Οι μαζικότερες διαδηλώσεις στις ΗΠΑ από το ξέσπασμα της οργής

Μαζικές και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ήταν οι διαδηλώσεις του Σαββάτου, καθώς το κίνημα κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας αρχίζει να αποκτά χαρακτηριστικά πιο γενικευμένων διεκδικήσεων.

AP Photo/Maya Alleruzzo

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα οι χθεσινές πορείες ήταν οι μεγαλύτερες από την ημέρα της έκρηξης οργής, όταν ο Τζορτζ Φλόιντ έπεφτε νεκρός στη Μινεάπολις από τον αστυνομικό Ντέρεκ Τσόβιν, ενώ η κραυγή αγωνίας του «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» έγινε το κεντρικό σύνθημα των διαδηλωτών σε όλες τις ΗΠΑ, αλλά και σε αρκετές γωνιές του πλανήτη.

Φορώντας μάσκες, λόγω πανδημίας, και με το αίτημα για ριζικές αλλαγές στην αμερικανική κοινωνία χιλιάδες διαδηλωτές πλημμύρισαν τους δρόμους αμερικανικών πόλεων σε όλη τη χώρα, τη στιγμή που πολλοί πενθούντες περίμεναν υπομονετικά στη Βόρεια Καρολίνα για να αποτίσουν φόρο τιμής στη σορό του 46χρονου Αφροαμερικανού.

Η μαζικότητα των διαδηλώσεων βοηθήθηκε και από το γεγονός ότι οι περισσότερες από τις πολιτείες έχουν άρει τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας που είχαν επιβάλει τις προηγούμενες ημέρες ως μέτρο αποτροπής διαμαρτυριών και επεισοδίων.

AP Photo/Maya Alleruzzo

Πιθανότατα η μεγαλύτερη διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα, η οποία έγινε τις προηγούμενες ημέρες θέατρο βίαιας αστυνομικής καταστολής, ενώ η οργή πυροδοτήθηκε και από τις πολεμικές κραυγές του προέδρου Τραμπ. Οι διαδηλωτές έφτασαν για ακόμη μία φορά κοντά στον Λευκό Οίκο, ο οποίος είναι, πλέον, πραγματικό φρούριο με προστατευτικό φράχτη και αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας.

«Ήρθα εδώ γιατί απαιτώ μεγαλύτερη τιμωρία για την αστυνομία. Οι νόμου τους προστατεύουν» λέει η 37χρονη εκπαιδευτικός Πάμελα Ρέινολντς, σημειώνοντας ότι οι αλλαγές που επιζητά περιλαμβάνουν και ομοσπονδιακή απαγόρευση της αστυνομικής πρακτικής που έφερε τη δολοφονία Φλόιντ, αλλά και την υποχρεωτική χρήση κάμερας πάνω στις στολές των αστυνομικών.

Στις ειρηνικές διαδηλώσεις συμπεριλήφθηκαν και μερικά από τα πιο διάσημα σημεία της χώρας, όπως η γέφυρα Γκόλντεν Στέιτ στο Σαν Φρανσίσκο, η γέφυρα του Μπρούκλιν και οι κεντρικές λεωφόροι σε Χόλιγουντ και Νάσβιλ.

Ο Ρόντρικ Σουίνι αναφέρει στο Associated Press: Τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει εάν οι λευκοί αδελφοί και αδελφές μας δεν εκφράσουν την άποψή τους.

Κι επειδή παραμένουμε σε εποχή πανδημίας, στο Σηάτλ, πολλοί εργάτες στον χώρο της Υγείας πραγματοποίησαν πορεία προς το δημαρχείο της πόλης κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Η αστυνομική βία και ο ρατσισμός είναι ζήτημα δημόσιας υγείας» και «οι νοσοκόμες γονατίζουν μαζί σας και όχι πάνω σας».

«Είχαν 400 χρόνια για να διορθώσουν το σύστημα»

AP Photo/Jacquelyn Martin

Συγκινητικές ήταν οι εικόνες από το Ρέφορντ της Βόρειας Καρολίνας, γενέτειρα του Τζορτζ Φλόιντ, όπου πολλοί άνθρωποι σχημάτισαν ουρές έξω από μια εκκλησία Βαπτιστών, όπου είχε εκτεθεί για λαϊκό προσκύνημα το φέρετρο με τη σορό του δολοφονημένου 46χρονου. Μία τεράστια φωτογραφία του Φλόιντ μαζί με ένα πορτρέτο όπου τον παρουσιάζει με φτερά αγγέλου κυριαρχούσαν μπροστά από την Εκκλησία.

«Θα μπορούσα να ήμουν εγώ, ο αδελφός μου, ο πατέρας μου ή κάποιος από τους φίλους μου που είναι μαύρος. Με έκανε να αισθάνομαι πολύ ευάλωτος» ανέφερε ο Έρικ Κάρλος.

Ο αιδεσιμότατος Κρίστοφερ Στάκχαουζ δήλωσε «χρειάστηκαν 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα για να πεθάνει. Αλλά έχουν περάσει 401 χρόνια στα οποία θα μπορούσε να έχει αλλάξει το σύστημα ώστε να μην συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα».

Η σορός του Τζόρτζ Φλόιντ θα μεταφερθεί και θα ταφεί στο Χιούστον, όπου πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, σε μικρή οικογενειακή τελετή.

Δυναμώνει η φωνή του κινήματος

AP Photo/Jacquelyn Martin

Την ίδια στιγμή διαδηλωτές και υποστηρικτές του κινήματος σε θεσμικές θέσεις στοχεύουν στο μετασχηματισμό της διαμαρτυρίας με ένα πακέτο συγκεκριμένων αιτημάτων για αναμόρφωση της αστυνομίας, αλλά και σχετική νομοθέτηση σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Ορισμένοι από τους συμμετέχοντες στις πορείες ζητούν ακόμη και περικοπή των κονδυλίων προς τις αστυνομικές αρχές, ενώ πιέζουν για ομοσπονδιακή απαγόρευση των βίαιων πρακτικών σύλληψης που χρησιμοποιούν οι αστυνομικοί στη χώρα.

Ανάμεσα στα αιτήματα, φυσικά, είναι και πάγιες διεκδικήσεις της μαύρης κοινότητας και των άλλων μειονοτήτων, όπως σχέδια για καλύτερες συνθήκες στέγασης, πολιτική δικαιοσύνη και αναμόρφωση του σωφρονιστικού συστήματος.

AP Photo/Jeff Chiu

Οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο ετοιμάζουν ένα πακέτο-σκούπα για μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία, το οποίο θα περιλαμβάνει αλλαγή στην αμνηστία που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί με τη δημιουργία βάσης δεδομένων όπου θα καταγράφονται βίαια ή ύποπτα περιστατικά. Σχεδιάζονται, ακόμη, αλλαγές στην εκπαίδευση των αστυνομικών.

Οι προοπτικές, όμως, αυτόν των προτάσεων παραμένουν έωλες σε ένα εξαιρετικά διχασμένο Κογκρέσο.

Πορείες διαμαρτυρίας με αντίστοιχα αιτήματα συνεχίζονται και σε πολλές άλλες πόλεις εκτός των ΗΠΑ, ενώ ένταση επικράτησε σε Λονδίνο, Μασσαλία και Αμβούργο.

Κακουργήματα για τους αστυνομικούς που χτύπησαν τον 75χρονο

Στο Μπάφαλο, όπου στράφηκε η προσοχή τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας της βίαιης συμπεριφοράς αστυνομικών κατά 75χρονου, δύο μέλη των ειδικών δυνάμεων κατηγορούνται για βιαιοπραγία σε βαθμό κακουργήματος.

Αρχικά, η αστυνομία υποστήριζε ότι ο 75χρονος σκόνταψε και έπεσε. Και οι δύο αστυνομικοί δήλωσαν αθώοι στην κατηγορία κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία που έγινε μέσω βιντεοδιάσκεψης. Αφέθηκαν ελεύθεροι και θα πρέπει να παρουσιαστούν ξανά ενώπιον του δικαστή στις 20 Ιουλίου. Στην περίπτωση που κριθούν ένοχοι κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε κάθειρξη 7 ετών.

Ο Μάρτιν Γκουτζίνο νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Ιατρικό Κέντρο της Κομητείας Ίρι.


Πηγή