Το Περιβάλλον στα χέρια «Καιροσκόπων» . Γράφει ο Νικόλαος Ναούμ.

2020… μόλις 4 μήνες του έτους και ζήσαμε όσα δε ζήσαμε όλα τα υπόλοιπα χρόνια. Μια χρονιά που θα μείνει σημαδεμένη από τον COVID-19, αλλά όχι μόνο. Προλάβαμε να ζήσουμε σεισμούς, μίνι τσουνάμι, φωτιές, πλημμύρες, κλιματική αλλαγή και ζούμε τα τελευταία χρόνια μια γενικευμένη περιβαλλοντική κρίση. Ο ιός είναι το κερασάκι στην τούρτα, το περιβάλλον μας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Έτσι μας έδωσε να καταλάβουμε ότι οι άνθρωποι δεν είμαστε άτρωτοι, ότι μπορεί να χτίζουμε καθημερινά την οικονομία μας, αλλά αφήνουμε στην άκρη πιο σημαντικά, όπως είναι η υγεία και το περιβάλλον.

 Που βρισκόμαστε όμως αυτή τη στιγμή; Ήμασταν απρόσεκτοι και δε προστατέψαμε το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, και αυτό φάνηκε γιατί ο COVID-19 ξεκίνησε όταν ένας άνθρωπος έφαγε μια νυχτερίδα και μέσα σε 4 μήνες εξαπλώθηκε ως πανδημία. 

Είναι λοιπόν μια μεγάλη ευκαιρία να δούμε τα πράγματα με φρέσκια ματιά. Να επενδύσουμε περισσότερο στο περιβάλλον, γιατί είναι το σπίτι μας, το σπίτι που θα πρέπει να μεταβιβάσουμε στις νεότερες γενιές. Η καθημερινότητα μας ήδη, άλλαξε λόγω του ιού, οπότε πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και να αλλάξουμε τις συνήθειές μας, όχι μόνο τις διαπροσωπικές αλλά και αυτές που αφορούν τις δράσεις μας απέναντι στο περιβάλλον.

Η ΝΔ έρχεται να βάλει ένα ακόμα λιθαράκι σε όλη αυτή την περιβαλλοντική κατολίσθηση. Την εποχή του lockdown και της πανδημίας, αντί να διορθώσει τις περιβαλλοντικές στρεβλώσεις, αποφάσισε να αλλάξει και τα τελευταία άρθρα που προστάτευαν το περιβάλλον από ανθρώπινα λάθη και εκμεταλλεύσεις. 

Θεωρεί ανάπτυξη την κατάργηση της προστασίας των περιοχών Natura 2000 και να δώσουν την ευκαιρία για μεταλλευτικές δραστηριότητες. Θεωρεί ανάπτυξη όταν καταργεί την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων  Περιοχών. Διευκολύνει την είσοδο Βιομηχανικών ΑΠΕ  για την εξασφάλιση μεγαλύτερης κερδοφορίας από τους επενδυτές, με λιγότερες προϋποθέσεις. Δωρίζει σε όσους παρανόμως έχτισαν, εντός δασική περιοχής, σπίτια, αλλά δίνει την ευκαιρία και σε νέους «επενδυτές» να χτίσουν σε δασικές εκτάσεις.

Επίσης, παραβιάζει Συνταγματικές διατάξεις, τις Ευρωπαϊκές οδηγίες αλλά και τις  Διεθνείς Συμβάσεις. Το παρών πολυνομοσχέδιο με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» μόνο εκσυγχρονιστικό δεν είναι και παραδίδουμε στους επενδυτές της κυβέρνησης της ΝΔ να επέμβουν στον περιβάλλον χωρίς προϋποθέσεις και με μόνο γνώμονα το κέρδος, το κέρδος όμως ποιου; 

Λαμβάνοντας υπόψη, όλα τα παραπάνω, πρέπει να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο έκτρωμα και συλλογικά να δράσουμε άμεσα πριν είναι πολύ αργά. Το νομοσχέδιο που θέλει να περάσει η ΝΔ, όχι μόνο δεν λύνει τα προβλήματα, αλλά δημιουργεί νέα ακόμα δυσκολότερα. Ακόμα μία φορά φαίνεται ότι δε μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες της κοινωνίας και εφαρμόζει ένα παλιομοδίτικό μοντέλο σε διαχείριση κρίσης.

Το Κίνημα Αλλαγής ήταν το πρώτο κόμμα που ασχολήθηκε πραγματικά με την Αειφόρο και Πράσινη ανάπτυξη. Δημιουργώντας ξεχωριστό Υπουργείο Περιβάλλοντος, στοχεύοντας στην προστασία όλων αυτών που θέλει τώρα με ένα πολυνομοσχέδιο η ΝΔ να «γκρεμίσει».

Τώρα είναι η ευκαιρία της αλλαγής, ώστε να πάμε ένα βήμα μπροστά και να δημιουργήσουμε από την βάση μια περιβαλλοντική συνείδηση, να αλλάξουμε ότι κάναμε μέχρι τώρα εις βάρος του περιβάλλοντος, δίνοντας κίνητρα στην κοινωνία να συμμετέχει σε συλλογικές δράσεις, ώστε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που θα μπορούμε να το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.

 

Νικόλαος Ναούμ,
Μέλος Κινήματος Αλλαγής Τ.Ο Καλαμαριάς, Θεσσαλονίκη
Μέλος Ολομέλειας του Τομέα Καινοτομίας, Έρευνας και Τεχνολογίας


Πηγή