Δένδιας: Σύντομα η κυβερνητική θέση για την επέκταση των χωρικών υδάτων

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Εξελίξεις σχετικά με το ζήτημα  επέκτασης των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, προανήγγειλε  από τη Βουλή, ο Υπουργός Εξωτερικών, κατά τη συζήτηση των συμφωνιών της χώρας μας με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την οριοθέτηση ΑΟΖ στην αρμόδια Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

Ο Νίκος Δένδιας, αιτιολογώντας την απουσία ρητής αναφοράς για την επέκταση των χωρικών υδάτων στη συμφωνία με Ιταλία, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Θα έχετε σύντομα σαφή κυβερνητική τοποθέτηση επ’ αυτού».

Ο Υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε το συνολικό αποτέλεσμα αμφότερων των Συμφωνιών «ιδιαίτερα ικανοποιητικό», τονίζοντας ότι συνιστούν ενίσχυση του εθνικού οπλοστασίου, επισημαίνοντας ότι: «συνδυάζει την επέκταση των θαλασσίων ζωνών και την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε αυτές με τη νομική κατοχύρωση των πάγιων θέσεων της χώρας μας.  Ενισχύεται η εικόνα τη χώρας ως χώρας η οποία κινούμενη με βάση το διεθνές δίκαιο βρίσκει λύσεις με τους γείτονες της».

Ο κ. Δένδιας απηύθυνε προσκλητήριο εθνικής ομοψυχίας στα κόμματα της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Η εθνική ομοψυχία είναι αυτή η οποία θα επιφέρει τη Νέμεση στην  τουρκική παραβατική ύβρη».

Εξ αρχής, πάντως,  ο Υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι θα είναι ολιγόλογος, προκειμένου οι αναφορές του να μην αποτελέσουν αυθεντική δήλωση του νομοθέτη σε ενδεχόμενη μελλοντική κρίση, αλλά και γιατί τόσο κρίσιμα εθνικά θέματα δεν μπορούν να αναλυθούν δημοσίως. 

Πηγή: skai.gr


Πηγή