Απονομή σύνταξης με ένα «κλικ»- Η διαδικασία και ποιους αφορά

Της Γωγώς Κατσέλη

Σύνταξη…με ένα κλικ έχουν τη δυνατότητα να εκδίδουν από σήμερα χιλιάδες συνταξιούχοι, χωρίς να χρειαστεί να επισκεφθούν καμία υπηρεσία και να προσκομίσουν κανένα δικαιολογητικό.  Αν και πιλοτικά το σύστημα απονομής ψηφιακών συντάξεων είχε τεθεί σε λειτουργία εν μέσω καραντίνας και συγκεκριμένα στις 15 Απριλίου, πλέον εντάσσονται δύο ακόμα μεγάλες κατηγορίες συνταξιοδοτικών αποφάσεων:
•    Οι αποφάσεις μεταβίβασης  σύνταξης  λόγω θανάτου για τους ασφαλισμένους όλων των ταμείων 
•    Οι αποφάσεις σύνταξης  γήρατος του πρώην ΟΓΑ χωρίς διαδοχική ασφάλιση.

Για όλες τις αλλαγές στη διαδικασία απονομής σύνταξης δείτε εδώ:

Η νέα ψηφιακή σύνταξη ΑΤΛΑΣ, όπως ονομάζεται, παρουσιάστηκε σήμερα από τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι το τέλος του 2020 να έχουν ενταχθεί στο πληροφοριακό σύστημα ΑΤΛΑΣ όλες οι συντάξεις αναπηρίας κι μέχρι το τέλος του 2021 και όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες συντάξεων γήρατος. «Θα φτάσουμε, δηλαδή, στο τέλος του 2021 να απονέμουμε ψηφιακά το 80-85% των συντάξεων», τόνισε ο κ. Βρούτσης. 

Διαδικασία
Η διαδικασία είναι πολύ απλή, καθώς ο ασφαλισμένος απαιτείται να συνδεθεί στην πλατφόρμα Ψηφιακής Απονομής Σύνταξης ΑΤΛΑΣ μέσα από gov.gr κάνοντας χρήση των κωδικών TAXIS και να δηλώσει τον ΑΜΚΑ του και το email του. Στη συνέχεια, ο δικαιούχος συμπληρώνει τις πληροφορίες που του ζητούνται ανάλογα με το είδος της αίτησης και προχωρά στην υποβολή της.

Οι αποφάσεις χηρείας και γήρατος πρώην ΟΓΑ χωρίς χρόνο διαδοχικής ασφάλισης εκδίδονται αυτόματα μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας ψηφιακής απονομής ΑΤΛΑΣ. Κάθε απόφαση γνωστοποιείται αποκλειστικά στην διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει δηλώσει ο ασφαλισμένος.

Για τα υπόλοιπα αιτήματα συνταξιοδότησης ισχύουν ότι ισχύει σήμερα, δηλαδή μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του e-ΕΦΚΑ ή του μηχανογραφικού συστήματος του Δημοσίου τομέα (ΓΓΠΣ).

Σε ό,τι αφορά στις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης από 1.1.2017 προβλέπεται ότι για τις συντάξεις χηρείας και γήρατος του πρώην ΟΓΑ προβλέπεται να υποβάλλουν νέα αίτηση με την ημερομηνία που κατέθεσαν την αρχική προκειμένου να λάβουν και τα αναδρομικά.

«Ενώ μέχρι χθες η απόφαση της συνταξιοδότησης απαιτούσε πολύμηνη επεξεργασία του συνταξιοδοτικού φακέλου που έφτανε μέχρι και τους 24 μήνες, τώρα θα ολοκληρώνεται σε λίγα λεπτά από την στιγμή της αίτησης. Ενώ μέχρι χθες, ο δικαιούχος χρειαζόταν να προσκομίζει μέχρι και 9 διαφορετικά δικαιολογητικά, τώρα πια δεν θα χρειάζεται να προσκομίσει κανένα έγγραφο. Ενώ μέχρι χθες για να υπάρξει απόφαση, ήταν αναγκαία η εμπλοκή αρκετών υπηρεσιών διαφορετικών υπουργείων, τώρα με την ηλεκτρονική διασύνδεση των υπηρεσιών, όλα θα γίνονται αυτόματα και άμεσα. Ενώ μέχρι χθες, η απόφαση της συνταξιοδότησης απαιτούσε τουλάχιστον 2 μήνες για να διεκπεραιωθεί και να  αποσταλεί ταχυδρομικά στον δικαιούχο της σύνταξης, τώρα άμεσα θα του κοινοποιείται στο e-mail του», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Εργασίας. 

Η απαλλαγή των πολιτών από την υποχρέωση να προσκομίσουν οι ίδιοι τα δικαιολογητικά οφείλεται στη διασύνδεση του e-ΕΦΚΑ με το «Μητρώο Πολιτών».  Μέσα από το Κέντρο Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) ο e-ΕΦΚΑ αποκτά πρόσβαση σε όλα τα ληξιαρχικά γεγονότα των πολιτών που είναι καταχωρημένα στο Πληροφοριακό Σύστημα του Μητρώου Πολιτών του υπουργείου Εσωτερικών. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, θανάτου, γάμου, συμφώνου συμβίωσης, τα πιστοποιητικά γέννησης και οικογενειακής κατάστασης, καθώς και πληροφορίες για τον αριθμό των τέκνων θα παρέχονται απευθείας από το Μητρώο Πολιτών στον e-ΕΦΚΑ απαλλάσσοντας τους πολίτες από μια δαιδαλώδη γραφειοκρατική διαδικασία. 

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση κατά την πρώτη φάση της ψηφιακής σύνταξης θα απονέμονται κατά μέσο όρο 4.000 συντάξεις τον μήνα και θα καλύπτεται το 40% των νέων συνταξιοδοτικών αιτημάτων. 
 

 

Πηγή: skai.gr


Πηγή