Παναγιώτης Βλάχος: «Η οικονομία δεν αντέχει ούτε νέα καραντίνα ούτε τον αυτόματο πιλότο της κυβέρνησης»

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Αναμενόμενα και μη» του Πρώτου Προγράμματος με την Κωνσταντίνα Δημητρούλη και τον Γιώργο Πίκουλα, ο Γραμματέας Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής, Παναγιώτης Βλάχος, δήλωσε τα παρακάτω:

Για την επανεμφάνιση κρουσμάτων κορωνοϊού: 

Από τη στιγμή που η πολιτική ηγεσία, ο Πρωθυπουργός, υπουργοί, ο δήμαρχος της Αθήνας συμπεριφέρθηκαν με χαλαρότητα, ήταν αναμενόμενο να περάσει και στους πολίτες, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε να τινάξουμε στον αέρα μια τρίμηνη προσπάθεια. Χρειάζεται εγρήγορση, παρεμβάσεις, ενημέρωση, καλό παράδειγμα από ψηλά.

Για την οικονομία: 

Από τη μία δεν αντέχουμε ένα νέο lockdown, από την άλλη δεν μπορεί να αφεθεί η οικονομία στον αυτόματο πιλότο και η Κυβέρνηση να αρκείται σε ρόλο παρατηρητή. Χρειάζονται γενναίες και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις. Δεν είναι η ώρα των μεγάλων μεταρρυθμίσεων τώρα. Αυτές θα γίνουν όταν ξεκαθαρίσει το τοπίο από την πανδημία. Αυτό που προέχει είναι να κρατηθεί όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία. Αυτό θα γίνει παρέχοντας φθηνό χρήμα στις επιχειρήσεις, κρατώντας τους εργαζόμενους στις θέσεις τους, χωρίς φορολογική επιβάρυνση των τουριστικών επιχειρήσεων. Ο υψηλός ΦΠΑ σε διαμονή και εστίαση, η υψηλή προκαταβολή φόρου, η ανεξέλεγκτη συμπεριφορά και οι απαιτήσεις των τραπεζών, κλείνουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην επαρχία και στα αστικά κέντρα.

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις:

Αν η γεωπολιτική κατάσταση στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο είναι μια παρτίδα σκάκι, χθες η ελληνική κυβέρνηση έκανε μια σωστή κίνηση. Εξάλλου αυτή είναι μια εθνική στρατηγική που ξεκίνησε με την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου το 2010. Για να έχει ουσία η ελληνική στρατηγική χρειάζεται να προχωρήσουμε σε αντίστοιχες συμφωνίες με την Αλβανία, αλλά κυρίως με την Αίγυπτο, που είναι κλειδί για την διασφάλιση και άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Μέσα από το διεθνές δίκαιο, ως δύναμη ειρήνης και ασφάλειας, η Ελλάδα πρέπει να κυκλώνει την Τουρκία και όχι να ενδίδουμε στον παιχνίδι του νταή και του τσαμπουκά που παίζει ο Ερντογάν.


Πηγή