Δένδιας-Χριστοδουλίδης: Κοινός βηματισμός Αθήνας- Λευκωσίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο

Με την ολοκλήρωση των επαφών Χριστοδουλίδη – Δένδια, ο Κύπριος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στις επαφές και τους δεσμούς που συνδέουν Κύπρο και Ελλάδα, καθώς και για τις προσπάθειες που καταβάλλονται σε διπλωματικό επίπεδο από τα υπουργεία εξωτερικών των δύο χωρών.

Ο κ. Χριστοδουλίδης μίλησε για καθημερινή επικοινωνία ανάμεσα στο κυπριακό και το ελληνικό ΥΠΕΞ, καθώς και για πραγματική βούληση των δύο υπουργείων να επικρατήσουν συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Αναφέρθηκε επίσης στην εν εκτάσει συζήτηση που προηγήθηκε για τις πρωτοβουλίες που Λευκωσία και Αθήνα αναλαμβάνουν από κοινού στην περιοχή που έχουν ως στόχο στη βάση μιας θετικής προσέγγισης, να θέσουν τα θεμέλια για τη θεσμοθέτηση μιας συνεργασίας στην περιοχή χωρίς a priori αποκλεισμούς, με στόχο να καταστεί η περιοχή μας πρότυπο συνεργασίας ανάμεσα σε κράτη, με πλήρη σεβασμό των αρχών και αξιών του διεθνούς δικαίου. Πιστεύουμε πραγματικά και εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, είπε, «αφού είναι η μόνη προοπτική που εξυπηρετεί μακροπρόθεσμα τα συμφέροντα όλων των κρατών».

Χαρακτήρισε μονόδρομο την επιλογή θεμελίωσης σχέσεων καλής γειτονίας και συνεργειών, καθώς και άριστων σχέσεων με τους γείτονες στην ευρύτερη περιοχή. «Παρά τις αρνητικές εξελίξεις στην περιοχή λόγω της συμπεριφοράς και της προσέγγισης της μειοψηφίας του ενός και παρά το άναρχο διεθνές σύστημα στο οποίο καλούμαστε να κινηθούμε, στην διπλωματία δεν χωράνε αδιέξοδα. Ακόμη κι αν αυτό διαφαίνεται, είναι παροδικό και αυτό που χρειάζεται είναι αποφασιστικότητα, υπομονή, επιμονή και ξεκάθαροι στόχοι. Ο διάλογος, αν υπάρχει πραγματική θέληση και βούληση από όλους μπορεί να φέρει αποτελέσματα και η Κύπρος όπως το έχει πράξει με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τον Λίβανο είναι έτοιμη να συζητήσει και με τα υπόλοιπα γειτονικά κράτη για καθορισμό θαλάσσιων συνόρων στην βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας του 1982».

Πηγή: skai.gr


Πηγή