Παναγιώτης Βλάχος: «Κάνουμε δημιουργική αντιπολίτευση σε ένα μεταβατικό πολιτικό σκηνικό»

Τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις κλήθηκε να σχολιάσει ο Γραμματέας Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής, Παναγιώτης Βλάχος, στον ραδιοφωνικό σταθμό “Θέμα Radio” στην εκπομπή “Μαζί δεν κάνουμε” με τους Μπάμπη Κούτρα και Νίκο Φελέκη.

Πιο αναλυτικά, απάντησε στις εξής ερωτήσεις:

Γιατί όσοι φεύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις δεν πάνε στο Κίνημα Αλλαγής;

Τέτοιες πολιτικές μετατοπίσεις, δηλαδή το να αλλάζει κάποιος εκλογική συμπεριφορά, δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Εκλογές έγιναν πριν από ένα χρόνο, ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 32%, πήρε ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι των αναποφάσιστων Κεντροαριστερών. οι οποίοι ψήφισαν “αντιδεξιά”, γι’ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ από το 23% πήγε στο 32%. Αυτή η κρίσιμη μάζα του 9-10% είναι εκείνοι που αυτήν τη στιγμή “ξεπαρκάρουν” από τον ΣΥΡΙΖΑ, κάθονται στη μέση και αρχίζουν και ψάχνονται. …Άρα θεωρώ ότι είναι ένα μεταβατικό πολιτικό σκηνικό.

Γιατί οι ψηφοφόροι του Κινήματος Αλλαγής βλέπουν θετικά την Κυβέρνηση;

Στον φόβο πας με τον ηγέτη, πας με την Κυβέρνηση. Δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα, συμβαίνει παντού. Άρα, αυτήν τη στιγμή είναι οριζόντιο αυτό που συμβαίνει και δεν αφορά μόνο εμάς. Δεν έχουμε έναν καθαρό πολιτικό και κοινωνικό ορίζοντα να πούμε «επιλέγω αυτόν ή τον άλλον». Διότι α) η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών δεν θέλει εκλογές, άρα λέει «εμπιστεύομαι αυτήν τη στιγμή την Κυβέρνησή μου, περιμένω να δω πώς θα με βγάλει από την τρικυμία» και β) έχει να κάνει με τις κοινωνικές μετατοπίσεις: είναι άλλο το κοινωνικό τοπίο σήμερα στα μέσα Ιουλίου, χωρίς να ξέρουμε αν θα δουλέψει ο τουρισμός, χωρίς να ξέρουμε αν θα έχουμε άλλο κύμα κορονοϊού, και προφανώς άλλο θα είναι τον Οκτώβριο που θα είναι ξεκάθαρες οι γραμμές.

Τι αντιπολίτευση ασκεί το Κίνημα Αλλαγής;

Το ζητούμενο είναι να κάνεις μία αντιπολίτευση ώστε να “ξεπαρκάρει” ο άλλος και να έρθει σε σένα. Και ποια είναι αυτή η αντιπολίτευση; Η δημιουργική αντιπολίτευση. Δεν μπορείς να στήνεσαι απέναντι και να λες μια ζωή “όχι”, δεν μπορείς να στήνεσαι απέναντι και να στήνεις οδοφράγματα. Κάποιες φορές σαν αντιπολίτευση πρέπει να αναλάβεις τις ευθύνες σου. Κι επειδή δεν το κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, το κάνουμε εμείς.

Γιατί το Κίνημα Αλλαγής δεν καταψήφισε το νόμο για τις διαδηλώσεις;

Η ιστορική και πολιτική παράδοση λέει ότι το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Αλλαγής, η Δημοκρατική Παράταξη δεν μπορεί να βλέπει ένα πρόβλημα να παραμένει άλυτο. ..Θεωρώ ότι κάναμε κάτι σημαντικό για τη Δημοκρατία. Καταλαβαίνω αυτούς που θεωρούν ότι ήταν ένα ιδεολογικό ζήτημα, αλλά πίσω από τις ιδεολογίες. οι οποίες εξελίσσονται, υπάρχει κι ένα ζήτημα χρησιμότητας. Δεν μπορείς να αφήσεις τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ να στήνουν οδοφράγματα το Σεπτέμβριο, να δίνουν ραντεβού στις πλατείες για να συγκρουστούν από τη μία το δόγμα «νόμος και τάξη» και από την άλλη το δόγμα «όχι σε όλα». Πρέπει ως αντιπολίτευση, στο βαθμό που σου αναλογεί, να βοηθάς να λυθούν και πέντε-έξι προβλήματα. Αυτό κάναμε και με την ψήφο των αποδήμων, ενώ ακόμη πιο πρόσφατα θυμίζω ότι τις μισές από τις προτάσεις που καταθέσαμε για την πανδημία τις υιοθέτησε η κυβέρνηση.


Πηγή