Νεκροί και αγνοούμενοι εργάτες από έκρηξη σε εργοστάσιο

τουρκία

Σε τουλάχιστον τέσσερις ανέρχεται ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν από ισχυρή έκρηξη, που σημειώθηκε την Παρασκευή σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτων στην Τουρκία, ενώ σχεδόν 100 είναι οι τραυματίες, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των αρχών.

Η έκρηξη, η οποία χαρακτηρίστηκε «βιομηχανικό δυστύχημα» από τους διασώστες, σημειώθηκε αργά χθες το πρωί στη Χεντέκ, στην επαρχία Σαγγάριου, στη βορειοδυτική Τουρκία.

«Προς στιγμήν τέσσερις συμπολίτες μας σκοτώθηκαν (…) και 97 τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο», δήλωσε αργά χθες ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά από το σημείο του δυστυχήματος.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε πως τρεις εργάτες του εργοστασίου εξακολουθούν να αγνοούνται. Πρόσθεσε πως η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο νωρίς χθες το βράδυ.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της επαρχίας, τον Οκτάι Καλντιρίμ, 150 έως 200 άτομα βρίσκονταν μέσα στο εργοστάσιο της στιγμή της έκρηξης.

Η έκρηξη στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, μόνο «ατύχημα» δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς πρόκειται για την τρίτη έκρηξη: Το 2009 και το 2014 είχαν σημειωθεί εκρήξεις στο ίδιο εργοστάσιο που είχαν στοιχίσει τη ζωή σε δύο ανθρώπους, ενώ περίπου 40 είχαν τραυματισθεί, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Έκτοτε και παρά τις στοιχειώδεις ενέργειες του κρατικού μηχανισμού, δεν έχει ληφθεί κανένα από τα μέτρα που έπρεπε.


Πηγή