Γιώργος Μουλκιώτης: «Το σχέδιο της Κυβέρνησης αφορά στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας»

Συνέντευξη Γιώργου Μουλκιώτη Βουλευτή Βοιωτίας και Υπεύθυνου ΚΤΕ Εργασίας Κινήματος Αλλαγής στο «Καρφί του Σαββατοκύριακου» και τον δημοσιογράφο Χρήστο Δρούζια

13 Ιουνίου 2020

Ως Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του Κινήματος Αλλαγής, πως κρίνετε τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση; Πρέπει να υπάρξει ξεχωριστό πακέτο στήριξης με συγκεκριμένη στόχευση; Τι διαφορετικό θα έκανε το Κίνημα Αλλαγής;

Η απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού και των συνεπειών της, δυστυχώς, είναι εμφανής. Χωρίς καμία διάθεση εκμηδενισμού των μέτρων στήριξης που έχουν υλοποιηθεί από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν μπορεί κανείς να μην αναδείξει τις υπάρχουσες καθυστερήσεις, παραλείψεις και αστοχίες των μέτρων. Δεν μπορεί επίσης να μην κρούει τον κώδωνα κινδύνου για όσα έπονται, καθώς η ύφεση είναι δεδομένη. Αυτός είναι και ο λόγος που το Κίνημα Αλλαγής επεσήμανε ότι χρειαζόμαστε ένα ενδιάμεσο πρόγραμμα για το 2020 και στη συνέχεια τον σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου προγράμματος οικονομικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Γι αυτό έχουμε διατυπώσει έγκαιρα τις προτάσεις μας με την εξειδίκευση μιας δέσμης επτά προτάσεων και έχουμε ανακοινώσει ένα στοχευμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα επιδότησης  για πάνω από 1 εκατομμύριο εργαζομένους και ανέργους. Το πρόγραμμα αυτό διαφέρει ριζικά από την πρόταση της Κυβέρνησης και η διαφορά έγκειται στην μορφή απασχόλησης που το κάθε ένα προωθεί. Την ώρα που η Νέα Δημοκρατία ενισχύει την μερική απασχόληση, η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής στοχεύει στην επιδότηση της πλήρους απασχόλησης και με αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές, που είναι καίριας σημασίας για την επιβίωση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.

  • Πως πιστεύετε ότι θα είναι η επόμενη μέρα της κρίσης μετά την πανδημία; Φοβάστε νέα μέτρα, απολύσεις και μειώσεις σε μισθούς;

Η μέχρι τώρα εμπειρία μας έχει δείξει ότι το σχέδιο της Κυβέρνησης αφορά στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2019 με την περίφημη τροπολογία που κατήργησε τη διάταξη για «βάσιμο λόγο» απόλυσης. Συνέχισε το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς με την θέσπιση των άρθρων του νόμου 4635/2019, που αφορούν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και επαναφέρουν την λογική της εσωτερικής υποτίμησης, ουσιαστικά καταργούν την μονομερή προσφυγή στην διαιτησία, μειώνουν δραστικά τα δικαιώματα και τις αμοιβές των εργαζομένων. Οι εν λόγω ρυθμίσεις ανέδειξαν την πρόθεση της κυβέρνησης, αντί της διαφημιζόμενης «επιστροφής στην κανονικότητα», να διαμορφώσει ένα περιβάλλον όπου να κυριαρχεί η υποπροστασία των εργαζόμενων απαξιώνοντας τις συλλογικές συμβάσεις και ενισχύοντας την εργοδοτική ασυδοσία.

Τέλος, τα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση κατά την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊου, αν και προβάλλονται ως «έκτακτα, αναγκαία και προσωρινά», είναι βέβαιο ότι οδηγούν στην περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, με εκτίναξη της μερικής απασχόλησης, είτε διά του υποχρεωτικού συστήματος της ειδικής εκ περιτροπής εργασίας είτε με την μείωση του χρόνου εργασίας, των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών και στην επιβεβαίωση του «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού».

  • Ποιά είναι τα νέα στοιχήματα που πρέπει το Κίνημα Αλλαγής να κερδίσει μπροστά στις νέες συνθήκες;

Η διαδρομή που έχουμε διανύσει, δείχνει ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι ένας φορέας που υπερβαίνει τους γνωστούς φορμαλισμούς και τις δοκιμασμένες συνταγές του παρελθόντος. Συμφιλιωθήκαμε με το νέο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον, διατυπώνοντας ρεαλιστικές θέσεις και προτάσεις. Γιατί το στοίχημα του Κινήματος Αλλαγής δεν αφορά την παράταξη αλλά την ίδια την κοινωνία και το μέλλον της. Ο αντιπολιτευτικός μας λόγος σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει προσκόλληση στον εύκολο και ακραίο καταγγελτικό λόγο. Πολύ περισσότερο, δεν παραπέμπει στο λαϊκισμό των προηγούμενων χρόνων. Μέλημά μας ήταν και παραμένει η ανάδειξη του διαφορετικού δρόμου που οδηγεί μακριά από την συντήρηση και τον λαϊκισμό.

  • Το τελευταίο διάστημα έχουν «φουντώσει» τα σενάρια για πρόωρες εκλογές. Πόσο έτοιμο είναι το Κίνημα Αλλαγής σε περίπτωση που προκηρυχθούν;

Εν μέσω μιας πανδημικής περιόδου, η φημολογία για πρόωρες εκλογές, από όπου κι αν προέρχεται, είναι νοσηρή και καταστροφική για την οικονομία, για την κοινωνία, για τους πολίτες.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει έντονο αίσθημα ευθύνης, πρόγραμμα και τεκμηριωμένες προτάσεις και γι’ αυτό έχει και δυναμική στην κοινωνία.

Η επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα απαιτεί σημαντικές αλλαγές και ανατροπές. Πιστεύω ακράδαντα ότι μπορούμε να πάμε μπροστά αν δεν εγκλωβιστούμε σε κομματικές σκοπιμότητες.

Μέλημά μας είναι η εδραίωση ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους και η εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους πολίτες της χώρας και πρωτίστως για τους ευάλωτους. Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε διαχρονικά.

  • Πιστεύετε ότι Κίνημα Αλλαγής και ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να αναζητήσουν πεδία συνεννόησης;

Το Κίνημα Αλλαγής είναι ένας αυθύπαρκτος και αυτόνομος πολιτικός φορέας, ο οποίος δεν εγκλωβίζεται στις συμπληγάδες του νέου δικομματισμού που προσπαθούν να εδραιώσουν η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αυτοτέλεια αποτελεί όρο ύπαρξης και προοπτικής για το Κίνημα Αλλαγής καθώς η Ελλάδα, έπειτα από μια δεκαετία βαθιάς κρίσης, απρόσμενα ήρθε αντιμέτωπη με μια νέα κρίση και ο τρόπος να βγει από το τούνελ των αδιεξόδων, είναι να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα βαθιών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων με προοδευτικό προσανατολισμό σε όλους τους καίριους τομείς.

Σε αυτή την κατεύθυνση προσανατολίζεται η εποικοδομητική και στοχευμένη αντιπολίτευση που ασκούμε καθημερινά, με προτάσεις τεκμηριωμένες και ρεαλιστικές.


Πηγή