ΠΟΠΟΚΠ, ΠΟΣΕ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: Πανελλαδική στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπ. Εργασίας για απολύσεις, ανθυγιεινό

Στις 15 Ιουνίου, κοινοποιήθηκαν οι αποφάσεις απόλυσης από τον e-ΕΦΚΑ σε 13 συναδέλφους που ήταν πρώην συμβασιούχοι, απασχολούμενοι με δικαστικές αποφάσεις από το 2003. Οι συνάδελφοί μας, έπειτα από 17 χρόνια εργασίας, βυθίζονται ξαφνικά στην ανεργία και, μάλιστα, σε μια περίοδο που -με αφορμή την πανδημία- η κρίση θα είναι ακόμη πιο βαθιά.

Το επόμενο διάστημα αναμένονται και νέες κοινοποιήσεις-απολύσεις και δεκάδες άλλοι συνάδελφοί μας θα ακολουθήσουν την «τύχη» των προηγούμενων.

Η συγκεκριμένη ενέργεια μόνο τυχαία δεν πρέπει να χαρακτηριστεί αυτήν την περίοδο. Αποτελεί τη συνέχιση όλων των αντι-ασφαλιστικών νόμων (Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ) και της υποβάθμισης της Κοινωνικής Ασφάλισης, της πολιτικής συρρίκνωσης των δομών και αντικειμένων στον «Οργανισμό e-ΕΦΚΑ».

Και όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός μας, «ήταν στραβό το κλήμα, το ’φαγε κι ο γάιδαρος…».

Σήμερα που επιστρέψαμε στην «κανονικότητα», η Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ αφενός μεν θέτει σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων με την έλλειψη αντισηπτικών και των σχετικών ειδών καθαριότητας (σε κάποιες υπηρεσίες δεν έφθασαν ποτέ ή εξαντλήθηκαν γρήγορα), την κατασκευή προστατευτικών διαχωριστικών που έμεινε «στα λόγια», την έλλειψη της απαιτούμενης λόγω της πανδημίας καθαριότητας, την απουσία καθαρισμών των κλιματιστικών (όπου, βέβαια, λειτουργούν), τη μη τήρηση των σχετικών οδηγιών για την ασφαλή λειτουργία, αφετέρου δε, προκαλεί την εργασιακή τους εξουθένωση καταργώντας και διευρύνοντας τα ωράρια συναλλαγής με το κοινό.

Και το κλίμα ανασφάλειας και εξουθένωσης επιτείνεται με:

  • Τη μεταφορά εκκρεμοτήτων από τον τ. ΟΓΑ (που δημιουργήθηκαν λόγω της έλλειψης προσωπικού, προς τις επίσης υποστελεχωμένες δομές του e-ΕΦΚΑ Μισθωτών, με ανύπαρκτη εκπαίδευση-ενημέρωση.

  • Την υποβάθμιση και κατάργηση οργανικών μονάδων. Με τις επιχειρούμενες συγχωνεύσεις θα προκληθούν αλυσιδωτά προβλήματα στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον συναλλασσόμενο πολίτη.

  • Τη μη χωρική συνύπαρξη της Ασφάλισης και της Απονομής Συντάξεων, που θα οδηγήσει σε περαιτέρω καθυστερήσεις λόγω της «περιπλάνησης» των συνταξιοδοτικών φακέλων.

  • Την ανάθεση εργασιών σε ιδιωτικές εταιρείες, και μάλιστα σε τομείς όπως η Ασφάλιση και η Απονομή Συντάξεων, που ουσιαστικά είναι ο Δούρειος Ίππος για την ιδιωτικοποίηση και τη διάλυση της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης.

  • Την επίδειξη αυταρχισμού με αναφορές, όπως, π.χ., για «μηδενικές αποδόσεις που δεν θα γίνονται δεκτές», ή τη διατύπωση απειλών για πειθαρχικά.

  • Τις αιφνιδιαστικές και άστοχες μετακινήσεις προσωπικού, χωρίς ενημέρωση και, κυρίως, χωρίς να έχει προηγηθεί σχετικό αίτημα του υπαλλήλου.

  • Την εσπευσμένη και «στο πόδι» ενοποίηση του ΕΤΕΑΕΠ, που θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο την απονομή σε ορισμένες περιπτώσεις της κύριας, της επικουρικής σύνταξης και του εφάπαξ (π.χ. Δημόσιο).

Στο πλαίσιο της συνέχισης της αντιλαϊκής πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων περιλαμβάνεται και η επιχείρηση της σημερινής κυβέρνησης για παραπέρα μείωση των ειδικοτήτων που δικαιούνται το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, ανοίγοντας τον δρόμο για την απένταξή τους από το καθεστώς των ΒΑΕ.

Συνάδελφοι, επειδή το βαρέλι των θυσιών δεν έχει πάτο, διεκδικούμε αγωνιστικά:

  • Να πάρουν ΤΩΡΑ πίσω τις απολύσεις των συναδέλφων. ΑΜΕΣΗ νομοθετική επίλυση του προβλήματος των εργαζομένων με δικαστικές αποφάσεις.

  • Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τις σημερινές ανάγκες του. Μονιμοποίηση συναδέλφων ΙΔΑΧ.

  • Όχι στη συγχώνευση – κλείσιμο υποκαταστημάτων.

  • Να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να καταστεί ασφαλές το εργασιακό περιβάλλον για τους εργαζόμενους αλλά και για τους συναλλασσόμενους πολίτες, με τη μέριμνα για την προμήθεια-επάρκεια υλικών και υπηρεσιών. Στην κατεύθυνση αυτή απαιτείται η άμεση πρόσληψη γιατρών εργασίας, που αυτή την περίοδο είναι απαραίτητοι περισσότερο από ποτέ.

  • Κάτω τα χέρια από τα ΒΑΕ.

Συνεχίζουμε τον δίκαιο αγώνα μας, χωρίς συμβιβασμούς και συναλλαγές, ανυποχώρητοι απέναντι στην υποβάθμιση των εργασιακών συνθηκών & της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στο πλαίσιο και της στάσης εργασίας που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ,

ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΥΜΕ

πανελλαδική, προειδοποιητική στάση εργασίας,
για την Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

από την έναρξη του ωραρίου και μέχρι τις 11.00πμ.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στο υπουργείο Εργασίας στις 8.30πμ.


Πηγή