Ζέφη Δημαδάμα: «Πόσα χρήματα και σε ποια ΜΜΕ. Να μην παίζει “κρυφτό” η κυβέρνηση»

Άρθρο της Ζέφης Δημαδάμα, Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής και Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PesWomen) στην Κυριακάτικη «Kontra News» | 21.6.2020

Η διακίνηση των χρημάτων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι» και «Μένουμε Ασφαλείς» για τον κορονοϊό έχει προκαλέσει πολλά ερωτηματικά στους πολίτες της χώρας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει να απαντήσει άμεσα για τον τρόπο διακίνησης των χρημάτων αυτών, τα ακριβή ποσά, τα κριτήρια επιχορήγησης, καθώς και τα μέσα που έλαβαν τα ποσά αυτά. Συγκεκριμένα δηλαδή, ποιες εφημερίδες, τηλεοράσεις, ραδιόφωνα και ιστοσελίδες έλαβαν χρήματα αλλά και πως τα αξιοποίησαν προς την ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών.

Το Κίνημα Αλλαγής ζητά επιτακτικά το αυτονόητο για καθέναν και καθεμιά από εμάς. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμιά περίπτωση να παραπλανηθούν οι πολίτες αλλά και να διασύρεται η χώρα μας στο Διεθνή Τύπο για τη διαχείριση δημοσίου χρήματος. Υπενθυμίζω το ρεπορτάζ του Guardian και την αναφορά του σε αδιαφανή διαχείριση δημοσίου χρήματος στην Ελλάδα.

Η  αντιμετώπιση μιας πανδημίας είναι εξαιρετικά κρίσιμη αλλά αφορά την ουσιαστική αντιμετώπιση των αναγκών όπως την ενίσχυση των νοσοκομειακών μονάδων, του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ακόμη και χρηματοδότησης της έρευνας για την αντιμετώπισή του σε πανεπιστημιακά ιδρύματα ή ερευνητικά κέντρα.

Είναι αυτονόητο, ότι ο τρόπος  διαχείρισης των χρημάτων, που διένειμε η κυβέρνηση κατά την πανδημία του κορονοϊού πρέπει να είναι ξεκάθαρος και διαφανής. Με ποια ποσά στήριξε η κυβέρνηση τα νοσοκομεία, με ποια ποσά την πολιτική προστασία ή τα σώματα ασφάλειας, την οικονομία και τα μέσα ενημέρωσης.

Δυστυχώς, όσο η κυβέρνηση καθυστερεί να μας ενημερώσει τόσο ενισχύονται οι επιφυλάξεις μας  για τη ορθή επένδυση και των χρημάτων που θα εισρεύσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο πλαίσιο αυτό, ενισχύονται οι σοβαρές επιφυλάξεις μας για τον τρόπο κατανομής των ευρωπαϊκών χρημάτων από το Ταμείο Ανασυγκρότησης και του οικονομικού πακέτου της ΕΕ για την αντιμετώπιση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει ήδη καταθέσει το ενδιάμεσο πρόγραμμα για την άμεση στήριξη της οικονομίας, με τίτλο “Όρθια Κοινωνία – Ζωντανή Οικονομία” με αξιοποίηση όλων των μέτρων που αποφασίστηκαν στην ΕΕ και με προτεραιότητα την ενίσχυση των μικρομεσαίων, των αγροτών, των εργαζομένων στον τουρισμό αλλά και των ευάλωτων ομάδων.

Τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης της Κομισιόν, τα 22 δις συν 9 δις για την Ελλάδα δεν μπορεί να εξυπηρετήσουν κομματικές ανάγκες. Απαιτείται διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους, τις παραγωγικές δυνάμεις και τα πολιτικά κόμματα, ώστε επιτύχουμε την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και να θωρακίσουμε μακροπρόθεσμα τη χώρα με βιώσιμες και καινοτόμες επενδύσεις που θα βοηθήσουν τους πολλούς και όχι τους λίγους και ισχυρούς.


Πηγή