Ναι στο Δημόσιο Έλεγχο του Νερού. Όχι στους ιδιώτες και στην «υδάτινη φτώχεια»

Το Νερό, η πηγή της ζωής και της ανθρώπινης ύπαρξης, είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα. Η καθολική, απρόσκοπτη και αδιάλειπτη πρόσβαση στο πόσιμο νερό αλλά και σε ποιοτικές υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης, πέραν του ότι είναι κρατική υποχρέωση, συνιστά ένα από τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και είναι άρρηκτα δεμένη με το δικαίωμα στη ζωή, στην υγεία, στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στη δημοκρατία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όμως, στο πλαίσιο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της θέλει να το εμπορευματοποιήσει και να το παραδώσει στους ιδιώτες κερδοσκόπους. Την αρχή την κάνει, μέσω ΣΔΙΤ, με το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα της Αττικής (φράγματα και ταμιευτήρες Ευήνου, Μόρνου, Μαραθώνα, λίμνη Υλίκη, Πάρνηθας και Βοιωτικού κάμπου, υδραγωγεία, γεωτρήσεις, αντλιοστάσια και δίκτυο μεταφοράς 400 χλμ.), το οποίο «σαλαμοποιεί», δίνοντας τη διαχείριση, τη λειτουργία και τη συντήρησή του σε ιδιώτες.

Η παραχώρηση κρίσιμων υποδομών και η διαχείριση των νερών της Αιτωλοακαρνανίας, της Φθιώτιδας, της Φωκίδας και της Βοιωτίας από ιδιωτική εταιρία θα οδηγήσει σε πλήρη εξάρτηση της ΕΥΔΑΠ, στον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους των αποθεμάτων του νερού στη χώρα μας και της τροφοδοσίας της Αττικής, με όσες συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για τους κατοίκους της.

Άμεση συνέπεια αυτού θα είναι να περάσουν στα χέρια των πολυεθνικών το 80% των αποθεμάτων νερού της χώρας καθώς και η απώλεια μόνιμων θέσεων εργασίας και εξειδικευμένου προσωπικού, αλλά και η υποβάθμιση της ποιότητάς του και η κατακόρυφη αύξηση της τιμής του, όπως έγινε, για παράδειγμα στην Πορτογαλία και στην Ισπανία, όπου τα τιμολόγια του νερού αυξήθηκαν μέχρι και 400%. Δεν είναι τυχαίο ότι σε χώρες που είχε δοθεί η διαχείρισή του σε ιδιώτες, τα τελευταία χρόνια επανακρατικοποιείται και επαναδημοτικοποιείται.

Μια τέτοια εξέλιξη θα πλήξει κυρίως τους εργαζομένους, τους συνταξιούχους, τους αγρότες και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα, που χτυπιούνται από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού, τις περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, από τις μνημονιακές πολιτικές της τελευταίας δεκαετίας, από την υψηλή ανεργία και την βαθιά οικονομική ύφεση που διαγράφεται για την επόμενη περίοδο. Χιλιάδες συμπολίτες μας θα αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του νερού, με αποτέλεσμα να βρίσκονται αντιμέτωποι με διακοπές νερού και κατασχέσεις, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες που η διαχείρισή του δόθηκε στους ιδιώτες.

Το ΜΕΤΑ δηλώνει αλληλέγγυο στους εργαζομένους της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ και των ΔΕΥΑ των ΟΤΑ και αγωνίζεται μαζί τους για ενιαία δημόσια διαχείριση του κύκλου του Νερού στην Αττική και στην Θεσσαλονίκη, για την διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των ΔΕΥΑ και τη στελέχωσή τους με προσωπικό και μέσα.

Η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού, δεν πρέπει να περάσει και δεν θα περάσει


Ιούλιος 2020
Από το ΜΕΤΑ


Πηγή