Παύλος Χρηστίδης: «Απαιτείται επαγρύπνηση, ετοιμότητα και εθνική στρατηγική για τις τουρκικές προκλήσεις»

Συνέντευξη Παύλου Χρηστίδη Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9.89 και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Αλφιέρη.

Ελληνοτουρκικά

H Τουρκία, δυστυχώς, θα συνεχίσει να απειλεί την Ελλάδα. Είμαστε ακόμα στην αρχή αυτής της αντιπαράθεσης και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το οτιδήποτε. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η κατάσταση στο Καστελόριζο βαίνει προς αποκλιμάκωση, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να χαλαρώνουμε. Τουναντίον θα πρέπει να διαμορφώσουμε σθεναρά την εθνική μας στρατηγική, με σχέδιο και εθνική αποφασιστικότητα και να ενισχύουμε διαρκώς την προετοιμασία μας και σε διπλωματικό πεδίο με ενεργητικό τρόπο, με σχέδιο και ολοένα και πιο εντατικά. Είναι γεγονός ότι η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει το παιχνίδι που κάνει. Ο κ. Ερντογάν έχει σαφή στόχευση ενόψει του 2023, και αυτό σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή πρέπει να έχουμε ενεργά τα ανακλαστικά μας και τις κεραίες μας συνεχώς ενεργές. Η Αγία Σοφία για παράδειγμα, είναι ακριβώς ένα σενάριο που το σχεδίασε και το υλοποίησε όπως ακριβώς το ήθελε. Είδαμε όλοι τις ντροπιαστικές εικόνες της παρασκευής. Η επιλογή αυτή του κ. Ερντογάν είναι έξω από κάθε λογική και αντίληψη από αυτή που κυριαρχεί στη διεθνή κοινότητα τα τελευταία  100 και πλέον χρόνια. Σίγουρα η επιλογή του αυτή θα του κοστίσει και θα κριθεί σκληρά και τώρα και στο μέλλον. Για το αν θα κριθεί ο Ερντογάν και εντός της Τουρκίας θα το δούμε. Κρατώ τα λόγια του Νομπελίστα Ορχάν Παμούκ, για αντιστροφή της επιθυμίας του πατέρα του νεότερου τουρκικού κράτους, του Κεμάλ Ατατούρκ. Ο Νομπελίστας διανοούμενος ήταν καταπέλτης κατά της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος και μίλησε για απεμπόληση της τουρκικής υπερηφάνειας ως λαού ταυτοχρόνως μουσουλμανικού και κοσμικού. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι υπάρχει και η άλλη Τουρκία που θέλει να συμβιώνει ειρηνικά με την Ελλάδα και με την ευρωπαϊκή και διεθνή κοινότητα και αυτό το χαιρετίζουμε. Σε κάθε περίπτωση όμως η Ελλάδα δεν πρέπει να χαλαρώσει. Πρέπει να είμαστε διαρκώς σε εγρήγορση και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεννοηθούμε εθνικά και να αφήσουμε στην άκρη τους ψευτοδιχασμούς και τα ψευτοδιλήμματα της δεκαετίας που πέρασε και να προχωρήσουμε μπροστά με εθνική στρατηγική και πατριωτισμό.

Μάτι

Όλα όσα συνέβησαν στο Μάτι είναι σοκαριστικά, το έχω ξαναπεί, είναι ζητήματα που πρέπει να τα δει η δικαιοσύνη σε βάθος διότι μιλάμε για την πιο σκοτεινή στιγμή της δεκαετίας και όσον αφορά την πολιτική διαχείριση είναι ότι χειρότερο έζησε η πολιτική ζωή του τόπου. Ο τρόπος με τον οποίο κάποιοι, ενώ υπήρχαν νεκροί, προσπάθησαν να κρύψουν τις τραγικές ευθύνες τους, είναι επιεικώς απαράδεκτος και αδιανόητος και πέρα από κάθε νοσηρή φαντασία. Η δικαιοσύνη πρέπει να κάνει τη δουλειά της, με βάσει τις σοκαριστικές αποκαλύψεις που όλοι είδαμε, ειδικά στο θέμα ότι διάφοροι επιχείρησαν να μπλοκάρουν την δουλειά της. Ευτυχώς όμως στην δημοκρατία μας υπάρχουν ευσυνείδητοι άνθρωποι, οι οποίοι κάνουν την δουλειά τους παρά τους εκβιασμούς και τις πιέσεις και αυτό είναι ένα θετικό παράδειγμα, ότι όλοι δηλαδή δεν είναι ίδιοι. Η ευθύνη και το καθήκον γι’ αυτούς είναι πάνω από όλα και δεν κλονίζονται από το οτιδήποτε. Άξιοι δημόσιοι λειτουργοί, υπεύθυνοι πολίτες.

Υγεία – Οικονομία

Όσο καλά τα πήγε η χώρα, ενδεχομένως και η κυβέρνηση, γιατί αυτή είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων στην πρώτη φάση του κορωνοϊου, άλλο τόσο άσχημα τα έχει πάει στην διαχείριση μετά την καραντίνα και στο επίπεδο της δημοσίας υγείας. Πραγματικά βλέπουμε ανθρώπους να έρχονται από το εξωτερικό χωρίς να περνάνε τους προβλεπόμενους απαραίτητους υγειονομικούς ελέγχους, οι υπουργοί και οι συν αυτό της κυβέρνησης τριγυρίζουν ανά την Ελλάδα δίχως υγειονομικά μέτρα προστασίας, όλα αυτά είναι πράγματα που μπορούν να μας οδηγήσουν σε ένα δεύτερο κύμα, το οποίο δεν θα είμαστε σε θέση να το ξεπεράσουμε οικονομικά και κοινωνικά, όπως την προηγούμενη φορά.

Στο κομμάτι της οικονομίας η κυβέρνηση έχει πάρει πολύ κάτω από τη βάση σε βαθμολογία. Εμείς στο κίνημα αλλαγής έχουμε γυρίσει όλη την Ελλάδα από την Θράκη μέχρι την Κρήτη και η εικόνα που συναντήσαμε στις τουριστικές περιοχές είναι τουλάχιστον αποκαρδιωτική. Μιλάμε για μηδαμινή ενίσχυση των επιχειρήσεων από το κράτος, για τις τράπεζες που ακόμα δεν έχουν δώσει ευρώ στις επιχειρήσεις που πλήττονται όταν 250.000 άνθρωποι στερούνται τις θέσεις εργασίας τους και το φάσμα της ανεργίας αυξάνεται και διογκώνεται επικίνδυνα. Τα ασφαλιστικά ταμεία και η πραγματική οικονομία θα έχουν τεράστιο πρόβλημα από το τσουνάμι που έρχεται και θα αρχίσει να γίνεται εμφανές από τις αρχές φθινοπώρου. Εύχομαι να υπάρξουν ελαφρύνσεις σε όλα τα επίπεδα για να βοηθηθεί η πραγματική οικονομία και οι πολίτες. Μέχρι τότε όμως, για παράδειγμα, θα πρέπει η κυβέρνηση να δώσει στους κτηνοτρόφους αυτά που έχει υποσχεθεί από τον Μάρτιο για την ενίσχυσή τους και ακόμα δεν έχουν πάρει τίποτα. Αυτά είναι πράγματα που απασχολούν τον κόσμο που σήμερα προσπαθεί να επιβιώσει, αυτόν τον κόσμο η κυβέρνηση, ο κ. Βορίδης εν προκειμένω, τον έχει αφήσει έκτος σχεδιασμού, δεν ασχολείται καθόλου, δεν λύνει τα προβλήματα του. Καλά είναι τα ταμεία ανασυγκρότησης, περιμένουμε να έρθουν χρήματα, θα στηρίξουμε τις επιλογές που θα γίνουν από τους ειδικούς αλλά θα καταθέσουμε και εμείς τις δικές μας προτάσεις. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, αυτά που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση ας τα καταθέσει επιτέλους και ας μην αργεί πριν είναι πολύ αργά.


Πηγή