Υπουργείο Υγείας: Δυσφορία για πρωτοσέλιδο σχετικά με αυτοδιοίκηση

Κύκλοι του Υπουργείου Υγείας εξέφρασαν αιφνιδιασμό για το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των “Νέων” και δυσφορία.

Πρώτον, το Υπουργείο Υγείας δεν συμμετέχει σε καμία τέτοια επιτροπή. Δεύτερον, η κρίση του κορωνοϊού κατέδειξε πόσο σημαντική είναι η κεντρική διοίκηση και ο κεντρικός σχεδιασμός στο σύστημα υγείας. Τρίτον, έχει ήδη ανακοινωθεί και βρίσκεται σε στάδιο επεξεργασίας, νομοθετική πρωτοβουλία για την αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ, Δίκτυα Υγείας).

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» αναφερόταν ότι η ομάδα τεχνοκρατών του υπουργείου Εσωτερικών επεξεργάζεται τη δυναμική ροή ανθρώπινου δυναμικού κτιρίων και πόρων από την κεντρική διοίκηση στα χεριά των περιφερειαρχών και των δημάρχων, προκειμένου να νομοθετηθεί εντός του καλοκαιριού ο νέος ενισχυμένος ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Συγκεκριμένα λέει: «Στην Αυτοδιοήκηση περνούν οι γιατροί της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, το προσωπικό Δημοτικών, Γυμνασίων, Λυκείων και πολλές ακόμη αρμοδιότητες του κράτους.»

Οι εισηγήσεις της 11μελους επιστημονικής επιτροπής, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων  αλλαγή σκυτάλης στη διαχείριση σχολείων και κέντρων υγείας. 

Επίσης, επιδιώκεται η μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων και να πενταπλασιαστεί ο προϋπολογισμός των ΟΤΑ στο 15% από το σημερινό μόλις 3% του ΑΕΠ.

Πηγή: skai.gr


Πηγή