Στάση εργασίας και ανοιχτή συζήτηση, την Πέμπτη 18 Ιούνη

Τους τελευταίους 3 μήνες, διανύουμε μια εντελώς διαφορετική και πρωτόγνωρη περίοδο, με την υποχρεωτική εργασία μας από το σπίτι και την επιστροφή ενός πολύ μικρού μέρους συναδέλφων στα γραφεία, λόγω της επιδημίας του Covid-19.

Το Σωματείο μας παρ’ όλη την απομόνωση και την έλλειψη φυσικής επαφής με τα μέλη του, συνέχισε όλο αυτό το διάστημα να είναι δραστήριο με αναβαθμισμένο ρόλο λόγω της πανδημίας, συνέχισε να θέτει τα ζητήματα που μας απασχολούν ως εργαζόμενους και να διεκδικεί από τη διοίκηση της εταιρίας αλλά και από το επίσημο κράτος. Τον προηγούμενο καιρό το Σωματείο επεσήμανε τα πρώτα και κύρια ζητήματα, τα Μέτρα Ασφαλείας και τα προβλήματα που αναδείχθηκαν λόγω της τηλε-εργασίας, ζητώντας επιτακτικά λύσεις από την διοίκηση και ενημερώνοντας κάθε φορά όλους τους συναδέλφους. Παρότι κάποια εισακούστηκαν, η διοίκηση δεν δέχτηκε τα αιτήματα μας για επίδομα Ίντερνετ σε όλους τους συναδέλφους που δουλεύουν υποχρεωτικά από το σπίτι και επέκταση της ειδικής άδειας για γονείς με μικρότερα παιδιά από την ηλικία που έθεσε το κράτος (ανεξαρτήτα από την εγγραφή τους σε σχολείο/παιδικό σταθμό).

Αυτή την στιγμή όμως, με το πλάνο επιστροφής εν εξελίξει, θεωρούμε ως πιο σημαντικό ζήτημα απ’ όλα τις απολύσεις λόγω αναδιάρθρωσης. Η με το σταγονόμετρο ενημέρωση του Σωματείου από την καινούργια διοίκηση λέει πως υπάρχουν 13 συνάδελφοι που θα απολυθούν ως το τέλος χρόνου εκ των οποίων 8 ως τέλος Ιουνίου.

Θεωρούμε απαράδεκτο και προκλητικό από την μεριά της διοίκησης να προχωρήσει σε απολύσεις την στιγμή που υπάρχουν συνάδελφοι μηχανικοί με skills που απέκτησαν τόσα χρόνια από την δουλειά τους στη ΝΟΚΙΑ που αναζητούν εσωτερικά θέσεις και απορρίπτονται συνεχώς, ενώ παράλληλα υπάρχουν ανοιχτές θέσεις εργασίας ανακοινωμένες στο linkedIn και αλλού και η εταιρία προχωράει σε νέες εξωτερικές προσλήψεις. Η μόνιμη καραμέλα περί ταιριάσματος μηχανικού (ή άλλου ρόλου) – ανοικτής θέσεις καταρρίπτεται εύκολα αν σκεφτούμε πόσες φορές αλλάξαμε θέση/προϊόν με ευθύνη της εταιρείας και χωρίς πρότερη εμπειρία, αλλά εκπαιδευτήκαμε για να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις νέες απαιτήσεις. Επίσης μιλάμε και για συναδέλφους με χρόνια εμπειρία.

Ενημερώνουμε λοιπόν πως 8 συνάδελφοί μας θα απολυθούν στις 30 του Ιούνη με ανοιχτές θέσεις στην εταιρία, και θεωρούμε υπεύθυνη για αυτό την διοίκηση της εταιρίας, που παίζει παιχνίδια στις πλάτες των εργαζομένων σε ευθυγράμμιση με τους/τις hiring managers. ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΕΤΣΙ.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους και συναδέλφισσες που βρίσκονται υπό απόλυση και δεν έχουν επικοινωνήσει ακόμα, να μην περιμένουν την τελευταία στιγμή και να έρθουν σε άμεση επαφή με το σωματείο. Αυτές οι απολύσεις μπορούν να αποφευχθούν. Μπορούμε να τις σταματήσουμε!

Ξεκινάμε με μια πρώτη προειδοποιητική δίωρη στάση εργασίας την Πέμπτη στις 18 Ιουνίου 15:00 – 17:00, με παράλληλη ανοιχτή συζήτηση των μελών του Σωματείου μέσω Webex. Περισσότερες πληροφορίες θα σταλούν τις επόμενες μέρες. Κατανοώντας τις δυσκολίες να βρεθούμε λόγω του περιορισμού στα γραφεία, προκρίνουμε αυτή τη λύση ώστε να καταφέρουμε να αντιδράσουμε όλοι μαζί με την στάση εργασίας , είτε από το γραφείο είτε από το σπίτι αλλά και να συζητήσουμε για να δούμε πώς μπορούμε να αποτρέψουμε το επερχόμενο κύμα απολύσεων.

Η συμμετοχή και η αλληλεγγύη όλων μας είναι απαραίτητη. Δεν θα αφήσουμε κανέναν συνάδελφο μόνο του.


Πηγή