Φώφη Γεννηματά: «Με την ψηφιακή οικονομία για την ανάπτυξη της χώρας»

Εισαγωγική τοποθέτηση της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής στην τηλεσυζήτηση της Κρήτης

Θέμα: Ψηφιακή Οικονομία και Βιομηχανική Αλλαγή, Επενδύσεις, Έρευνα, Εκπαίδευση.

Φίλες και Φίλοι, 

Είμαστε σήμερα εδώ να συζητήσουμε τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου. Εμείς ξέρουμε.

Ζούμε άλλη μια κρίση που απειλεί με μεγάλη ύφεση, μαζική ανεργία, νέα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εργασιακή ανασφάλεια και αβεβαιότητα για το μέλλον. 

Εξακολουθεί να είναι επίκαιρη η πρότασή μας για το ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. 

Για να μείνει ζωντανή η οικονομία και όρθια η κοινωνία. 

Δυστυχώς τα μέτρα της Κυβέρνησης της ΝΔ είναι ανεπαρκή και καθυστερημένα. 

Η χώρα χρειάζεται ένα σχέδιο που θα αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της πανδημίας και ταυτόχρονα θα τη βάζει σε τροχιά ανασυγκρότησης , στη νέα ψηφιακή εποχή. 

Εμείς διαμορφώνουμε την δική μας πρόταση για το «αύριο», έχοντας ως δεδομένο το κύμα των εξελίξεων στις τεχνολογίες που επηρεάζει ριζικά όλους τους τομείς της οικονομικής ζωής. 

Δημιουργεί νέες προκλήσεις στους κλάδους παραγωγής, μεταφορών, κατασκευών, εμπλουτίζει τους τομείς της υγείας, ψυχαγωγίας, διευρύνει όλες τις δραστηριότητες μάθησης και έρευνας. Και αποδυναμώνει παραδοσιακές δραστηριότητες στις υπηρεσίες. 

Δημιουργείται μια νέα γενιά επιστημών και γνώσεων, καινούργιες δομές διοίκησης και διαχείρισης του κράτους και της αυτοδιοίκησης , καινούργιες ανάγκες για την κοινωνία. 

Είναι ώρα για νέες και γενναίες αποφάσεις. 

Θέλω σήμερα να αναφερθώ σε ορισμένα βασικά ζητήματα για τα οποία συζητάμε στο Κίνημα Αλλαγής και αναζητούμε τις σωστές απαντήσεις. 

1)Το νέο σχέδιο ανάπτυξης της χώρας απαιτεί μεγάλες Δημόσιες Επενδύσεις. 

Πρώτον σε υποδομές (λιμάνια, αεροδρόμια, δρόμους) που θα ευνοήσουν τις επενδύσεις στην περιφέρεια, αλλά και ανάπτυξη του ποιοτικού τουρισμού. Επενδύσεις σε υποδομές για τις οποίες θα πρέπει να αξιοποιηθεί ένα νέο αξιόπιστο διαφανές σύστημα Συνεργασιών Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. 

Δεύτερον επενδύσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους. 

Τρίτον σε κοινωνικές υποδομές που σήμερα καταρρέουν και πρώτα τις επενδύσεις στην Υγεία. Το δίκτυο Πρωτοβάθμιας Υγείας , εκσυγχρονισμός των Νοσοκομείων, αναγέννηση του ΕΣΥ, είναι για μας προτεραιότητα. 

2)Οι νέες πολιτικές απαιτούν και μεγάλες αλλαγές στο Κράτος

Με ριζική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων. 

Όλες οι μη επιτελικές δραστηριότητες στην Αυτοδιοίκηση. 

Με αυστηρές διατάξεις για την διαφάνεια, την αξιοκρατία, την αξιολόγηση, την αντιμετώπιση του πελατειακού κράτους. 

3)Κάθε Περιφέρεια να δημιουργήσει μια υπερσύγχρονη βιομηχανική περιοχήμε νέες μεγάλες επενδύσεις. Έτσι θα στηρίξουμε την μεταποίηση.

Ισχυρά κίνητρα-μέσω επιτάχυνσης των αποσβέσεων-για κάθε επένδυση που αξιοποιεί νέες τεχνολογίες. 

4)Σε κάθε Περιφέρεια να χωροθετήσουμε και να επιδοτήσουμε την δημιουργία τουλάχιστον ενός «ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ» με συνεταιριστικές και μικτές επιχειρήσεις, που μεταποιούν, συσκευάζουν και εξάγουν ποιοτικά (και βιολογικά) αγροτικά προϊόντα. Με αυτό τον τρόπο θα στηρίξουμε την πρωτογενή παραγωγή. 

5)Ενεργό ρόλο στη νέα εποχή «μετασχηματισμού» έχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

Είναι αναγκαίο να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αντέξουν και να έχουν δυναμική παρουσία στις διεθνείς αγορές. Να ετοιμασθούν για δικτυώσεις, συμπράξεις και συγχωνεύσεις των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Με δική τους πρωτοβουλία.

Με το δημόσιο να τις υποστηρίζει ενεργά παρέχοντας τα αναγκαία φορολογικά και αναπτυξιακά κίνητρα. 

6)Οι Τράπεζες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να χρηματοδοτήσουν τη νέα ανάπτυξη και τη νέα οικονομία. Με τον τρόπο που λειτουργούν σήμερα αποκλείουν 9 στις 10 επιχειρήσεις από τη ρευστότητα.

Είναι ώρα να προχωρήσει και η δημιουργία μιας ενιαίας BadBank με συνεργασία Κράτους-Ιδιωτών-Τραπεζών, που θα αναλάβει την διαχείριση των κόκκινων δανείων, απελευθερώνοντας έτσι το Τραπεζικό σύστημα. Οι λύσεις της Κυβέρνησης δεν επαρκούν. 

7)Να δημιουργήσουμε ενεργειακές κοινότητες και πρωτοβουλίες από την αυτοδιοίκηση, τους αγρότες, τους μικρούς παραγωγούς, για πολλές επενδύσεις σε ΑΠΕ και εναλλακτικών χρήσεων υλικών και προϊόντων (βιοκαύσιμο, βιομάζα κλπ);

Έτσι θα αντιμετωπίσουμε την Κλιματική Αλλαγή και την ενεργειακή φτώχεια, όσο και το μείζον θέμα της εξάρτησης της χώρας μας από τα εισαγόμενα καύσιμα. 

8)Επενδύουμε στην Παιδεία. Να αλλάξουν όλα στην εκπαίδευση και στα Συστήματα Κατάρτισης. Από την δημιουργία του Ψηφιακού Σχολείου, μέχρι το Εθνικό Απολυτήριο και τον νέο τρόπο εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση. 

Από την σύνδεση των Πανεπιστημίων με την έρευνα και την παραγωγή, μέχρι την δημιουργία νέων αξιόπιστων συστημάτων επαγγελματικής κατάρτισης. 

9)Η εργασία αλλάζει. Ήδη το 20% των εργαζομένων δουλεύει με τηλεργασία. 

Η νέα μάχη που έχουμε μπροστά μας θα πρέπει να απαντά στο δίλημμα: Απορρύθμιση ή νέα ρύθμιση;

Απορρίπτουμε την πρώτη, είναι μια βαθιά συντηρητική επιλογή. 

Επιλέγουμε νέα ρύθμιση στις εργασιακές σχέσεις, που θα περιλαμβάνει την τηλεργασία και θα θέτει αυστηρές προϋποθέσεις για αξιοπρεπείς αμοιβές, ωράρια εργασίας και ασφάλεια του εργαζόμενου. Προτεραιότητά μας η ενίσχυση των Συλλογικών Συμβάσεων.

Φίλες και Φίλοι, 

Η συζήτηση, οι προτάσεις σας, οι παρεμβάσεις που θα γίνουν, θα συμβάλλουν στη διαμόρφωση των τελικών θέσεων μας. 

Θέλω όμως να κλείσω τονίζοντας ότι εμείς διαμορφώνουμε ένα «Σχέδιο με Όραμα, και Αποτελεσματικούς μηχανισμούς διαχείρισης» για να διασφαλίσουμε το μέλλον. Αξιοποιούμε τους επιστήμονες, τους ειδικούς, αλλά δεν κλεινόμαστε στα γραφεία να συζητήσουμε μόνο με αυτούς. Όπως πράττει η Κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης. 

Συζητάμε με την Κοινωνία, τους φορείς, την Αυτοδιοίκηση, τα Επιμελητήρια, τα συνδικάτα, τους πολίτες. 

Γιατί το σχέδιο μας πρέπει να είναι αποδεκτό, να εμπνέει, να στρατεύει όλες τις ζωντανές δυνάμεις του τόπου στην εφαρμογή του. 

Ξεκινάμε από δω από την Κρήτη για ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο, για την ανάκαμψη της χώρας και την ανάκαμψη του Κινήματος Αλλαγής.


Πηγή