Κύπρος: Υποχρεωτικό & δεύτερο τεστ από χώρας κατηγορίας Γ

Αν και η Κύπρος βρίσκεται στην «πράσινη» ταξιδιωτική λίστα των βρετανικών αρχών, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες επικαλούνται την επιβάρυνση της υποχρέωσης αρνητικού τεστ για τον κορoνοϊό έως 72 ώρες πριν το ταξίδι ως ανασταλτικό παράγοντα για τους Βρετανούς τουρίστες.

«Όλοι οι πελάτες που επηρεάζονται θα έχουν τη δυνατότητα να τροποποιήσουν τις διακοπές τους δωρεάν και να λάβουν κίνητρο για νέα κράτηση ή να ακυρώσουν και να λάβουν πλήρη επιστροφή χρημάτων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η TUI.

Προσθέτει ότι η υγεία και η ασφάλεια των πελατών της εταιρείας και την εργαζομένων είναι η ύψιστη προτεραιότητα.

Σημειώνεται ότι ο άλλος μεγάλος οργανωτής ταξιδίων της Βρετανίας Jet2 θα επαναρχίσει ταξίδια προς την Κύπρο στις 17 Αυγούστου.

Υποχρεωτικό & δεύτερο τεστ για τους επιβάτες χωρών κατηγορίας Γ

Στο πλαίσιο της στρατηγικής που εφαρμόζει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού για τον περιορισμό της εισαγωγής περιστατικών COVID-19 από τις πύλες εισόδου και με βάση την επιδημιολογική εικόνα των διαφόρων χωρών, η οποία επαναξιολογήθηκε από την Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων ως προς τη νόσο COVID-19, και σύμφωνα με το Διάταγμα του Υπουργού Υγείας, Αρ. 37, ημερομηνίας 12 Αυγούστου 2020, καθορίζονται τα ακόλουθα:

Οι πολίτες που αφικνούνται από χώρες που εμπίπτουν στην Κατηγορία Γ θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλλονται σε μοριακή εξέταση για τη νόσο COVID-19, 48 ώρες πριν τη λήξη του αυτοπεριορισμού τους, με ιδία έξοδα. Το αποτέλεσμα της εργαστηριακής εξέτασης πρέπει να αποστέλλεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]. Νοείται ότι ο αυτοπεριορισμός τερματίζεται εφόσον το απο

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το περί Λοιμοκαθάρσεως Διάταγμα (Αρ. 30, παράγραφος 2.8 (α)) του 2020, επιτρέπεται η είσοδος στη Δημοκρατία από χώρες Κατηγορίας Γ μόνο καθορισμένων κατηγοριών πολιτών που μπορούν να επιλέξουν να υποβληθούν σε διαγνωστικό έλεγχο για την νόσο COVID-19 κατά την άφιξή τους στην Κύπρο ή να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό RT-PCR COVID-19 με αρνητικό αποτέλεσμα το αργότερο 72 ώρες προ της αναχώρησης. Αν η περίοδος διαμονής τους στη Δημοκρατία υπερβαίνει τις 4 μέρες, τα πρόσωπα αυτά οφείλουν να παραμένουν σε καθεστώς περιορισμού για 14 μέρες.

Σημειώνεται ότι η ανώτατη τιμή χρέωσης για τη διενέργεια της εργαστηριακής εξέτασης καθορίστηκε στα €85. Διευκρινίζεται ότι η μόνη αποδεκτή και εγκεκριμένη μέθοδος διερεύνησης της νόσου COVID-19 είναι η διαγνωστική μεθοδολογία που ανιχνεύει το γενετικό υλικό του ιού (RT-RCR), και διενεργείτε σε ιδιωτικά Κλινικά Εργαστήρια που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία επαλήθευσης της μεθοδολογίας τους.


Πηγή