Δεκάδες οι νεκροί, χιλιάδες οι τραυματίες. Η έκρηξη που ισοδυναμούσε με σεισμό 4,5 Ρίχτερ (φωτογραφίες, βίντεο)

Ενημέρωση, ώρα 03.00

Τουλάχιστον 73 είναι οι νεκροί και 3.700 οι τραυματίες από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν, την Τρίτη το απόγευμα. στο λιμάνι της Βηρυτού. Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, πολλά άτομα παραμένουν εγκλωβισμένα σε συντρίμμια κτηρίων και εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί.

Η πολύ ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε στο λιμάνι της Βηρυτού ισοδυναμούσε με σεισμό μεγέθους 4,5 βαθμών, σύμφωνα με ιορδανούς σεισμολόγους. «Η έκρηξη που έγινε στο λιμάνι της Βηρυτού απόψε ήταν ισοδύναμη με σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ», ανέφερε το Σεισμολογικό Παρατηρητήριο της Ιορδανίας, σε ανακοίνωσή του.

Η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε τηλεφωνική γραμμή για να δηλώνονται οι αγνοούμενοι, οι οποίοι είναι εκατοντάδες. Ελικόπτερα του στρατού βοηθούν στην κατάσβεση της φωτιάς, ενώ οι καπνοί εξακολουθούν να πνίγουν την πόλη.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Γενικής Ασφάλειας του Λιβάνου, Αμπάς Ιμπαχίμ, η καταστροφή πιθανόν να οφείλεται στα εξαιρετικά εύφλεκτα χημικά που είχαν κατασχέσει οι αρχές από πλοίο και ήταν φυλαγμένα στο λιμάνι. Πληροφορίες αναφέρουν ότι επρόκειτο για κοντέινερ με πάνω από 2.500 τόνους νιτρικό αμμώνιο.

Στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Χασάν Ντιάμπ, υποσχέθηκε ενδελεχή έρευνα και τιμωρία των υπευθύνων. «Αυτοί που είναι υπεύθυνοι για την καταστροφή στη Βηρυτό πρέπει να λογοδοτήσουν. Θα αποκαλύψουμε όλα τα γεγονότα που σχετίζονται με αυτή την επικίνδυνη αποθήκη που υπάρχει εκεί από το 2014».

Μεταξύ των τραυματιών είναι και ο Ναζάρ Ναζαριάν, ο γενικός γραμματέας του κόμματος Καταέμπ (Kόμμα των Φαλαγγιτών, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στον εμφύλιο πόλεμο του Λιβάνου), που σύμφωνα με πληροφορίες έχει πέσει σε κώμα.

Ο Ερυθρός Σταυρός κάνει εκκλήσεις για αίμα, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονται στα χειρουργεία των νοσοκομείων την πόλης.

Όπως ανέφερε ο κυβερνήτης της πόλης, η μισή Βηρυτός έχει υποστεί ζημιές. Δεκάδες κτίρια καταστράφηκαν, μεταξύ των οποίων και της εφημερίδας Daily Star, όπως και πρεσβείες ξένων χωρών και πρεσβευτικές κατοικίες. Οι εικόνες από τα διεθνή Μέσα είναι συγκλονιστικές: άνθρωποι περπατούν ανάμεσα σε καπνούς σε ένα σχεδόν σεληνιακό τοπίο. Τα κτήρια είναι γκρεμισμένα και ο κυβερνήτης της πόλης παρομοίασε την κατάσταση με τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Οι εκρήξεις, τα αίτια των οποίων ακόμη παραμένουν ασαφή, ήταν τόσο ισχυρές που έγιναν αισθητές ακόμη και στην Κύπρο, ενώ ο καπνός που σηκώθηκε πάνω από την πρωτεύουσα του Λιβάνου έμοιαζε με πυρηνικό μανιτάρι. Ο εκκωφαντικός θόρυβος απλώθηκε σχεδόν σε όλη την πόλη, τζάμια καταστημάτων και σπιτιών έσπασαν σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες κατέρρευσαν και μπαλκόνια.

«Είδα μια πύρινη σφαίρα και καπνό να υψώνεται πάνω από τη Βηρυτό. Οι άνθρωποι ούρλιαζαν και έτρεχαν, αιμόφυρτοι. Μπαλκόνια έπεσαν από τα κτίρια. Τα τζάμια στα πολυώροφα κτίρια έσπασαν και έπεσαν στον δρόμο», είπε αυτόπτης μάρτυρας.

Το λιμάνι της πρωτεύουσας του Λιβάνου έχει αποκλειστεί από τις δυνάμεις ασφαλείας, που επιτρέπουν την πρόσβαση μόνο στην πολιτική προστασία, τα ασθενοφόρα και τα οχήματα της πυροσβεστικής, ενώ έχει απαγορευθεί η είσοδος στους δημοσιογράφους.

Ο πρώην πρωθυπουργός, Σαάντ Χαρίρι, έχει χαρακτηρίσει τις εκρήξεις «περιστατικό εθνικής ασφάλειας που είχε στόχο το λιμάνι της Βηρυτού», ουσιαστικά δείχνοντας προς το Ισραήλ οι σχέσεις του οποίου με τον Λίβανο είναι τεταμένες λόγω της Χεζμπολάχ. Ωστόσο ο επικεφαλής των αρχών ασφαλείας της χώρας, Αμπάς Ιμπαρχίμ, απέφυγε να σχολιάσει τη δήλωση: «Δεν μπορούμε να προκαταβάλουμε την έρευνα των αρχών».

Πάντως, ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν συγκάλεσε εκτάκτως το Ανώτατο Συμβούλιο Άμυνας ενώ ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ κήρυξε εθνικό πένθος για αύριο, στη μνήμη των θυμάτων της έκρηξης.

Η δεύτερη έκρηξη έγινε κοντά στην κατοικία του Σαάντ Χαρίρι, γιου του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι. Ο τελευταίος είχε δολοφονηθεί το 2005 από έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο. Οι τέσσερις κατηγορούμενοι, που αρνούνται την εμπλοκή τους στη δολοφονία, είναι μέλη της Χεζμπολάχ και η απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου για την υπόθεση αναμένεται την Παρασκευή.

 

Η ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στις 17.11, τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας). Είχε προηγηθεί μια μικρότερης ισχύος και πέντε λεπτά αργότερα αναδύθηκε μαύρος και λευκός καπνός. Μετά την έκρηξη, μια στήλη κόκκινου καπνού υψώθηκε στον ουρανό.

 



Πηγή