Bασίλης Κεγκέρογλου: «Οι επιχειρήσεις βουλιάζουν και οι εργαζόμενοι οδηγούνται σε αδιέξοδο με την κυβερνητική πολιτική»

Συνέντευξη του Γραμματέα της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής Βασίλη Κεγκέρογλου στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής»

Τι εξελίξεις δρομολογεί η κατάθεση Μιωνή στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την Novartis; Το Κίνημα Αλλαγής έκανε λόγο για παρακράτος του ΣΥΡΙΖΑ.

Απ: Η ηγετική ομάδα του Σύριζα είναι απόλυτα εκτεθειμένη και ασφαλώς ο κ. Τσίπρας προσωπικά, ο οποίος αποδέχτηκε σε συνέντευξή του ότι η δίωξη των δέκα πολιτικών αντιπάλων χωρίς στοιχεία ήταν πολιτική επιλογή αφού όπως  είπε: «ίσως έπρεπε να είχανε στείλει λιγότερους από δέκα». Από όσα αποκαλύπτονται, η Κυβέρνηση Σύριζα συγκάλυψε το οικονομικό σκάνδαλο του φαρμάκου και της Novartis αφού από τα 4.000 άτομα ερεύνησαν μόνο ένα! Ποιον; Τον σύζυγο της εισαγγελέως κας Ράϊκου όταν αυτή αρνήθηκε να γίνει όργανο του «Ρασπούτιν». Οι έρευνες είναι ολοφάνερο ότι ήταν κατευθυνόμενες σύμφωνα με το σχέδιο της πολιτικής σκευωρίας γι’ αυτό και δεν ακούμπησαν καθόλου το πραγματικό σκάνδαλο.

Αυτοί που διατείνονται ότι εκπροσωπούν την Ριζοσπαστική αριστερά στην ουσία λειτουργούν ως ουρά παραδικαστικών κυκλωμάτων, ως μεσάζοντες παράνομων διευθετήσεων και ως διεκπεραιωτές άνομων συμφερόντων.

Αντί να συμβάλουν όπως οφείλουν θεσμικά στην έρευνα, για την αποκάλυψη της αλήθειας, την παρακωλύουν με κάθε τρόπο και απλώς επικαλούνται το Κράτος και το παρακράτος της Δεξιάς που ιστορικά πράγματι και υπήρξε και έδρασε και το ένιωσε στο πετσί του ο δημοκρατικός πολίτης. Αντί των υπεκφυγών λοιπόν δεν μας λέει η ηγετική ομάδα του Σύριζα γιατί αυτοί, οι δήθεν αριστεροί, όχι μόνο αντέγραψαν το παρακράτος της δεξιάς που επικαλούνται αλλά  το ενσωμάτωσαν και στο σύστημα εξουσίας που έστησαν με τις σκοτεινές μεθόδους του και τα πρόσωπα για την υλοποίησή τους.

Συμπληρώνουμε ένα χρόνο αυτοδύναμης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Πως αξιολογείτε το μέχρι σήμερα έργο του Κυριάκου Μητσοτάκη; Πως σχολιάζετε το γεγονός ότι πετυχημένοι υπουργοί θεωρούνται πρόσωπα όπως ο κ. Χρυσοχοΐδης, η κ. Μενδώνη και ο κ. Πιερρακάκης που προέρχονται από το δικό σας κόμμα; Πως αξιολογείτε την διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού;

Απ: Το μείζον ζήτημα, αυτό που τελικά ενδιαφέρει τον πολίτη και την χώρα είναι ότι μετά την επιτυχή αντιμετώπιση της πρώτης φάσης της πανδημίας, βάσει των επιστημονικών εισηγήσεων, η Κυβέρνηση είναι μουδιασμένη και τα μέτρα που λαμβάνει είναι ανεπαρκή, αποσπασματικά και πολλά από αυτά σε λάθος κατεύθυνση. Σημειώνω ότι σήμερα σε αντίθεση με το 2009, αντί τα θηριώδη ελλείματα έχουμε υπερπλεονάσματα, ματωμένα μεν από την υπερφορολόγηση του Σύριζα, αλλά πλεονάσματα που είναι στη διάθεση της Κυβέρνησης. Αντί της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς μηχανισμό στήριξης, έχουμε σημαντικές αποφάσεις και στήριξη όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και τα 32 δις αλλά και διευκόλυνση για απορρόφηση του ΕΣΠΑ χωρίς διαδικασίες καθώς και νέα χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως το SURE. Επιπλέον αυτών δεν υπάρχει ο διχασμός που επέβαλλαν τότε οι δήθεν αντιμνημονιακοί και το πολιτικό κλίμα σήμερα ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης είναι ευνοϊκό, ασχέτως αν η Κυβέρνηση δεν μπορεί ή δεν θέλει να το αξιοποιήσει, απορρίπτοντας χωρίς τεκμηρίωση τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής.

Η Κυβέρνηση λοιπόν θα κριθεί συνολικά από την αντιμετώπιση της κρίσης. Μέχρι τώρα πάντως, με εξαίρεση το υγειονομικό σκέλος,  τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά. Οι επιχειρήσεις βουλιάζουν και οι εργαζόμενοι οδηγούνται σε αδιέξοδο.

Για ποιες επιτυχίες λοιπόν μιλάνε; Και προς τι πανηγυρίζουν κάθε λίγο και λιγάκι μέσα και έξω από τη Βουλή;

Για το ότι 9 στις 10 επιχειρήσεις απορρίπτονται από το πρόγραμμα ρευστότητας ΤΕΠΙΧ 2;

Για τις απλήρωτες αποζημιώσεις στους αγρότες και την άρνηση να δώσουν προτεραιότητα στην άμεση καταβολή των ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να διασφαλιστεί η ρευστότητα στον πρωτογενή τομέα;

Για το ναυάγιο του ξενοδοχείου καραντίνας και την επιλογή να μετατρέψουν όλα τα ξενοδοχεία σε κέντρα Covid, στέλνοντας αρνητικό μήνυμα στους εν δυνάμει τουρίστες;

Για την τηλεργασία που διεξάγεται χωρίς κανόνες και τα 8ωρα που έχουν γίνει 12ωρα και 14ωρα;

Για την τηλεκατάρτιση που δεν είναι απλώς σκάνδαλο αλλά και απόδειξη ότι εργαλειοποιούν την κρίση για αλλότριους σκοπούς;

Για την τελεκπαίδευση και το ναυάγιο του Υπουργείου Παιδείας που απαξίωσε την προοπτική της ψηφιακής εκπαίδευσης;

Ο ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε αντιδράσεις με τον περιβόητο σποτ, την ώρα που η κυβέρνηση διαμηνύει πως η λίστα Πέτσα με τα ΜΜΕ και το ποσό που έλαβε το καθένα θα δοθούν σύντομα στην δημοσιότητα, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία εκταμίευσης των χρημάτων. Σας αρκεί; Υπερέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ και καθυστέρησε η ΝΔ;

Απ: Το Κίνημα Αλλαγής στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας κατέθεσε πρόταση για τα κριτήρια που πρέπει να διέπουν τη διαδικασία στήριξης των Μέσων Ενημέρωσης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Η Κυβέρνηση πρώτα μοίρασε τα χρήματα κατά το δοκούν και εκ των υστέρων αναζητεί τα κριτήρια με τα οποία έγινε η κατανομή. Εδώ η Νέα Δημοκρατία αντιγράφει τις μεθόδους του ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα να καταστρατηγούνται οι κανόνες που προβλέπουν  το 30% της επιδότησης για τα ΜΜΕ της περιφέρειας και αναλογική κατανομή του υπόλοιπου ποσού σύμφωνα με εργαζόμενους, τηλεθέαση, ακροαματικότητα, επισκεψιμότητα και κυκλοφορία.

Το Κίνημα Αλλαγής στη διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου υπέβαλλε αίτηση κατάθεσης εγγράφων ώστε να έρθουν στη δημοσιότητα τα ονόματα των ΜΜΕ και τα ποσά με τα οποία επιχορηγήθηκαν και κατέθεσε  επίκαιρη ερώτησή ώστε να υποχρέωση την Κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι τις επόμενες ημέρες θα δώσει στη δημοσιότητα τα σχετικά στοιχεία.

Υπάρχει περιθώριο συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ και σε τι επίπεδο θα μπορούσε να είναι αυτή; Στελέχη σας, πχ ο Χάρης Καστανίδης σε συνέντευξή του στην ΜτΚ, υποστηρίζουν πως χρειάζεται ένα ευρηματικό σχέδιο για την δημιουργία της μεγάλης Κεντροαριστεράς;

Απ: Κεντροαριστερά και Σύριζα αποδείχθηκε ότι είναι έννοιες όχι μόνο ασύμβατες αλλά και αντικρουόμενες. Ο  κυβερνητικός βίος και η πολιτεία του Σύριζα, αλλά και  οι τελευταίες αποκαλύψεις αποκαθηλώνουν οριστικά το αφήγημα του δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος και κυρίως αποδεικνύουν ότι τα περί σοσιαλδημοκρατίας ήταν  μόνο ένα επικοινωνιακό τρικ.

Αντιθέτως η προσήλωση του Κινήματος Αλλαγής στην σοσιαλδημοκρατία στοχεύει στην ανθρωποκεντρική πρόοδο με πυλώνες την βιώσιμη ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη, το κράτος πρόνοιας και δικαίου.

Με το πολιτικό μας σχέδιο, τον έλεγχο της Κυβέρνησης, τις προτάσεις και τη δράση μας επενδύουμε σήμερα σε βιώσιμες λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και η κοινωνία και επιδιώκουμε την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών  στην προοπτική μιας ισχυρής δημοκρατικής παράταξης που θα βάλει ξανά τη χώρα στην τροχιά της προόδου μέσα στις νέες Ευρωπαϊκές και Διεθνείς συνθήκες.

Για δυσαρεστημένα στελέχη που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ και πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά απογοητεύτηκαν, η πόρτα είναι ανοιχτή;

Απ: Η κριτική μας στην ηγετική ομάδα του Σύριζα, εκτός των άλλων περιλαμβάνει και την εξαπάτηση των πολιτών.

Καθαρό: Μας ενδιαφέρει ο κόσμος που πίστεψε τον Σύριζα αλλά και απογοητεύτηκε από τις πολιτικές επιλογές του, και θα επιδιώξουμε να τους φέρουμε ξανά κοντά στην αλήθεια και την δημοκρατική παράταξη.

Εξάλλου η ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών και η ενίσχυση του Κινήματος Αλλαγής χρειάζεται εκτός από τους πολίτες που στάθηκαν στην παράταξη και αυτούς που για οποιοδήποτε λόγο   οδηγήθηκαν στην αποχή ή σε άλλες επιλογές, από τις οποίες απογοητευτήκαν.

Όμως για να είμαστε ξεκάθαροι μας ενδιαφέρει ο κόσμος αλλά δεν μας ενδιαφέρουν οι βουλευτές και τα μεγαλοστελέχη, που πήγαν στο ΣΥΡΙΖΑ για στασίδι εξουσίας και εξαργύρωσαν το όποιο όνομα απέκτησαν με τις πλάτες του ΠΑΣΟΚ, γι’ αυτούς είναι ερμητικά κλειστές οι πόρτες μας.

Στις δημοσκοπήσεις βλέπουμε μια επικράτηση της ΝΔ και μια απογοήτευση του κόσμου προς τον ΣΥΡΙΖΑ, απογοήτευση όμως που δεν την εισπράττει το Κίνημα Αλλαγής. Που το αποδίδετε;

Απ: Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται  ακόμη σε περίοδο μέλιτος, στα εύκολα δηλαδή και γι’ αυτό, επαναπαύεται στο μοίρασμα των χρημάτων. Τα δύσκολα όμως έρχονται και δεν φαίνεται να τα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά, γεγονός που προβληματίζει όσους την εμπιστεύτηκαν για μια αποτελεσματική πολιτική.  Ο Σύριζα πάλι είναι στη φάση της συμπάθειας του ηττημένου, αλλά αδυνατεί να ασκήσει το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού ως Κυβέρνηση, τα έκανε χειρότερα. Ύστερα μάλιστα από τις  πρόσφατες αποκαλύψεις, απεγκλωβίζονται και απ’ αυτόν συνεχώς όλο και περισσότεροι πολίτες τους οποίους οφείλουμε να πείσουμε για την ορθότητα, την χρησιμότητα, και την αναγκαιότητα  των πολιτικών μας για την πατρίδα και την κοινωνία. 

Παρά την απαίτηση του Κινήματος Αλλαγής για σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών ως απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις ο κ. Μητσοτάκης μέχρι σήμερα δεν έχει αναλάβει τέτοια πρωτοβουλία. Η Τουρκία επιμένει σε εμπρηστικές δηλώσεις. Φοβάστε θερμό επεισόδιο;

Απ: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει στην πεπατημένη του κ. Τσίπρα που αρνιόταν συστηματικά τη σύγκληση των Πολιτικών Αρχηγών και έπαιρνε αποφάσεις για σημαντικά  εθνικά θέματα, χωρίς την συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, με κόστος για την Ελλάδα, ενώ την ίδια ώρα δεν ελήφθησαν στην ώρα τους αναγκαίες αποφάσεις για μια εθνική στρατηγική στο πλαίσιο των νέων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε με περιθωριοποίηση.

Πρέπει να κατανοήσει ο Π/Θ ότι η σύγκληση συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών δεν αφορά στη συνάντηση εκείνης της ημέρας, τις φωτογραφίες και τις δηλώσεις, αλλά τη διεργασία που θα προηγηθεί για την διαμόρφωση οδικού χάρτη για τα εθνικά θέματα και που στη παρούσα χρονική συγκυρία είναι κάτι περισσότερο από επιβεβλημένη για το Εθνικό συμφέρον.


Πηγή