Το χουντικής έμπνευσης νομοσχέδιο για τις συγκεντρώσεις δεν πρέπει να περάσει

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ετοιμάζεται να περάσει από τη Βουλή το πιο επικίνδυνο νομοσχέδιο της Μεταπολίτευσης: Έναν νόμο «εκσυγχρονισμού» του «πλαισίου των συναθροίσεων» που καθιστά οποιαδήποτε διαδήλωση δυνητικά «απαγορευμένη», καθώς θέτει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι στα χέρια της αστυνομίας, δίνοντας της παράλληλα υπερεξουσίες μέσω της προκλητικής αοριστολογίας αλλά και των χουντικής έμπνευσης υποχρεώσεων των διαδηλωτών. Η πιο πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση σχετικά με τις διαδηλώσεις στην Ελλάδα είναι το νομοθετικό διάταγμα 794/1971 της Χούντας των Συνταγματαρχών.

  • Το Νομοσχέδιο δίνει στις αστυνομικές αρχές το δικαίωμα διάλυσης της υπαίθριας συνάθροισης, που βρίσκεται σε εξέλιξη, εάν πραγματοποιείται χωρίς να έχει γίνει γνωστοποίηση. Πρόκειται ξεκάθαρα για διάταξη αντισυνταγματική, αφού ορθά επισημαίνεται ότι «το δικαίωμα στη συνάθροιση δεν υπόκειται σε καθεστώς άδειας, αναγγελίας ή προληπτικού ελέγχου από τις αστυνομικές αρχές όπως γινόταν σε ανώμαλες περιόδους παλαιότερα.

  • Η Χούντα των Συνταγματαρχών είχε απαγορεύσει δια νόμου και με σαφήνεια την έκφραση και την πολιτική δράση των απανταχού αντιπάλων της. Παρά το γεγονός ότι σήμερα ζούμε σε ένα τυπικά φιλελεύθερο καθεστώς, το κράτος δικαίου αμφισβητείται καθημερινά. Ο νομοθέτης σε μερικά από τα άρθρα που εισάγει χρησιμοποιώντας γενικές και αόριστες διατυπώσεις, καταλήγει να υπερβαίνει το νομοθετικό διάταγμα των Συνταγματαρχών. Το Άρθρο 14 του νομοσχεδίου θεσπίζει ιδιώνυμο για τις πορείες που απαγορεύονται, καθώς τιμωρεί με 1 έτος φυλάκιση όσους μετέχουν σε τέτοια ή δε συμμορφώνονται σε τυχόν περιορισμούς αυτής. Στο νδ 794/1971 της Χούντας δεν υπήρχε πρόβλεψη για ποινή φυλάκιση των συμμετεχόντων.

  • Το νομοσχέδιο προβλέπει αστική ευθύνη του οργανωτή για τυχόν ζημιές ή βλάβες που θα προκληθούν από τους διαδηλωτές. Στο νδ 794/1971 της Χούντας δεν υπήρχε πρόβλεψη για αστική ευθύνη του οργανωτή.

Αυτή η επίθεση αφορά κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενο πολίτη της χώρας.

Καλούμε σε συμμετοχή στις συγκεντρώσεις για να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο την Τρίτη 7/7 στις 7μμ., στα Προπύλαια, των Συνδικάτων του δημοσίου τομέα, την Τετάρτη 8/7, το μεσημέρι, και την κινητοποίηση εργατικών σωματείων και φορέων, την Πέμπτη 9/7 στις 7μμ., στα Προπύλαια, και σε κάθε δράση.


Πηγή