Το Κίνημα Αλλαγής για την Ημέρα της Ευρώπης

Ανακοίνωση του Τομέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για την Ημέρα της Ευρώπης και την 70η επέτειο από τη Διακήρυξη του Ρομπέρ Σουμάν

«Η Ευρώπη δεν θα δημιουργηθεί βάσει ενός μόνο σχεδίου. Η Ευρώπη θα οικοδομηθεί μέσα από απτά επιτεύγματα που θα δημιουργήσουν μια αληθινή αλληλεγγύη». Με αυτά τα λόγια έθεσε τις βάσεις για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, το 1950, ο Ρομπέρ Σουμάν.

Tο όνειρο του Ρομπέρ Σουμάν για τη δημιουργία μιας υπερεθνικής και ομόσπονδης Ευρώπης, την ώρα που η ΕΕ ταλανίζεται από μια υπαρξιακή κρίση, υγειονομική και οικονομική, παραμένει περισσότερο επίκαιρο από ποτέ.

Η πανδημία του κορονοϊού ανέδειξε όσο ποτέ άλλοτε την ανάγκη για εναλλακτικές πολιτικές, με κοινωνικές προτεραιότητες και ρυθμίσεις που θα προωθούν έμπρακτα τις θεμελιώδεις αξίες της αλληλεγγύης, της ισότητας και της ελευθερίας στην Ε.Ε του 21ου αιώνα. Για να γίνει η Ευρώπη και πάλι ελκυστική για τους πολίτες της και να ανακοπεί ο ανερχόμενος ευρωσκεπτικισμός και ο εθνολαϊκισμός.

Τώρα είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων για την Ευρώπη. Να αφήσει πίσω της τις συντηρητικές πολιτικές της ασφυκτικής λιτότητας, που οδήγησαν σε όξυνση των ανισοτήτων σε όλο το μήκος και το πλάτος της Ένωσης.

Γι` αυτό, το Ταμείο Ανασυγκρότησης πρέπει να δουλέψει με νέα εργαλεία και μεταβιβάσεις, χωρίς νέες δημοσιονομικές δεσμεύσεις, για επενδύσεις σε δημόσιες υποδομές και δίκτυα κοινωνικής ασφάλισης, όπως υπογραμμίζει ακόμα και το Δ.Ν.Τ στην εξαμηνιαία έκθεσή του, ώστε να μείνουν ζωντανές οι οικονομίες και οι κοινωνίες και η ΕΕ να διατηρήσει την συνοχή της και να εγγυηθεί την επιβίωση της.

Το μέλλον της Ευρώπης θα διασφαλιστεί με μια νέα συνθήκη, η οποία θα οδηγήσει στην δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας. Χρειαζόμαστε περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη, μια κοινωνική Ευρώπη, όπως την οραματίστηκε και ο Ρομπέρ Σουμάν.


Πηγή