Μανώλης Χριστοδουλάκης: «Τζάμπα λεονταρισμοί περί “μεγαλώματος” της Ελλάδας δεν είναι εξωτερική πολιτική, είναι εσωτερική»

Σημεία συνέντευξης Μανώλη Χριστοδουλάκη, Γραμματέα Κινήματος Αλλαγής, στον ρ/σ radio north 98,0, στην εκπομπή «Βεράντα Αριστοτέλους» με το δημοσιογράφο Βαγγέλη Στολάκη.

Επέκταση των χωρικών υδάτων

*Το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, υπήρχε και πριν τη συμφωνία και αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι η Ιταλία το έχει ήδη κάνει.

*Την απάντηση στον κ. Μητσοτάκη για τη χθεσινή του ανακοίνωση περί επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, δυτικά και μόνο, την έχει δώσει ο σημερινός Αναπληρωτής Υπουργός  Προστασίας του Πολίτη, ο κος Γ. Κουμουτσάκος τον Οκτώβριο του 2018.

Απευθυνόμενος τότε, για την  ίδια απόφαση, στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Κοτζιά, είπε τα εξής: «…με πρωτοφανή επιπολαιότητα και προχειρότητα χώρισε τη χώρα στη μέση. Το έκανε προαναγγέλλοντας την επέκταση των χωρικών μας υδάτων μόνο στα Ιόνιο και έδωσε έτσι τη δυνατότητα στην Τουρκία να επιμένει στη γνωστή θέση της ότι στο Αιγαίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως το δίκαιο της θάλασσας διότι δήθεν πρόκειται για ειδική περίπτωση…». 

Ο κος Κουμουτσάκος, ομοίως θα μπορούσε να απευθυνθεί και στον κύριο Μητσοτάκη.

*Φθηνοί και τσάμπα λεονταρισμοί στα εθνικά μας ζητήματα, περί επέκτασης της Ελλάδας,  δεν κάνουν καλό στην εξωτερική μας πολιτική. 

Η εξωτερική πολιτική δεν ασκείται με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό ακροατήριο. 

*Διαχρονικά οι κυβερνήσεις της χώρας δεν προχώρησαν στην επέκταση προς τη δύση, ούτε καν και προς το Νότο.  Ο λόγος που δεν γινόταν τόσο καιρό είναι για να μην υπάρχει αντιπαραβολή προς την ανατολή, με θεωρητικά ειδικές συνθήκες που επικρατούν στο Αιγαίο.

Βάζοντας τις επιφυλάξεις μας για τις παραμέτρους και τις προεκτάσεις που μπορεί να έχει για το Αιγαίο, μένουμε εδώ προς το παρόν, περιμένοντας να δούμε ποιες θα είναι και οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης. 

Νέα NAFTEX 

*Σήμερα έχουμε μία νέα naftex από την Τουρκία και εξακολουθούμε να μην έχουμε σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, λέγοντάς το, όχι ως μία νέα είδηση, αλλά ως μία είδηση που δυστυχώς εξακολουθεί να υφίσταται.


Πηγή