Αντιδράσεις, ακυρώσεις και προς απολύσεις, μετά τα νέα μέτρα

Από το Σάββατο 15 Αυγούστου και μέχρι τις 06πμ. στις 24 Αυγούστου, η Αντίπαρος είναι μέρος των ενισχυμένων μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού, γεγονός που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις από τους επιχειρηματίες και όχι μόνο του νησιού. Σύμφωνα με το ethnos.gr, είναι χαρακτηριστικό της αντιστροφής κλίματος στο νησί, όπως λένε οι ντόπιοι, ότι μετά το μήνυμα από το 112 (για επιφυλακή) , τα τηλέφωνα στα καταλύματα τις περιοχής άρχισαν να χτυπάνε για ακυρώσεις, που έφτασαν στο 80%, ενώ πολλοί είναι και οι καταστηματάρχες που σκέπτονται τις περικοπές στο προσωπικό.

Με λίγα λόγια, μεταξύ όλων όσα ειπώθηκαν από στόματος πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις 16 Ιούνη από τη Σαντορίνη, όταν «άνοιξε τον τουρισμό», ότι δηλαδή ένας από τους στόχους είναι να ακολουθήσει ένα δεύτερο «success story» στον τουρισμό και στην οικονομία, έπειτα από αυτό του υγειονομικού, καταρρέει σαν πύργος από τραπουλόχαρτα.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι επιχειρηματίες, η Αντίπαρος δεν έχει αριθμό κρουσμάτων που να δικαιολογεί την παραπάνω απόφαση, αλλά ουσιαστικά την πήρε η… μπάλα λόγω των δεδομένων στην Πάρο. Μάλιστα οι πληροφορίες της ιστοσελίδας, για τα θετικά τεστ κορονοϊού στο νησί, είναι ότι έχουν καταμετρηθεί 10 συνολικά (από τα οποία τα έξι μέχρι 26 Ιουλίου). Ενώ στο τραπέζι μπήκε και η περίπτωση αντί να επιβληθούν τα νέα μέτρα να επιτρέπεται η μετακίνηση από Πάρο σε Αντίπαρο, μόνο με αρνητικό τεστ, κάτι που απορρίφθηκε τελικά.

Τα μέτρα στην Αντίπαρο, τα οποία ισχύουν και για την Πάρο και για άλλες 14 περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Αττική, με βάση το ΦΕΚ 3429Β/14-8-2020 «Ανώτατο όριο συμμετεχόντων σε δημόσιες ή κοινωνικές εκδηλώσεις και ειδικοί κανόνες λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε συγκεκριμένες Περιφέρειες, Περιφερειακές Ενότητες και Δήμους της Χώρας»:

  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης.

  • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

  • Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού, όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

  • ενώ ισχύουν και οι περιορισμοί των επιδημιολογικά επιβαρυμένων περιοχών.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ σε σχέση με το ΦΕΚ 3429Β/14-8-2020: Η υποχρέωση χρήσης μάσκας σε Δημόσιο και επιχειρήσεις ιδιωτικού τομέα (ΚΑΔ), εκκλησίες, πλοία κτλ., η απαγόρευση πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, με όρθιους θεατές ή συμμετέχοντες αναφέρονται αναφέρεται στο Άρθρο Πρώτο, παράγραφος 2γ, «…Στις περιπτώσεις του προηγούμενου εδαφίου ισχύουν οι κανόνες που έχουν τεθεί με τις υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.48976/31.7.2020 (Β’ 3165), Δ1α/Γ.Π.οικ.50176/6.8.2020 (Β’ 3330) και Δ1α/Γ.Π.οικ.50886/11.8.2020 (Β’ 3364) κοινές υπουργικές αποφάσεις, όπως εκάστοτε ισχύουν, καθώς και όσοι τίθενται με το άρθρο δεύτερο της παρούσας».


Πηγή