14 Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη: «Δώσε αίμα για ένα κόσμο πιο υγιή»

Ανακοίνωση του Τομέα Εθελοντισμού και Κοινωνικών Κινημάτων του Κινήματος Αλλαγής

Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 14 Ιουνίου για να τιμήσει διεθνώς τον ανώνυμο εθελοντή αιμοδότη για την αλληλέγγυα και ανιδιοτελή πράξη του να προσφέρει αίμα χαρίζοντας ζωή στους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.

Τιμούμε ιδιαίτερα τους χιλιάδες συμπολίτες μας εθελοντές αιμοδότες που μέσα σε δύσκολες και πρωτόγνωρες για όλους μας συνθήκες της πανδημίας του COVID-19 με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και αλτρουισμού, προσέφεραν στους συνανθρώπους μας ζωή απο τη ζωή τους δίχως αντάλαγμα.

Με δεδομένο οτι στη χώρα μας μόνο το 60% του αίματος που συλλέγεται προέρχεται από εθελοντές αιμοδότες, αναγκαίος στόχος θα πρέπει να είναι η κάλυψη του συνόλου των αναγκών απο εθελοντές δότες, προκειμένου να υπάρχει μια σταθερή ροή συλλογής και επάρκειας αποθεμάτων αίματος στη χώρα μας.

Αναπόσπαστο μέρος της εθνικής μας πολιτικής για τη φροντίδα της υγείας μεταξύ άλλων θα πρέπει να αποτελεί η παροχή ασφαλούς και επαρκούς αίματος μέσω καλά οργανωμένων εθνικών συστημάτων αιμοδοσίας. Επισημαίνουμε ότι πρέπει να δωθεί ιδιαίτερη έμφαση στους εθελοντές μη αμοιβόμενους αιμοδότες ως τον πλέον ασφαλήτρόπο συλλογής αίματος.

Το ΠΑΣΟΚ – Kίνημα Αλλαγής με πρωτοβουλία της Προέδρου Φώφης Γεννηματά και του Τομέα Εθελοντισμού και Κοινωνικών Κινημάτων έχει ιδρύσει την Τράπεζα Αίματος ‘Σταγόνες Ζωής’.

Στόχος μας είναι όχι μόνο να συμβάλουμε στην εξάλειψη των προκαταλήψεων, του φόβου και της άγνοιας γύρω από την αιμοδοσία με συνεχή και συστηματική ενημέρωση, αλλά και με την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και με τον εθελοντισμό ως έκφραση κοινωνικής αλληλεγγύης και ανιδιοτελούς προσφοράς, να μπορέσουμε να πετύχουμε την κάλυψη όλων των αναγκών του κράτους μας σε αίμα μόνο από εθελοντική αιμοδοσία.

Με σύνθημα ‘Δώσε αίμα για ένα κόσμο πιο υγιή’ και με επίκεντρο της πολιτικής μας τον άνθρωπο, κάνουμε προσκλητήριο ζωής καλώντας κάθε μέλος μας, φίλο μας, κάθε κοινωνικά ευαίσθητο άτομο και ιδιαίτερα τη νεολαία μας να προσφέρει αίμα σε οποιαδήποτε Υπηρεσία Αιμοδοσίας της χώρας μας.

Η Γραμματέας του Τομέα

Μαρία Δημητρακοπούλου – Σιούνα


Πηγή