Φώφη Γεννηματά: «Είναι θέμα ιστορικής ευθύνης για την παράταξή μας, να εγγυηθούμε την αναγέννηση του ΕΣΥ»

Παρέμβαση της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, στη διαδικτυακή εκδήλωση για την πρωτοβάθμια Υγεία

Φίλες και Φίλοι,

Μέσα στην πανδημία όλοι κατάλαβαν πια την αξία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης του.

Αποτελεί μεγάλη κατάκτηση για τον Ελληνικό λαό και είμαστε περήφανοι γιατί το ΠΑΣΟΚ το οραματίστηκε , το δημιούργησε, το διέσωσε στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. 

Έχει ανεξίτηλη τη σφραγίδα της παράταξής μας. 

Ωστόσο για το ΕΣΥ της επόμενης μέρας δεν αρκούν τα ωραία λόγια. 

Και το λέω γιατί με την πανδημία, διαχρονικά πολέμιοί του  παρουσιάστηκαν  πρόσκαιρα υποστηρικτές του. 

Για μας το να αισθάνονται όλοι υγειονομικά ασφαλείς είναι θεμελιώδες αδιαπραγμάτευτο ανθρώπινο δικαίωμα στο οποίο δεν χωράει κανένας συμβιβασμός. 

Παράλληλα είναι αναγκαία συνθήκη για την ανάπτυξη της χώρας και την αντιμετώπιση ανισοτήτων που μπορεί να οδηγήσουν ολόκληρες περιοχές της Ελλάδας -πολλά νησιά- σε μαρασμό. 

Είναι πρώτιστη υποχρέωση ενός οργανωμένου και αποτελεσματικού κράτους για μας τους Σοσιαλδημοκράτες και βασικό πεδίο σύγκρουσης με τις συντηρητικές αντιλήψεις της Ν.Δ. που εδώ και χρόνια επιδιώκει την απαξίωση του και τον τεμαχισμό του, υπέρ μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων στον χώρο της υγείας. 

Υπερχρέωση, υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση, ξεπερασμένος τεχνολογικός εξοπλισμός, κλειστές ΜΕΘ, απορρύθμιση  της ΠΦΥ . 

Αυτή είναι η πολιτική της ΝΔ στο χώρο της υγείας, όλα τα προηγούμενα χρόνια. 

Και σήμερα υπό το βάρος της πανδημίας πήρε κάποια μέτρα που δεν συνιστούν αναβάθμιση του ΕΣΥ. 

Περιορίζεται σε  αόριστες αναφορές σε ΣΔΙΤ και ένα αφηρημένο σύνθημα ΝέοΕΣΥ. 

Όσο αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ ολοκλήρωσε τον κατακερματισμό της ΠΦΥ με την αποτυχημένη δήθεν μεταρρύθμιση των ΤΟΜΥ, κλείνοντας το μάτι στα ιδιωτικά συμφέροντα, μετατρέποντας στην ουσία το δημόσιο σύστημα σε προνοιακό σύστημα. 

Η προσπάθεια για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος ΠΦΥ πάει αρκετά πίσω. 

Ήδη από την ίδρυση του ΕΣΥ προτεραιότητα αποτέλεσε η δημιουργία ενός δικτύου ΚΥ αγροτικού τύπου που αποτέλεσαν επανάσταση στην Ελληνική επαρχία του 1980. 

Δυστυχώς η ανάπτυξη αστικού τύπου κέντρων υγείας , η ένταξη των υπηρεσιών του ΙΚΑ στο ΕΣΥ και ένα ολοκληρωμένο σύστημα Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, παρά τις επιμέρους προσπάθειες που έγιναν. 

Αναγνωρίζοντας το κενό, άλλα και την ιστορική ευθύνη, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010 , μέσα στην κρίση επιχείρησε μια νέα μεταρρύθμιση. 

Η  ίδρυση του ΕΟΠΥΥ, ο νόμος για το ΠΕΔΥ , για την οργάνωση της πρωτοβάθμιας και η έναρξη μεταρρυθμίσεων στη λειτουργία των νοσοκομείων δεν υπαγορεύτηκαν από την τρόικα. 

Αποτέλεσαν μια συγκροτημένη προσπάθεια που  δυστυχώς ανακόπηκε στη συνέχεια και η   κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έδωσε , όπως περιέγραψα , τη χαριστική βολή.

Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στη τελευταία θέση του ΟΟΣΑ, με τις δαπάνες υγείας να έχουν συρρικνωθεί σε πρωτοφανή επίπεδα.  

Άμεσο αποτέλεσμα είναι η μετακύλιση των δαπανών υγείας στον οικογενειακό προϋπολογισμό, η δυσκολία πρόσβασης σε θεραπείες σοβαρών νοσημάτων, η ενίσχυση της ιδιωτικής  αγοράς με απευθείας πληρωμές που ξεπερνούν το 35% και η απαξίωση τόσο των δομών όσο και της αντίληψης ενός ενιαίου συστήματος υγείας. 

Η πανδημία όμως ήρθε να ταράξει τα νερά. 

Είναι πλέον και θέμα ΒΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. 

Χωρίς αποτελεσματική ΠΦΥ δεν είναι δυνατή η δημιουργία μηχανισμών επιτήρησης, ιχνηλάτησης και άμεσης αντίδρασης. 

Οι μηχανισμοί της Δημοσίας Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας δεν μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά  χωρίς την ΠΦΥ. 

Το αναδείξαμε αυτό από την πρώτη φάση της πανδημίας και γι αυτό επιμείναμε και επιμένουμε για την ανάγκη δημιουργίας της Πρώτης γραμμής, δηλαδή κινητών συνεργείων που θα κάνουν επισκέψεις στα σπίτια, παντού και στα νησιά,  για τεστ, παροχή κατ´ οίκον νοσηλείας , αξιοποιώντας τις δυνατότητες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Πρόταση που άρχισε να υλοποιείται με μεγάλη καθυστέρηση.

Η νέα πραγματικότητα απαιτεί Αναγέννηση του ΕΣΥ. 

Αφιερώνουμε τον φετινό εορτασμό της 3ης Σεπτέμβρη, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπου θα συζητήσουμε αναλυτικά για το ΕΣΥ την ιστορία του και την προοπτική του. 

Σήμερα ανοίγουμε τη συζήτηση για σύστημα  Πρωτοβάθμιας Φροντίδας υγείας.
Υπάρχουν κέντρα υγείας, περιφερειακά ιατρεία, αστικά κέντρα και ΤΟΜΥ, δομές της αυτοδιοίκησης και ιδιωτικά κέντρα και ιδιώτες ιατροί που χρηματοδοτεί ο ΕΟΠΥΥ.
Όλοι αυτοί λειτουργούν έξω από κάθε σχεδιασμό, χωρίς διασύνδεση, με μεγάλες ελλείψεις, αλλά και χωρίς σύνδεση με τα Νοσοκομεία.
Επιβάλλεται λοιπόν η δημιουργία ενός ενιαίου δικτύου  Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας υπό Δημόσιο έλεγχο, υπό τον έλεγχο του ΕΟΠΥΥ, που ενσωματώνει όλους τους παρόχους υπηρεσιών , 

με επίκεντρο τον άνθρωπο και την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών πρόληψης, προστασίας, προαγωγής της υγείας και εξωνοσοκομειακής περίθαλψης. 

Με  κριτήριο την σχέση ποιότητας -κόστους, με ενιαίους κανόνες και διαφάνεια, με ενιαίες παροχές και εγγυημένη πρόσβαση για όλους τους πολίτες. 

Με διαρκή αξιολόγηση τους από τον ΕΟΠΥΥ ,ως ρυθμιστή και εγγυητή της αξιοποίησης της δημόσιας δαπάνης. 

Να τονίσω ότι το αφήγημα της υγείας είναι ενιαίο ως προς τον σχεδιασμό και την εποπτεία.

Φίλες και Φίλοι,

Το Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας πρέπει να εξασφαλίζει:

1.Κέντρα Υγείας σε όλους τους Καλλικρατικούς Δήμους και πολυδύναμα Κέντρα υγείας 24ωρης λειτουργίας στα μεγάλα αστικά κέντρα

2.Τοπικά δίκτυα ολοκληρωμένων υπηρεσιών σε όλη τη χώρα ,με συμμετοχή ΚΥ, δημοτικών πολυιατρείων και συμβεβλημένων μονάδων και ιατρών του ιδιωτικού τομέα ( κατόπιν πιστοποίησης). Ανάπτυξη και καθιέρωση των κινητών μονάδων που θα παρέχουν προγραμματισμένες ιατρικές υπηρεσίες κατ’ οίκον, όχι μόνο στις ευπαθείς ομάδες αλλά στο σύνολο του πληθυσμού, αποσυμφωρόντας τα εξωτερικά ιατρεία ( π.χ. παρακολούθηση χρονίως πασχόντων, χειρουργημένων, εγκύων, νεογνών ) .Λειτουργική διασύνδεση των Νοσοκομείων με τα Κ.Υ και τα ιατρεία του ΠΕΔΥ σε Περιφερειακό-Νομαρχιακό – Δημοτικό επίπεδο .

3.Ελεύθερη επιλογή οικογενειακού ιατρού για όλους τους πολίτες και γιατρούς ειδικότητας συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ. Συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με όλους τους ιδιώτες ιατρούς.

4.Εμφαση στην πρόληψη. Ανάπτυξη ολοκληρωμένου δικτύου κέντρων πρόληψης, υποχρεωτικοί εμβολιασμοί για τα παιδιά, εθνικό σχέδιο προ συμπτωματικού ελέγχου και οδοντιατρική φροντίδα για τα παιδιά.

5.Συσταση ειδικών κέντρων για διαχείριση χρόνιων νοσημάτων που θα λειτουργούν 24ωρες,365 ημέρες το χρόνο. Μονάδες που μπορεί να συστεγάζονται με Νοσοκομεία η Κέντρα Υγείας ,αλλά θα εκτελούν αποκλειστικά το έργο τους.

6.Αξιοποίηση της τεχνολογίας ,σύγχρονες ιατρικές υπηρεσίες με ευρεία χρήση της τηλεϊατρικής.

7. Χρειάζονται βέβαια πρόσθετοι πόροι, για την λειτουργία, την συντήρηση των υποδομών, την ανανέωση του εξοπλισμού, την επιτυχία της μεταρρύθμισης.
Το Ταμείο Ανασυγκρότησης ,τα 32 δις ευρώ της ΕΕ ,προσφέρουν την ευκαιρία. Αρκεί να αξιοποιηθούν σωστά και με σχέδιο. Ώστε η χρηματοδότηση της υγείας να επανέλθει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Είναι ώρα να αξιοποιηθεί επιτέλους και το ΠΔΕ με κατεύθυνση πόρων στις κοινωνικές υποδομές. 

Κλείνοντας θέλω να πω  με αφορμή τα νέα κρούσματα ότι η χώρα μας δεν αντέχει ένα νέο lockdown και κακώς η κυβέρνηση έστειλε ένα μήνυμα χαλάρωσης

Φίλες και Φίλοι,

Για το Κίνημα Αλλαγής αλλά και για μένα προσωπικά είναι και θέμα ιστορικής ευθύνης να εγγυηθούμε την αναγέννησή του ΕΣΥ. Σήμερα ξεκινάμε τη συζήτηση με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.


Πηγή