Μηταράκης-Φόρουμ Δελφών: Ανάγκη πρόβλεψης κοινών ευρωπαϊκών μηχανισμών

Μηχανισμοί υποχρεωτικού διαμοιρασμού των βαρών, αντιμετώπισης έκτακτων κρίσεων και κοινών ευρωπαϊκών επιστροφών, καθώς και η αναγνώριση της έννοιας ανωτέρας βίας στη διαδικασία ασύλου θα πρέπει να προβλεφθούν στο νέο Κανονισμό του Δουβλίνου, που θα τεθεί σύντομα σε διαπραγμάτευση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, όπως επισήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, κατά την ομιλία του σήμερα στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών.

Ο κ. Μηταράκης αναγνώρισε ότι «είναι μια δύσκολη συζήτηση», ωστόσο επισήμανε ότι στο θέμα των επιστροφών «υπάρχει περισσότερος χώρος για ομοφωνία των ευρωπαϊκών χωρών». Αντίθετα, εκτίμησε ότι στα θέματα του υποχρεωτικού διαμοιρασμού των βαρών «υπάρχουν διαφορετικές ομάδες σκέψης στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σχετικά με τις επιστροφές παρατήρησε ότι για την ελληνική κυβέρνηση «είναι κρίσιμο ότι με την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου έχουμε έναν σημαντικό αριθμό αρνητικών αποφάσεων που έχουν τελεσιδικήσει στα νησιά», ωστόσο για τις επιστροφές στην Τουρκία που έχουν «παγώσει» λόγω της πανδημίας εξήγησε ότι «είμαστε σε συζήτηση για να προσπαθήσουμε μέσω της Frontex που διαμεσολαβεί να κάνουμε πάλι επιστροφές προς την Τουρκία».

Τέλος, για την απομάκρυνση των αναγνωρισμένων προσφύγων από το πρόγραμμα ESTIA, ο υπουργός Μετανάστευσης διευκρίνισε ότι «όσοι πάρουν άσυλο έχουν πρόσβαση στο κοινωνικό κράτος, την αγορά εργασίας και στο πρόγραμμα ενσωμάτωσης Helios», αλλά αναγνώρισε ότι «μπορούμε να κάνουμε περισσότερα στο θέμα της ενσωμάτωσης γιατί τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαμε δώσει έμφαση στην ενσωμάτωση αλλά στην υποδοχή και το άσυλο».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή