνονται όλα αυτά; Ποιος νοιάζεται για εμάς; Ο πρωθυπουργός οφείλει να μας βοηθήσει και να μας δώσει ένα επίδομα. Δεν αντέχουμε άλλο, δεν μπορούμε να ζήσουμε. Θέλουμε τις ζωές μας πίσω. Έχουμε δικαιώματα. Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει και η κυβέρνηση οφείλει να καταλάβει πως βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» υποστηρίζει η τραγουδίστρια και δημιουργός Εύη Κρανιδέλη.

Οι επιστήμονες που συμβουλεύουν την κυβέρνηση κατανοούν το οικονομικό κόστος, όμως υποστηρίζουν πως αυτά τα μέτρα είναι απολύτως απαραίτητα και προσωρινά. «Όσον αφορά το κλείσιμο των επιχειρήσεων στις 24:00 η ώρα, είναι ένα μέτρο το οποίο αντιλαμβανόμαστε πως έχει ιδιαίτερο κοινωνικό και οικονομικό βάρος στους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτές τις δραστηριότητες. Παρ’ όλα αυτά, επειδή αποδεδειγμένα έχουν αποτελέσει εστίες υπερμετάδοσης και οι ηλικιακές ομάδες οι οποίες είναι ιδιαίτερα βεβαρυμένες, με δύο διασωληνωμένους για πρώτη φορά κάτω από τα 18 δείχνει ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα προς την κατεύθυνση της μείωσης του συγχρωτισμού των νέων. Είναι ξεκάθαρο ότι μετά τις 24:00 και κυρίως σε αυτές τις δραστηριότητες συμμετέχει αυτή η ηλικιακή ομάδα και υπάρχουν και άλλα δεδομένα τα οποία συμφωνούν ότι υπάρχει αυξημένη μεταδοτικότητα» δήλωσε μιλώντας στο euronews, o Γκίκας Μαγιορκίνης, καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών.

«Μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας, οι επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης ήλπιζαν πως το καλοκαίρι θα περιόριζαν τις οικονομικές απώλειες. Όμως όπως λένε, βρίσκονται αντιμέτωποι με αυστηρούς περιορισμούς και βαριά πρόστιμα. Πολλοί φοβούνται πως τον Χειμώνα θα υποχρεωθούν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους. Η κυβέρνηση κατανοεί την αγωνία την επαγγελματιών του τουρισμού και της εστίασης, μα σημειώνει πως η δημοσία υγεία αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Ακόμη, υπογραμμίζει πως τους τελευταίους έξι μήνες, έχουν ληφθεί σημαντικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων» μεταδίδει από την Αθήνα ο δημοσιογράφος του euronews, Απόστολος Στάικος.


Πηγή, βίντεο: Euronews | Φωτογραφίες: Απόστολος Στάικος


Πηγή