Μανώλης Χριστοδουλάκης: «Η Ν.Δ. εφαρμόζει το πρωτοφανές σχέδιο “βλέποντας και κάνοντας”»

Σημεία συνέντευξης Μανώλη Χριστοδουλάκη, Γραμματέα Κινήματος Αλλαγής, στον τ/σ «ΑΝΤ1» και την εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί» με τον δημοσιογράφο Ν. Ρογκάκο

Για τα Ελληνοτουρκικά:

Είναι αυτονόητο πως τα εθνικά θέματα δεν μπορούν να είναι αντικείμενο μικροκομματικών ή μικροπολιτικών αντιπαραθέσεων. Όμως είναι άλλο αυτό και άλλο το ότι η αναγκαία ενότητα και αποφασιστικότητα που πρέπει να επιδείξει η χώρα μας, πρέπει να έχει και θεσμική αποτύπωση. Είναι αδιανόητο σε μια πολύ κρίσιμη και ιδιαίτερη πολιτική συγκυρία, για τις σχέσεις μας με την Τουρκία, να μαθαίνουν τα πολιτικά κόμματα ότι υπήρξε μυστική συνάντηση, από διαρροές της Τουρκίας. 

Είναι επίσης αντίστοιχα αδιανόητο, να μην έχει συγκληθεί ακόμα το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, δεδομένης της οξείας έντασης πλέον της τουρκικής προκλητικότητας η οποία, ουσιαστικά, απόλυτα στρατηγικά και συντεταγμένα, ανοίγει όλο το εύρος των διεκδικήσεων της σε βάρος της χώρας μας όχι για να συσπειρώσει το εσωτερικό της ακροατήριο, αλλά πιθανώς για να μας σύρει σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων. 

Πρώτοι εμείς, με τη Φώφη Γεννηματά από το Νοέμβριο του 2019, έχουμε ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Μέχρι σήμερα όμως, με ευθύνη του Πρωθυπουργού, οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων δεν έχουν κάτσει σε ένα τραπέζι να συζητήσουν και να συνεννοηθούν. Να επαναδιατυπώσουν την εθνική μας στρατηγική και να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας προς τους Έλληνες, αλλά και ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα δεν είναι υπό διαπραγμάτευση.

Αγία Σοφία:

Είναι λάθος να κάνουμε το ζήτημα διμερές, γιατί η Αγία Σοφία είναι μνημείο οικουμενικού συμβολισμού. Αντίστοιχα είναι λάθος οι επιπόλαιες δηλώσεις, όπως π.χ. του κ. Βορίδη, που κάνουν λόγο για αντίποινα στη λογική πολιτιστικών αντεκδικήσεων. Με βάση το στρατηγικό μας όπλο, που είναι η υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου, πρέπει να διεθνοποιήσουμε το ζήτημα. 

Προσωπικά πιστεύω πως δεν φτάνει απλά μια καταδίκη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας, χορτάσαμε από καταδίκες. Εμείς, στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, αλλά και όλα τα υπόλοιπα κόμματα, με τη δύναμη των συσχετισμών που έχουν, να συνεισφέρουμε στην πράξη και επιτέλους να δούμε αποτελέσματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στη λογική συγκεκριμένων και συντεταγμένων κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία.

Οικονομία:

Το σχέδιο της Κυβέρνησης για την οικονομία είναι «βλέποντας και κάνοντας». 

1. Στην πραγματική οικονομία, ρευστότητα δεν υπάρχει. Παρακαλάμε τις τράπεζες αντί να επιβάλουμε ευνοϊκούς όρους δανεισμού, ειδικά με δεδομένο ότι στηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και έχουν κρατικές εγγυήσεις για το δανεισμό τους. Φοροελαφρύνσεις δεν υπάρχουν, όπως πχ η μείωση της προκαταβολής φόρου, έχει πάει ήδη Ιούλιος και δεν έχουμε ακούσει απολύτως τίποτα.

2. Στα εργασιακά, νομιμοποίηση της εκ περιτροπής εργασίας, χωρίς να εγγυάται κανείς πως όταν τελειώσει η κρίση, θα επανέλθει η μόνιμη απασχόληση. 

3. Στον τουρισμό το μόνο μέτρο, ήταν η μείωση στο 6% του ΦΠΑ σε καφέ και πορτοκαλάδα, χωρίς καμία διεύρυνση περαιτέρω για τη διαμονή και την εστίαση, χωρίς κανένα σχέδιο κοινωνικού τουρισμού, χωρίς διακρατικές συμφωνίες για υγειονομικά πρωτόκολλα. 

4. Καμία μέριμνα για τους αγρότες. Μόνο το 2% των αγροτών αφορούν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν. 

5. Καμία μέριμνα για τους ανέργους για μετά τον Σεπτέμβριο.

Και τέλος μείζον ζήτημα, η απόφαση του ΣτΕ για τους συνταξιούχους, καθώς αφορά μόνο αυτούς που έχουν προσφύγει σε αγωγές. Είναι ηθικό και δίκαιο η κυβέρνηση, άμεσα με νομοθετική ρύθμιση να συμπεριλάβει όλους τους συνταξιούχους. Να μη χρειαστεί να προσφύγουν ξανά σε αγωγές, με κόστος και ταλαιπωρία για αυτούς.


Πηγή