Το ελληνικό κράτος βασανίζει το Βασίλη Δημάκη

Ο Βασίλης Δημάκης, κρατούμενος φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ από το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, μετήχθη εκδικητικά και παράνομα (με προσωπική απόφαση της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου) στις 17/4/2020 από τις φυλακές Κορυδαλλού στις φυλακές Γρεβενών, γιατί συμμετείχε ως εκπρόσωπος των κρατούμενων στις ειρηνικές κινητοποιήσεις για την αποσυμφόρηση των φυλακών εν μέσω COVID-19. Ξεκίνησε αμέσως απεργία πείνας (με υπεύθυνη δήλωση από 21/4) και δίψας (από 27/4) ζητώντας την επαναμεταγωγή στις φυλακές Κορυδαλλού, για να συνεχίσει την εκπαιδευτική του προσπάθεια με αυτοπρόσωπη παρουσία, όπως είχε κερδίσει με τον αγώνα του το 2018. Μετά από τις αντιδράσεις των καθηγητών και των συμφοιτητών του, αλλά και με τη στήριξη ενός μεγάλου κινήματος αλληλεγγύης χιλιάδων πολιτών και δεκάδων φορέων, το Συμβούλιο Φυλακών Γρεβενών έκανε δεκτό το αίτημα της επαναμεταγωγής του στις 30/4/2020, οπότε και ο Βασίλης έληξε την απεργία πείνας και δίψας. Όταν μετά από νέες πιέσεις και με καθυστέρηση, η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής υπέγραψε τη μεταγωγή του στις 8/5/2020, ο Βασίλης Δημάκης μετήχθη την επομένη πίσω στις φυλακές Κορυδαλλού: αντί όμως να οδηγηθεί στο κελί του στην Δ’ Πτέρυγα, απομονώθηκε από τους συγκρατούμενούς του και οδηγήθηκε στην ειδική πτέρυγα των κρατούμενων για τρομοκρατία στο υπόγειο των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.

Με όλες αυτές τις εκδικητικές ενέργειες, το ελληνικό κράτος βασανίζει τον Βασίλη Δημάκη, έναν κρατούμενο που θα έπρεπε να αποτελεί παράδειγμα αυτοσωφρονισμού.

Ο Βασίλης Δημάκης ξεκίνησε απεργία πείνας και δίψας στις 9/5/2020 με μοναδικό αίτημά του να οδηγηθεί πίσω στο κελί του, εκεί δηλαδή όπου βρισκόταν στις 16/4/2020, όταν ξεκίνησε αυτός ο καφκικός εφιάλτης, για τον οποίο δεν υπάρχει καμία εξήγηση και ο ίδιος δεν φέρει καμία ευθύνη.

Σε ένα ευνομούμενο κράτος δικαίου η δημοκρατία περιγράφεται και ορίζεται με συγκεκριμένες πρακτικές και πολιτικές, δεν είναι αόριστα και γενικόλογα διαγγέλματα.

Και η δημοκρατία αυτή την ώρα επιτάσσει τήρηση των υποσχέσεων, κράτος δικαίου που δεν εκδικείται αλλά δίνει τις δυνατότητες στους κρατούμενους να συνεχίσουν τις σπουδές τους, κατάλληλες υγειονομικές συνθήκες στις φυλακές Κορυδαλλού.

Συμπαραστεκόμαστε στο δίκαιο αγώνα του Β. Δημάκη και απαιτούμε να του παραχωρηθούν όλες οι διευκολύνσεις προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα τις σπουδές του.


Πηγή