Φώφη Γεννηματά: «Το Κίνημα Αλλαγής είναι εδώ για τη χώρα, χωρίς μικροκομματικούς υπολογισμούς»

Συνέντευξη Προέδρου Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, στον τηλεοπτικό σταθμό Open και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» με τους δημοσιογράφους Αλεξία Τασουλή και Σπύρο Δημητρέλη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καθυστερεί να δράσει και η κυβέρνηση απλά παρακολουθεί.

Η κυβέρνηση απλά  αντιδρά – με τον τρόπο που αντιδρά -στις ενέργειες της Τουρκίας  της Κυβέρνησης. Το μεγάλο μειονέκτημα της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική είναι ότι δεν έχει τις πρωτοβουλίες, δεν ηγείται, ακολουθεί.  Και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής πορεύεται στη γραμμή του βλέποντας και κάνοντας. Όμως όλα όσα συμβαίνουν και εξελίσσονται η Τουρκία τα έχει ανακοινώσει εδώ και καιρό. Έχουμε νέα δεδομένα με μια Τουρκία που δεν  κοιτάζει πια την ευρωπαϊκή της πορεία αλλά παριστάνει την ισχυρή περιφερειακή δύναμη και τον  δήθεν ο προστάτη των μουσουλμάνων. Αυτή η εξέλιξη δεν είναι απειλή μόνο για τα συμφέροντα της Ελλάδας αλλά για την Ευρώπη. Για αυτό εδώ και περίπου  ένα χρόνο είχα πει στον κ. Μητσοτάκη ότι πρέπει να χαράξουμε Εθνική Γραμμή, σε ένα Συμβούλιο  Πολιτικών Αρχηγών. Και στο επίπεδο της Ε.Ε. ήταν και είναι ευθύνη της κυβέρνησης να έχει πιέσει αποτελεσματικά για κυρώσεις προς την  Τουρκία που θα έπρεπε να έχουν ανακοινωθεί από καιρό. Η Τουρκία καταλαβαίνει μόνο από κυρώσεις όχι από δηλώσεις. Δυστυχώς η Ευρωπαϊκή Ένωση καθυστερεί να αντιδράσει και η κυβέρνηση απλά παρακολουθεί.

Τώρα χρειάζεται  εσωτερικό αρραγές μέτωπο και εθνική στρατηγική και όχι αναβίωση του διχασμού.

Εμείς ψηφίσαμε τις συμφωνίες γιατί για εμάς είναι αυτονόητο ότι σε αυτή την συγκυρία είναι αδιανόητο να σπάσουμε το εσωτερικό μέτωπο. Εμείς είμαστε εδώ για  τη χώρα, βάζουμε πλάτη για τη χώρα, δεν βάζουμε το κεφάλι στην άμμο, δεν λειτουργούμε με  μικροκομματικούς υπολογισμούς. Δυστυχώς δεν κάνει το ίδιο η αξιωματική αντιπολίτευση. Επέλεξε να ψηφίζει παρών και μάλιστα να ζητήσει και ονομαστική ψηφοφορία. Αυτό είναι το τεχνικό δίπολο Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ,  το να σκέφτεται ο καθένας το κόμμα του και όχι τη χώρα και τον ελληνικό λαό. Θεωρούν ότι έτσι θα ενισχύσουν τις δυνάμεις τους. Είναι αδιανόητο να βλέπουμε τον Πρωθυπουργό να στέλνει εκπρόσωπο της κυβέρνησης σε τελετές μίσους και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βάζει τη  νεολαία του κόμματός του να αναβιώνει τον διχασμό του εμφυλίου. Αυτές οι εποχές έκλεισαν οριστικά από τον Ανδρέα Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Παράταξη. Την ώρα που  έχουμε να αντιμετωπίσουμε την προκλητικότητα της Τουρκίας, χρειάζεται  εσωτερικό αρραγές μέτωπο και εθνική στρατηγική και όχι αναβίωση του διχασμού.

 Η κυβέρνηση έδωσε το μήνυμα της λήξης, ενώ ήταν ολοφάνερο ότι δεν είχαμε τελειώσει με την πανδημία.

Από την πρώτη στιγμή που σταμάτησε η καραντίνα επισήμανα πόσο σημαντικό είναι η κυβέρνηση να παρουσιάσει και να εφαρμόσει αποτελεσματικά, ένα σχέδιο για να «μείνουμε ασφαλείς»  όπως τότε έλεγε.  Αποδείχθηκε ότι όχι μόνο δεν είχε σχέδιο αλλά η ίδια η κυβέρνηση έδωσε το μήνυμα της χαλαρότητας. Τότε μας είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι είναι μηδενικά τα κρούσματα, ότι περιμένουμε τον τουρισμό χωρίς τεστ, χωρίς διακρατικές συμφωνίες, άνοιξαν τα χερσαία σύνορα χωρίς όρους, τα στελέχη της κυβέρνησης μετείχαν σε εκδηλώσεις χωρίς μάσκες, όλα ήταν ελεύθερα και τώρα φταίνε οι πολίτες και κυρίως οι νέοι. Αυτά είναι αδιανόητα πράγματα. Η κυβέρνηση έδωσε το μήνυμα της λήξης, ενώ ήταν ολοφάνερο ότι δεν είχαμε τελειώσει με την πανδημία. Υπάρχει επίσης σοβαρό κενό στην ενίσχυση του ΕΣΥ. Δεν αξιοποιούνται οι χορηγίες,  δεν προχωρούν μόνιμες προσλήψεις και οι συμβασιούχοι που προσλαμβάνονται κανείς δεν ξέρει που έχουν πάει. Ρωτάμε διαρκώς και δεν παίρνουμε απαντήσεις.  Τα κινητά συνεργεία της πρωτοβάθμιας δεν έχουν ακόμα αναπτυχθεί και δεν λειτουργούν όπως και όπου θα έπρεπε. Αντί να κάνουν τεστ και ιχνηλάτηση στα νησιά, γίνονται μόνο για το θεαθήναι έλεγχοι στο λιμάνι του Πειραιά, αφού θα έχει διαδοθεί ο ιός στο καράβι και στη συνέχεια στα  μέσα μεταφοράς που ο κόσμος εξακολουθεί να συνωστίζεται. 

Η  κυβέρνηση δεν αξιοποίησε το μεσοδιάστημα από τον Ιούνιο για να ετοιμάσει ένα σχέδιο για να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια

Είναι ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε το μεσοδιάστημα από τον Ιούνιο για να ετοιμάσει ένα σχέδιο για να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια. Και να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από τις δήθεν εισηγήσεις των ειδικών. Οι ειδικοί απαντούν στο πλαίσιο που βάζουν οι πολιτικοί. Όταν η υπουργός Παιδείας αποκλείει κάθε δυνατότητα να  μειωθούν τα παιδιά στις αίθουσες, γιατί δεν υπάρχουν αίθουσες, γιατί δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί, που δεν φρόντισαν να βρουν, τότε οι ειδικοί αναγκάζονται να βρουν λύσεις στις συνθήκες που τους παρουσιάζουν οι πολιτικοί. Ενώ άλλες  χώρες  της Ευρώπης έχουν ένα σχέδιο για λιγότερους μαθητές στις αίθουσες των σχολείων, η κα Κεραμέως μας έλεγε ότι θα είναι ο ίδιος αριθμός και μετά την πίεση που της ασκήσαμε, το αλλάζει και σκέφτεται να πάει  πίσω το άνοιγμα των σχολείων για να δει τι θα κάνει. Έρχονται και στοιβάζουν τα παιδιά, 30 παιδιά το ένα δίπλα στο άλλο σε μικρές αίθουσες και καλά τώρα που είναι ανοιχτά τα παράθυρα σε λίγο που θα χειμωνιάσει τι θα γίνει; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά.

Στην οικονομία η κυβέρνηση κινήθηκε με καθυστέρηση και  ανεπαρκή μέτρα

Η αλήθεια είναι ότι πριν από την πανδημία, είχαμε μείωση στην ανάπτυξη και αυτό διογκώθηκε λόγω της καραντίνας. Εμείς παρουσιάσαμε αμέσως το ενδιάμεσο πρόγραμμά μας για το πώς θα έπρεπε να στηριχθούν άμεσα οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι. Δεν έκανε τίποτα η κυβέρνηση ή με μεγάλη καθυστέρηση υιοθέτησε κάποιες προτάσεις. Σε ότι αφορά τους εργαζόμενους, το δικό μας πρόγραμμα που είναι στηριγμένο σε κοινοτικά κονδύλια μιλούσε για τη στήριξη ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας, δίνοντας το 40% της μισθοδοσίας των εργαζομένων για έξι μήνες, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπήρχε δυσμενής αλλαγή στους όρους των συμβάσεων τους. Η κυβέρνηση επέλεξε να αξιοποιήσει τους ίδιους πόρους μόνο για τη μερική και με μειωμένη αμοιβή απασχόληση. Ήταν επιλογή της κυβέρνησης το δόγμα «μισή δουλειά μισός μισθός». Να είστε σίγουροι ότι θα παραμείνει και μετά αυτό. Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν στήριξε τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Οι τράπεζες έδωσαν ρευστότητα μόνο στους «καλούς» πελάτες, σε αυτούς που δεν είχαν πρόβλημα ρευστότητας. Ο τουρισμός δεν στηρίχτηκε αρκετά. Είχαμε πει ότι θα μπορούσε να μειωθεί ο ΦΠΑ στο 6% για να είναι ανταγωνιστικό το ελληνικό προϊόν. Είδαμε λοιπόν ότι λίγοι ξενοδοχεία λειτούργησαν και με χαμηλή πληρότητα. 


Πηγή