Δεν παλεύουμε για «Δωρεάν υγεία με …ΔΩΡΕΕΣ»!

«Πρωτοβουλία» για την Υγεία – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ή πως μετατρέπεις την δημόσια Υγεία σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου

Με αφορμή την συζήτηση που γίνεται αυτή την στιγμή για το περίφημο χρηματικό «μπόνους» της δωρεάς σε χρήμα του ΙΣΝ και την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης

Τον Σεπτέμβριο του 2017 το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος «σε συνέχεια συζητήσεων με το Υπουργείο Υγείας» όπως γράφει στην ανακοίνωση του (εδώ) ανακοινώνει την «Πρωτοβουλία για την Υγεία». Ένα συμφωνημένο, με την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σχέδιο που περιλαμβάνει την «συνεργασία» του ΙΣΝ με το Υπουργείο Υγείας, προϋπολογισμού που υπερβαίνει τα 400 εκατ. Ευρώσήμερα και περιλαμβάνει κατασκευαστικά έργα (ολόκληρα Νοσοκομεία, μονάδες, κλινικές, κλίνες ΜΕΘ, ξενώνες κ.λπ.), προμήθεια και συντήρηση εξοπλισμού μέχρι και …εκπαιδευτικά προγράμματα για τους εργαζόμενους στην Υγεία.

Τον Μάρτιο του 2018 υπογράφτηκε μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος το αντίστοιχο «Μνημόνιο Συνεργασίας» από τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο του ΙΣΝ (εδώ)

Για να έχουμε μια ιδέα μερικά από τα ανακοινωμένα έργα στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος είναι τα πιο κάτω:

  • Τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τον εξοπλισμό του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
  • Τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τον εξοπλισμό του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
  • Τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τον εξοπλισμό του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
  • Την ενίσχυση του νοσηλευτικού τομέα
  • Την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός και την υποστήριξη της αναμόρφωσης της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και του Τμήματος Επειγόντων του Νοσοκομείου
  • Την προμήθεια νέου εξοπλισμού με σκοπό την ενίσχυση της δυναμικότητας και αποτελεσματικότητας των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ
  • Την προμήθεια και εγκατάσταση ειδικού ιατρικού εξοπλισμού (PET – Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων) σε επιλεγμένα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας
  • Τη χρηματοδότηση της διαμόρφωσης και υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικά με την αντιμετώπιση του τραύματος και την πρόληψη των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων

Αν λάβουμε υπόψη ότι στον κρατικό προϋπολογισμό οι δαπάνες για την υγεία είναι κάθε χρόνο περίπου του ύψους των 800 εκατ. ευρώ, θα έλεγε κανείς ότι μάλλον πολύ γενναιόδωρο είναι το Ίδρυμα, αφού υποτίθεται ότι δεν έχει κανένα αντάλλαγμα ή δεν κερδίζει κάτι! Και «μπράβο στο Ίδρυμα», όπως έλεγε η τότε κυβέρνηση «που σε χαλεπούς καιρούς στηρίζει την δημόσια Υγεία»! Είναι αλήθεια έτσι; Είμαστε αλήθεια τόσο αφελείς; Τα νέα νοσοκομεία που θα χτιστούν γιατί τότε έχουν στον τίτλο τους τις λέξεις «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος»; Τι σημαίνει άραγε «Ενίσχυση το νοσηλευτικού τομέα»;

Η απάντηση σε κάποια από αυτά τα ερωτήματα ήρθε λίγο καιρό αργότερα, και με άλλη κυβέρνηση, αυτή της ΝΔ, η οποία παρεμπιπτόντως επικροτούσε την περίοδο που ήταν αντιπολίτευση τις κινήσεις αυτές! Ήρθε τον Φεβρουάριο του 2020 όπου στην Βουλή ψηφίστηκε η σύμβαση του Δημοσίου με το ΙΣΝ για την κατασκευή του Νοσοκομείου Κομοτηνής εξ ολοκλήρου από το ΙΣΝ και η μετατροπή του από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Σε αυτήν την περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση πια, καταψήφισε την ιδιωτικοποίηση. Είδε το «φως το αληθινό» και κατάλαβε ότι όλα αυτά που είχε κάνει ως κυβέρνηση με το ΙΣΝ ήταν ιδιωτικοποίηση τελικά!

Και μετά ήρθε η πανδημία! Και τα διαγγέλματα από την μεριά της κυβέρνησης της ΝΔ και του πρωθυπουργού που είπε μάλιστα ότι άλλαξε και άποψη για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας! Και τα χειροκροτήματα και οι δηλώσεις για την ενίσχυση του ΕΣΥ! Τι έγινε όμως στην πράξη; Αλήθεια υπάρχει αλλαγή; Καμία είναι η απάντηση!

Δεν θα αναφερθούμε συνολικά αλλά ειδικά στην συγκεκριμένη περίπτωση. Στην περίοδο της πανδημίας λοιπόν το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προχώρησε σε επιπλέον δωρεές και σε είδος και σε χρήμα πλέον. Οι οποίες αποτυπώνονται κιόλας στην τελευταία νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Υγείας. Και ενώ θα μπορούσε η κυβέρνηση να μην δεχτεί ή να τροποποιήσει τους όρους του διαθέτη, όχι μόνο τους δέχεται αλλά τους νομοθετεί σχεδόν αυτολεξεί.

Με βάση λοιπόν αυτά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, εν μέσω πανδημίας ανακοινώνεται ότι «με δωρεά, άνω των $17.8 εκατομμυρίων (€16,4 εκατομμυρίων), το ΙΣΝ θα υποστηρίξει την ανακαίνιση χώρων σε 19 νοσοκομεία στην Ελλάδα, προκειμένου να επιτευχθεί η προσθήκη συνολικά 177 κλινών εντατικής θεραπείας και 46 κλινών αυξημένης φροντίδας στη χώρα, καθώς και την πραγματοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος για το προσωπικό των ΜΕΘ» (Πηγή: ΣΚΑΪ).

Επίσης ανακοινώνεται ότι «το ΙΣΝ πραγματοποιεί δωρεά ύψους άνω των $4 εκατομμυρίων (€3.740.000) για να ενισχύσει σημαντικά τη δυνατότητα των Αρμόδιων Υγειονομικών Φορέων να πραγματοποιήσουν μαζικά τεστ για τη διάγνωση του COVID-19.  Μέσω της νέας δωρεάς το Ελληνικό Δημόσιο θα προμηθευτεί 2 Συστήματα Μοριακών Εξετάσεων και 240.000 αντιδραστηρίων, αυξάνοντας σημαντικά την ημερήσια δυνατότητα πραγματοποίησης εξετάσεων για τη διάγνωση του COVID-19. Το ένα από τα δύο Συστήματα θα εγκατασταθεί στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) στην Αθήνα, όπου πραγματοποιείται και η πλειονότητα των εξετάσεων, και το δεύτερο στο Κέντρο Αίματος του ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη.» (Πηγή: ΣΚΑΪ).

Επίσης ανακοινώνεται και νομοθετείται κιόλας ότι «δεδομένων των συνθηκών με τις οποίες βρισκόμαστε αντιμέτωποι σήμερα, το ΙΣΝ προχωράει σε ένα σημαντικό βήμα, προσφέροντας $8,1 εκατομμύρια (€7,5 εκατομμύρια) για να υποστηρίξει την καρδιά του εθνικού συστήματος υγείας, και συγκεκριμένα το προσωπικό των νοσοκομείων όπου νοσηλεύονται ασθενείς νοσούντες από τον COVID-19» (Πηγή: ΣΚΑΪ).

Όπως φαίνεται τελικά το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι ο βασικός χρηματοδότης την περίοδο αυτή και όχι ο κρατικός προϋπολογισμός, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται!

Για πρώτη φορά όμως στα χρόνια του ΕΣΥ, πέρα από δωρεές σε είδος (από τις οποίες βρίθει το δημόσιο), δωρητής ανακοινώνει ότι θα δώσει «μπόνους» σε εργαζόμενους του ΕΣΥ που μάλιστα εργάζονται εκεί που ο ίδιος δωρητής σχεδιάζει να παρέχει ή παρέχει ήδη και τον αντίστοιχο εξοπλισμό.

Τυχαίο; Είναι πράξη καθαρού αλτρουισμού; Κατά την άποψη μας δεν είναι καθόλου τυχαίο!. Είναι, με βάση και το βασικό μότο των νεοφιλελευθέρων ότι «η κρίση γεννά ευκαιρίες», η κατάλληλη στιγμή για να εδραιωθεί και στην συνείδηση των εργαζόμενων και του λαού η «συνεργασία» του Ιδιωτικού με τον Δημόσιο Τομέα. Άλλωστε η εμπειρία των τελευταίων μηνών δείχνει ότι η πανδημία έχει χρησιμοποιηθεί για να περάσουν μια σειρά από νομοθετήματα και μέτρα του σκληρού πυρήνα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

Άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην προ covid19 περίοδο είχε δηλώσει για το ΕΣΥ και την λειτουργία του περίπου τα ίδια: ότι δηλαδή δεν χρειάζεται το δημόσιο να αγοράζει μηχανήματα, θα τα φέρνει ο ιδιώτης ο οποίος θα μπορεί και να δίνει και έξτρα μπόνους σε αυτούς που παράγουν και εργάζονται στα τμήματα αυτά. Μήπως είναι προάγγελος όλων αυτών τα σημερινά;

Αυτό λοιπόν που από την πλευρά των εργαζόμενων πρέπει να γίνει και να υπάρξει είναι η οργανωμένη αντίδραση και αντίσταση σε αυτές τις πολιτικές! Όχι μόνο γιατί διαχωρίζουν τους εργαζόμενους (ποιοι το παίρνουν το μπόνους και ποιοι όχι) αλλά κυρίως γιατί είναι το πρώτο βήμα για την συνολική μετατροπή του ΕΣΥ σε ιδιωτικό! Συμβολικά αλλά και πρακτικά κανένας μας, κανένας εργαζόμενος ΔΕΝ πρέπει σε καμιά περίπτωση να δεχτεί το «μπόνους» του ΙΣΝ!

Οργανωμένα και μέσα από τις ομοσπονδίες μας στον χώρο της υγείας πρέπει να πούμε ΟΧΙ και να παλέψουμε για ένα πραγματικό δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας για όλο το λαό! Και σε αυτό το ζήτημα και συνολικά αλλά και ειδικά για το θέμα του περίφημου «επιδόματος», απαιτείται οι Ομοσπονδίες και οι σύλλογοι των εργαζομένων να πάρουν καθαρή πολιτική θέση με αποφάσεις!

Κανένα «μπόνους» από ιδιώτες! Κανένας προνομιακός «δωρητής»-χρηματοδότης! Το ΕΣΥ το έχει χρηματοδοτήσει με το αίμα του ο Ελληνικός Λαός και στον λαό ανήκει!
Ζητάμε αυξήσεις των δημοσίων δαπανών για την υγεία, αυξήσεις των προϋπολογισμών, αυξήσεις των μισθών, μόνιμες μαζικές προσλήψεις προσωπικού όλων των κλάδων, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας!
Ποτέ μέχρι τώρα δεν παλεύαμε για «Δωρεάν υγεία με …ΔΩΡΕΕΣ»!

Πηγή