Νάντια Γιαννακοπούλου: «Όλοι μαζί για μια πιο ισχυρή, σύγχρονη και δημοκρατική Ελλάδα»

Δήλωση Νάντιας Γιαννακοπούλου για την συμπλήρωση 46 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Συμπληρώνονται σήμερα, 46 χρόνια από την ημέρα που η χούντα των «Συνταγματαρχών», υπό το βάρος της προδοσίας της Κύπρου κατάρρευσε, 46 ολόκληρα χρόνια από την αποκατάσταση της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Σε αυτά τα  χρόνια οικοδομήθηκε μια ισχυρή, μια νέα Ελλάδα. Ζούμε την πιο μακρόχρονη σταθερή Δημοκρατία στην Ιστορία του τόπου, στην διάρκεια της οποίας η χώρα προχώρησε. Αποτελεί πια μέλος της Ε.Ε και της ΟΝΕ. Διαθέτει φωνή και διεθνές κύρος. Η Ελλάδα μεταπολιτευτικά εξελίχθηκε από μια βαλκανική χώρα, σε μια σύγχρονη αστική Ευρωπαϊκή Δημοκρατία. Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ΟΝΕ, εδραίωσε την θέση μας στο νέο παγκοσμιοποιημένο οικονομικό περιβάλλον και ενίσχυσε του Δημοκρατικούς θεσμούς. Η μεσαία τάξη απέκτησε υπόσταση, και αναδείχθηκε στην ατμομηχανή της προόδου της χώρας. Το κοινωνικό κράτος εδραιώθηκε με την δημιουργία σύγχρονων δομών και θεσμών. Οι κοινωνικοί αποκλεισμοί περιορίστηκαν. Αυτές τις επιτυχίες δεν μπορούν να σκεπάσουν τα προβλήματα της Κρίσης που περάσαμε, η δεκαετία των Μνημονίων. Αυτές τις επιτυχίες δεν μπορούν να σκεπάσουν μεταρρυθμιστικές καθυστερήσεις, ατολμίες, παθογένειες.

Μόνο ανιστόρητοι προσπάθησαν με μηδενιστικό τρόπο και ισοπεδωτική πολιτική να υπερτονίζουν τα λάθη και να υποβαθμίζουν τα επιτεύγματα που οι Έλληνες καταφέραμε, όλη αυτή την περίοδο. Μόνο ανιστόρητοι μπορούν να μιλάνε για νέες «χούντες« και να ξεχνούν τον μακρύ και βασανιστικό δρόμο που διήνυσε η χώρα για να αφήσει πίσω εμφύλιους, αντιδημοκρατικές εκτροπές, δικτατορίες. Μόνο όσοι δεν διδάχτηκαν τίποτα μπορεί να σηκώνουν τις σημαίες του διχασμού, της πόλωσης, του λαϊκισμού.

Η Δημοκρατική Παράταξη, εκπροσωπούμενη από το ΠΑΣΟΚ, άφησε ανεξίτηλο το σημάδι της σε όλη αυτή την περίοδο προόδου και εκσυγχρονισμού της χώρας. Κάθε μεγάλη αλλαγή, κάθε μεταρρύθμιση, κάθε βήμα της χώρας έχει την υπογραφή του.

Η Ελληνική Δημοκρατία σήμερα με εφόδια τα επιτεύγματα της, καλείται ν’ αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις. Η αυξανόμενη Τουρκική επιθετικότητα και ο αναθεωρητισμός που επιδιώκεται, το μεταπανδημιακό περιβάλλον (κοινωνικό και οικονομικό),δεν πρέπει να μας κάνουν να εφησυχάζουμε. Το ίδιο και οι σύγχρονοι κίνδυνοι για την Δημοκρατία μας που δεν είναι πια τα τανκς, αλλά η αλλοίωση των κανόνων της Δημοκρατίας, η υπονόμευση θεσμών και κυρίαρχα της Δημοκρατίας μας.

Οι Έλληνες ενωμένοι, με αυτοπεποίθηση, αποφασιστικότητα και με πίστη στις δυνάμεις μας θα τα καταφέρουμε. Θα προχωρήσουμε μπροστά. Όλοι μαζί θα δημιουργήσουμε μία ακόμα πιο δημοκρατική, ισχυρή, σύγχρονη Ελλάδα για την οποία θα είμαστε όλοι υπερήφανοι και ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι.  Όπως είχε πει ο Χαρίλαος Τρικούπης: “Η Ελλάς έχει το σθένος των εθνών, τα οποία είναι προορισμένα ίνα ζήσωσιν, ότι θέλει να ζήση και θα ζήση”.


Πηγή