Χρήστος Γκόκας: «Χωρίς ρευστότητα δεν επιβιώνουν οι επιχειρήσεις, δεν υπάρχει εργασία και απασχόληση»

Συνέντευξη του Χρήστου Γκόκα, βουλευτή Άρτας του Κινήματος Αλλαγής στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής»

1. Κατηγορείτε την κυβέρνηση για καθυστερημένα αντανακλαστικά σε ό,τι αφορά την λήψη μέτρων για την οικονομία και τον τουρισμό. Δεδομένου ότι η κυβέρνηση προχωρά σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών δηλαδή μέρα με τη μέρα, τι διαφορετικό θα έκανε το ΚΙΝΑΛ εάν κυβερνούσε;

Οι υποδείξεις των ειδικών ήταν η μόνη και αυτονόητη επιλογή για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. 

Η Κυβέρνηση όμως έπαιρνε και παίρνει καθυστερημένα, αποσπασματικά και ανεπαρκή μέτρα για την οικονομία. Πολλοί κλάδοι ακόμα και σήμερα δεν έλαβαν καμία ενίσχυση.

Χωρίς ρευστότητα δεν επιβιώνουν οι επιχειρήσεις, δεν υπάρχει εργασία και απασχόληση.

Οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης συνοδεύονται από μείωση έως 20% των αποδοχών των εργαζομένων, διατηρούνται οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, τα δάνεια με την εγγυοδοσία του δημοσίου βρίσκονται όπως και τα προηγούμενα αντιμέτωπα με τα αυστηρά κριτήρια των τραπεζών.

Η Κυβέρνηση προχωρά με τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας». 

Πριν από όλους το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ κατέθεσε το δικό μας ενδιάμεσο πρόγραμμα των επόμενων μηνών για μια αποτελεσματική επανεκκίνηση της οικονομίας, για τη στήριξη της εργασίας και των ανέργων, της παραγωγής και των επιχειρήσεων, όπως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, του πρωτογενή τομέα, του τουρισμού, της εστίασης, τη στήριξη όλων.

Ενδεικτικά, με την επιδότηση με 40% στις αποδοχές 1 εκατομμυρίου  εργαζομένων για 6 μήνες, τη προκαταβολή μηδενικού φόρου για τις πληττόμενες και 50% για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, την προστασία της Α΄ κατοικίας, τον ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό.

Για τον τουρισμό με τη μείωση στο 6% του Φ.Π.Α. για δύο χρόνια σε διαμονή και εστίαση, με πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού 750 εκατ. ευρώ, πρωτόκολλα και υποδομές για την υγεία επισκεπτών και εργαζομένων.

Χρειάζονται γρήγορες αποφάσεις και ταχύτητα στην υλοποίηση.

2.Πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι 2» στο Ζάππειο με πολλές προτάσεις να είναι παρόμοιες με εκείνες του Κινήματος Αλλαγής. Θα μπορούσε να υπάρξει κάποιου είδους συνεννόηση μεταξύ της Χαριλάου Τρικούπη και της Κουμουνδούρου ως προς την πίεση προς την κυβέρνηση να εφαρμόσει άλλες πολιτικές και να αναγκαστεί να υιοθετήσει τις προτάσεις σας; Η στοχευμένη επίθεση το τελευταίο διάστημα από το ΚΙΝΑΛ στην ΝΔ και το Μέγαρο Μαξίμου σημαίνει πως αφήνετε μια χαραμάδα συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ; 

Κάποιες από τις προτάσεις μας έχουν υιοθετηθεί και από την Κυβέρνηση. Πολλές προτάσεις μας αντέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με το λαϊκισμό και την πλειοδοσία που τον διακρίνει, παρουσίασε τελευταίος, μετά και από την Κυβέρνηση, ένα καινούργιο πρόγραμμα, μετά το παράλληλο πρόγραμμα και το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης που ως γνωστόν κάθε άλλο παρά διακρίθηκαν για την αξιοπιστία τους. Αντιπολιτευόμαστε σοβαρά και μαχητικά τη συντηρητική και νεοφιλελεύθερη πολιτική της Ν.Δ., δεν μπορούμε όμως να συναντηθούμε με τις λογικές και τις αντιλήψεις του ΣΥΡΙΖΑ, με αυτούς που όψιμα υποκρίνονται τους σοσιαλδημοκράτες.

Σε κάθε περίπτωση το Κοινοβούλιο είναι ο χώρος της συνεννόησης και συναίνεσης επί συγκεκριμένων προτάσεων, για όλα τα πολιτικά κόμματα.

3.Φοβάστε πως η πανδημία και η υγειονομική κρίση θα φέρει «μνημόνια», απολύσεις και απώλεια θέσεων εργασίας; 

Όσο καλύτερα και όσο γρηγορότερα προετοιμαστούμε, τόσο περισσότερο θα μειώσουμε τις αρνητικές εξελίξεις. 

Με ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης της οικονομίας. Οι προτάσεις μας στηρίζουν τη προοπτική της εργασίας, χωρίς απολύσεις και ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων, στηρίζοντας παράλληλα και τις επιχειρήσεις. 

Σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις θα έχουν και τα οικονομικά μέτρα στήριξης της Ευρώπης για την ανάκαμψη.

4.Διάφορα δημοσιεύματα θέλουν στελέχη σας να «φλερτάρουν» με την ΝΔ και άλλοι πάλι να ανοίγουν τον δρόμο για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μήπως ο αυτόνομος δρόμος που επέλεξε το ΚΙΝΑΛ να περπατήσει έχει φτάσει στο τέλος του; 

Η επιλογή της Αυτόνομης Πορείας είναι στρατηγική μας επιλογή που ορίζει και κατοχυρώνει το μέλλον της παράταξής μας, για ρόλο πρωταγωνιστικό στις πολιτικές μας εξελίξεις. Οτιδήποτε άλλο είναι καταστροφικό. Εξάλλου αυτή είναι και η απόφαση του Συνεδρίου μας.

Τα κατά καιρούς δημοσιεύματα για τα στελέχη μας, έχουν απαντηθεί. Δεν θα ορίσουν άλλοι την πορεία της παράταξής μας, που εκφράζει γνήσια και αντιπροσωπευτικά τη σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία, την Κεντροαριστερά.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε την επιστροφή στην εσωστρέφεια. 

5.Το Κίνημα Αλλαγής δημοσκοπικά μένει στάσιμο στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Πως εξηγείτε τα ποσοστά που λαμβάνετε στις μετρήσεις; Σας ανησυχεί αυτή η στασιμότητα; 

Η αποτύπωση των τάσεων της κοινής γνώμης επηρεάζεται πάντα από τη συγκυρία. Αλλά και από την ιδιαίτερα προνομιακή αντιμετώπιση και σχέση της Κυβέρνησης με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. 

Εμείς οφείλουμε να λαμβάνουμε υπόψη όλα τα δεδομένα, δεν αγνοούμε αυτό που  σήμερα καταγράφεται, όμως έχουμε εμπιστοσύνη και στη δουλειά που κάνουμε και στους πολίτες που απευθυνόμαστε για την επανασύνδεσή μας με την κοινωνία. Έχουμε υπεύθυνη στάση, υπομονή και επιμονή, και στο τέλος πιστεύω ότι θα αξιολογηθούμε θετικά.

6.Πολλά στελέχη σας και βουλευτές ξορκίζουν εξαιτίας της πανδημίας το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες. Η Χαριλάου Τρικούπη είναι έτοιμη να πάει σε εκλογές; 

Φαίνεται ότι τα δημοσκοπικά ευρήματα, της περιόδου αυτής, βάζουν σε πειρασμό κάποιους να σκέφτονται πρόωρες εκλογές. 

Με την υγειονομική και οικονομική κρίση παρούσες, πρόκειται για στάση ανευθυνότητας και ασέβειας απέναντι στο δοκιμαζόμενο Ελληνικό λαό. Θα είναι πράξη πολιτικού τυχοδιωκτισμού. 

Η άποψή μας αυτή δεν σημαίνει ότι εφ’ όσον χρειαστεί δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε σε μια τέτοια πολιτική μάχη. 

7.Συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης πως αξιολογείτε το μέχρι σήμερα έργο της κυβέρνησης; Πρέπει να προχωρήσει ο πρωθυπουργός σε ανασχηματισμό; 

Η Κυβέρνηση έπραξε το αυτονόητο στην περίπτωση του χειρισμού της Πανδημίας, όπως και στην κρίση στον Έβρο.

Μια βδομάδα πριν η Κυβέρνηση είχε στριμωχτεί με τις αντιδράσεις και την εικόνα στα νησιά του Αιγαίου. Στο μεταναστευτικό-προσφυγικό φάνηκε ανέτοιμη, όπως και στη συνολικότερη διαχείριση των Ελληνοτουρκικών θεμάτων.

Δεν ήρθε στη Βουλή κανένα ολοκληρωμένο Νομοσχέδιο, για κανένα τομέα, όπως για την  οικονομία, για την ανάπτυξη, για τον πρωτογενή τομέα, για την Παιδεία, για το φορολογικό σύστημα, για την Υγεία όπου όψιμα ανακάλυψαν την αξία του ΕΣΥ. Μεγάλες επενδύσεις δεν υπάρχουν.

Οι ανάγκες και οι προσδοκίες της χώρας είναι πολύ μεγαλύτερες.

Προφανώς το πρωταρχικό ζήτημα είναι οι πολιτικές που εφαρμόζει μια Κυβέρνηση.

8.Είστε αρμόδιος Τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΚΙΝΑΛ. Στη Θεσσαλονίκη το «Μετρό» για πολλούς μοιάζει πλέον με σύντομο ανέκδοτο. Ένα έργο που ταλαιπωρεί την πόλη και τους πολίτες τις τελευταίες δεκαετίες. Ιδιαίτερη αναφορά έχει γίνει για τον Σταθμό της Βενιζέλου, εκεί όπου βρέθηκαν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Ποια είναι η θέση του ΚΙΝΑΛ σε ό,τι αφορά την ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης για απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαίων, μια απόφαση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις και κινητοποιήσεις. 

 Η σημασία του έργου, και η ταλαιπωρία των πολιτών της Θεσσαλονίκης δεν επιτρέπουν τη συνέχιση άγονων κομματικών αντιπαραθέσεων, ούτε το διχασμό σε σχέση με την πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορία των αρχαίων ευρημάτων.

Προφανώς οι μακέτες του ΣΥΡΙΖΑ δεν οδήγησαν στην ολοκλήρωση του έργου, ενώ και η βιαστική απόφαση της Ν.Δ. βρίσκει αντιδράσεις και δημιουργεί κινδύνους καθυστέρησης λόγω προσφυγών.

Η θέση μας εκφράζεται από την απόφαση των στελεχών του Κινήματος Αλλαγής Θεσσαλονίκης και αφορά στη συγκρότηση Διεπιστημονικής Επιτροπής κοινής αποδοχής που σε μικρό διάστημα δύο μηνών θα καταλήξει σε πρόταση, με δεσμεύσεις όλων των φορέων και των κομμάτων για την αποδοχή της, και τη δέσμευση της Κυβέρνησης για τις χρηματοδοτήσεις για μελέτες και κατασκευή της γραμμής του «ΜΕΤΡΟ», αλλά και της απαραίτητης επέκτασης προς την Καλαμαριά και τη Δυτική Θεσσαλονίκη.


Πηγή