Συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός, μείωση ΦΠΑ, επέκταση μείωσης ενοικίων, παράταση βεβαιωμένων οφειλών κτλ.

Νέα τροπολογία, με τίτλο «Συμπληρωματικός Κρατικός Προϋπολογισμός οικ. έτους 2020, μείωση ΦΠΑ, επέκταση των μέτρων οικονομικής ενίσχυσης, μέτρα στήριξης εκμισθωτών, παράταση προθεσμιών καταβολής βεβαιωμένων οφειλών και άλλες διατάξεις οικονομικού χαρακτήρα», κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Κύρωση α) της από 13.4.2020 Π.Ν.Π. ΄΄Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις΄΄ (Α΄ 84) και β) της από 1.5.2020 Π.Ν.Π. ΄΄Περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζό», στην οποία περιέχονται ορισμένα από τα μέτρα που είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί πριν λίγες ημέρες, αλλά και διατάξεις ορισμένων νέων μέτρων.

Αναλυτικά:

1. Αυξάνονται οι πιστώσεις στον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων έτους 2020 του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κατά διακόσια πενήντα εκατομμύρια ευρώ (250.000.000 ευρώ) στο εθνικό σκέλος και κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ (1.000.000.000 ευρώ) στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος για την αντιμετώπιση δράσεων που σχετίζονται με την υλοποίηση μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό. (άρθρο 1)

2. Ο Υπουργός Οικονομικών παρέχει, κατά παρέκκλιση διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας, την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου προς Όργανα και Οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για τη χρηματοδότηση των κρατών μελών αυτής, στο πλαίσιο Κανονισμών της ΕΕ ή διακρατικών συμφωνιών. (άρθρο 2)

3. Τροποποιείται-συμπληρώνεται το Παράρτημα III του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) (ν.2859/2000), αναφορικά με τον καθορισμό μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. για συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, για το χρονικό διάστημα από την 1η Ιουνίου 2020 έως την 31η Οκτωβρίου 2020 ορίζεται συντελεστής Φ.Π.Α.:

-13% από 24% που ισχύει, για τα μη αλκοολούχα ποτά, χωρίς προσθήκη αλκοόλης σε οποιαδήποτε αναλογία (ΔΕ ΕΧ 2202) και για τα εισιτήρια κινηματογράφων και

-13% από 24% που ισχύει για τις υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων και των αποσκευών τους καθώς και για τις υπηρεσίες διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων. (άρθρο 3)

4. Προβλέπεται η λήψη, με κ.υ.α., μέτρων οικονομικής ενίσχυσης και για τις κοινωνίες, αστικού ή κληρονομικού δικαίου, κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι οποίες δεν απασχολούν εργαζομένους ή απασχολούν μέχρι και είκοσι (20) εργαζομένους.

Το ανωτέρω μέτρο ισχύει αναδρομικά για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο του 2020. (άρθρο 4)

5. α. Δεν συνιστά εισόδημα και δεν υπόκειται σε φόρο εισοδήματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ΚΦΕ το ποσό του μισθώματος που δεν εισπράχθηκε ή δεν εισπράττεται κατ’ επιταγή νόμου στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID-19, για όλους τους μήνες που ίσχυσε ή θα ισχύσει το μέτρο μειωμένης καταβολής επί του μηνιαίου μισθώματος σε ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%).

β. Τα οριζόμενα πρόσωπα, εφόσον εισέπραξαν μειωμένο μίσθωμα κατά τουλάχιστον 40%, έχουν δικαίωμα έκπτωσης ποσού ίσου με ποσοστό 20% επί του 60% των μισθωμάτων των μηνών αυτών λογιζομένων πριν την ως άνω μείωση, από οφειλές με καταληκτική ημερομηνία καταβολής προς τη φορολογική αρχή από 31-7-2020 και μετά, πλην των οφειλών από ρυθμίσεις/διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής, οφειλών υπέρ αλλοδαπού δημοσίου και από ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων. (άρθρο 5)

6. α. Παρατείνονται οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών και των δόσεων ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής στη φορολογική διοίκηση και αναστέλλεται η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών για τα φυσικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα σε πρόσωπα, τα οποία στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID-19 απαλλάσσονται από την καταβολή ποσοστού σαράντα τοις εκατό (40%) του συμφωνηθέντος μισθώματος.

β. Για το διάστημα της αναστολής δεν υπολογίζονται οι τόκοι και οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

γ. Ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) επί των αναφερόμενων οφειλών που τυχόν καταβλήθηκαν και εξοφλήθηκαν από 11-3-2020 μέχρι την έναρξη ισχύος του υπό ψήφιση νόμου ή θα καταβληθούν εμπρόθεσμα, συμψηφίζεται με άλλες βεβαιωμένες οφειλές ή δόσεις ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής στη Φορολογική Διοίκηση, οι οποίες έχουν καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής από την 31-7-2020 και μετά.

Σε περίπτωση οφειλών που τελούν σε καθεστώς ρύθμισης/διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής, εκπίπτει ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του ποσού της δόσης της ρύθμισης. Από το εν λόγω ευεργέτημα εξαιρούνται οι οφειλές από ΦΠΑ και παρακρατούμενους φόρους που δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης/διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής, καθώς και οφειλές που προέρχονται από ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων και χρέη υπέρ αλλοδαπού Δημοσίου. (άρθρο 6)

7. Επεκτείνεται χρονικά η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του 40% του μισθώματος:

– και για τον μήνα Ιούνιο για επαγγελματικές μισθώσεις επιχειρήσεων, για τις οποίες ελήφθησαν κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο 2020 ή λαμβάνονται και κατά τον μήνα Ιούνιο ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους, που σχετίζονται με τον κορωνοϊό COVID-19.

– για επαγγελματικές μισθώσεις, για όσο χρόνο εξακολουθούν οι εν λόγω επιχειρήσεις να πλήττονται και το αργότερο έως και τον μήνα Αύγουστο 2020.

– για τις μισθώσεις κύριας κατοικίας εργαζομένων στις ως άνω επιχειρήσεις καθώς και για τις μισθώσεις ακινήτων για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών φοιτητών που είναι τέκνα – εξαρτημένα μέλη των εν λόγω εργαζομένων.

– κύριας κατοικίας ναυτικών των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης τελεί σε αναστολή έως και τον μήνα Αύγουστο 2020. (άρθρο 7)

8. Εξαιρείται η μηνιαία αποζημίωση

ι) των κυβερνητών αεροσκαφών αεροπορικών εταιρειών με έδρα την Ελλάδα που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και

ii) των μελών των Ανεξάρτητων Επιτροπών Προσφυγών του άρθρου 5 του ν. 4375/2016, από το γενικό κανόνα φορολόγησης του εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις, που προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 15 του ν. 4172/2013 (βάσει κλίμακας ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος).

Οι εν λόγω παροχές φορολογούνται εφεξής με φορολογικό συντελεστή 15%. (άρθρο 8)

9. α. Παρέχεται η δυνατότητα έως τις 31.12.2020, και εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος δημόσιας υγείας από τη διασπορά του κορωνοϊού, δωρεάν διάθεσης προς το Υπουργείο Υγείας, αιθυλικής αλκοόλης, από οιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο την κατέχει νομίμως καθώς και από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), προς τον σκοπό της χρήσης αυτής, ως έχει, από νοσοκομεία, θεραπευτήρια, κλινικές, νοσηλευτικά ιδρύματα δημοσίου για ιατρικούς σκοπούς ή προς τον σκοπό της χρήσης αυτής από βιομηχανίες/βιοτεχνίες για την παρασκευή αντισηπτικών, κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης γενικής ή ειδικής διάταξης.

Η κατά τα ανωτέρω δωρεάν διάθεση απαλλάσσεται από τυχόν οφειλόμενες φορολογικές και λοιπές επιβαρύνσεις.

β. Απαλλάσσονται από το Φ.Π.Α. οι εργασίες παρασκευής αντισηπτικών ειδών από τις βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας κατά τα ανωτέρω. (άρθρο 9)

10. Προβλέπεται η ίδρυση Διεθνούς Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς, εθνικής εμβέλειας, για την ανάπτυξη της καινοτομίας, μέσω μεταβίβασης άνευ ανταλλάγματος και κατά κυριότητα, νομή και κατοχή ακινήτου του Ελληνικού Δημοσίου στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνομία “Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας ΑΕ” (Α.Ζ.Κ. Α.Ε.). Ειδικότερα:

α. Ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες καταχώρησης του δικαιώματος κυριότητας της Α.Ζ.Κ. Α.Ε. στο προς διάθεση ακίνητο και προσδιορίζεται ο σκοπός της ανωτέρω μεταβίβασης.

β. Προβλέπεται η σύσταση δικαιώματος επιφάνειας για ενενήντα εννέα (99) έτη, υπέρ της εταιρείας, που πρόκειται να συσταθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3982/2011, ως Εταιρία Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου (ΕΑΝΕΠ).

γ. Ορίζεται ότι, μετά την πάροδο της διάρκειας του δικαιώματος επιφάνειας, η χρήση και εκμετάλλευση του ακινήτου, μετά των επ’ αυτού κτηριακών εγκαταστάσεων και υποδομών, που θα έχουν ανεγερθεί επ’ αυτού, περιέρχεται αυτοδικαίως και χωρίς αντάλλαγμα προς οποιοδήποτε τρίτο φυσικό ή νομικό πρόσωπο που κατείχε δικαίωμα επιφάνειας, στη διοίκηση, διαχείριση και εκμετάλλευση της “Α.Ζ.Κ. Α.Ε.”, η οποία υποχρεούται να συνεχίσει τη λειτουργία του Διεθνούς Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς στη Θεσσαλονίκη, χωρίς να επιτρέπεται η τροποποίηση του σκοπού της μεταβίβασης και του προορισμού του ακινήτου.

δ. Η μεταβίβαση του ακινήτου, η σύσταση δικαιώματος επιφάνειας και η εγγραφή των δικαιωμάτων αυτών στο κατά τόπο Κτηματολογικό Γραφείο, λαμβάνουν χώρα ατελώς και απαλλάσσονται από κάθε φόρο, τέλος ή άλλη επιβάρυνση. Ειδικά για το ΦΠΑ εφαρμόζονται οι διατάξεις ν.2859/2000.

ε. Προβλέπονται οι περιπτώσεις ανάκλησης της μεταβίβασης του ακινήτου.

στ. Ρυθμίζονται ειδικότερα ζητήματα εγέρσεως αξιώσεων κατά του ελληνικού δημοσίου.

ζ. Προβλέπεται η συμμετοχή της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Α.Ε. και άλλων φορέων του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ειδικού σκοπού.

η. Επεκτείνονται τα κίνητρα της παρ. 1 του άρθρου 62 του ν. 3982/2011 και στις συμβάσεις μεταβίβασης δικαιώματος επιφάνειας, καθώς και στις συμβάσεις δωρεάς κινητών πραγμάτων, υπό την προϋπόθεση ότι πρόκειται για δωρεές που αφορούν στην υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου της δημιουργίας του τεχνολογικού πάρκου (απαλλαγή από το φόρο μεταβίβασης, δωρεάς και συγκέντρωσης κεφαλαίου).

Κάθε σύμβαση μεταβίβασης δικαιώματος επιφάνειας, αγοραπωλησίας και δωρεάς κινητών και ακινήτων προς την ΕΑΝΕΠ για τη διασφάλιση της ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου, καθώς και έκτασης εντός του Επιχειρηματικού Πάρκου από την ΕΑΝΕΠ ή από επιχείρηση που έχει εγκατασταθεί ή μετεγκατασταθεί εντός του Επιχειρηματικού Πάρκου, απαλλάσσεται από τον φόρο μεταβίβασης και τον φόρο δωρεάς, αντιστοίχως. (άρθρο 10)

11. Αναστέλλεται εκ νέου μέχρι 31.12.2022 από 31.12.2020 που ισχύει, η εφαρμογή της υποπαρ. 2 της παρ. 13 του άρθρου 85 του ν. 3842/2010 σχετικά με την απαλλαγή από την καταβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τα υποκείμενα σε ειδικό φόρο κατανάλωσης προϊόντα, τα οποία διατίθενται από καταστήματα αφορολογήτων ειδών που είναι εγκατεστημένα εκτός αερολιμένα ή λιμένα και τα οποία μεταφέρονται στις προσωπικές αποσκευές των ταξιδιωτών που μεταβαίνουν σε τρίτο έδαφος ή σε τρίτη χώρα δια ξηράς. (άρθρο 11)

12. α. Παρέχεται η δυνατότητα παραχώρησης, μέχρι 31.10.2020, της απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης ή παρόχθιας ζώνης, χωρίς δημοπρασία, στα όμορα προς τον αιγιαλό και την παραλία, λιμνοθάλασσα, λίμνη ή πλεύσιμο ποταμό, ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια-διαμερίσματα τα οποία λειτουργούν νόμιμα.

β. Προβλέπεται ότι, εξαιρετικά για το 2020, το αντάλλαγμα για τις παραχωρήσεις απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης, παρόχθιας ζώνης κ.λπ., των άρθρων 13 και 13Λ του ν.2971/2001 αποδίδεται κατά εβδομήντα τοις εκατό (70%) στον οικείο Ο.Τ.Α. και κατά τριάντα τοις εκατό (30%) στο Δημόσιο, από εξήντα τοις εκατό (60%) και σαράντα τοις εκατό (40%) αντίστοιχα που ισχύει σήμερα.

γ. Ειδικά για το έτος 2020, το ύψος του καταβαλλόμενου ανταλλάγματος καθορίζεται σε ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%) του υπολογισθέντος. (άρθρο 12)


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Επί του άρθρου 1

Η δέσμη μέτρων την οποία εφαρμόζει η Χώρα μας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές συνέπειες που προκαλούνται από την πανδημία COVID-19, απαντούν σε έκτακτες καταστάσεις με χαρακτήρα ανώτερης βίας, που δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθούν κατά την κατάρτιση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2020. Οι προκαλούμενες σημαντικές πρόσθετες δαπάνες δεν αντιμετωπίζονται στο σύνολό τους με μεταφορές ή ανακατανομές κατά το άρθρο 71 του ν. 4270/2014, όπως ισχύει, καθιστώντας απαραίτητη την υποβολή συμπληρωματικού προϋπολογισμού στην εθνική αντιπροσωπεία κατά το άρθρο 60 του ίδιου νόμου, τηρουμένων των προϋποθέσεων της παρ. 2. γ’ αυτού.

Ειδικότερα, με δεδομένο ότι, σύμφωνα με το πρόσφατα εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας 2020 – 2021, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα χρηματοδοτήσει το έτος 2020 έκτακτα μέτρα επιπλέον του συμπληρωματικού προϋπολογισμού που νομοθετήθηκε ως άρθρο 7 του ν. 4682/2020 (Α’ 76), απαιτείται και η αύξηση του ορίου δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έτους 2020 κατά διακόσια πενήντα εκατομμύρια ευρώ (250.000.000 €) στο εθνικό σκέλος και κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ (1.000.000.000 €) στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος. Με τη μεταβολή αυτή, τα συνολικά όρια δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έτους 2020, διαμορφώνονται στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ (1.000.000.000 €) στο εθνικό σκέλος και στα επτά δισεκατομμύρια ευρώ (7.000.000.000 €) στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος, ήτοι σε οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ (8.000.000.000 €) συνολικά.

Επί του άρθρου 2

Για τον σκοπό αντιμετώπισης της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης λόγω της επιδημικής έκρηξης της νόσου COVID-19, και ειδικότερα των δυσμενών συνεπειών αυτής που έχουν διαταράξει τα οικονομικά συστήματα των κρατών μελών, αυξάνοντας αιφνίδια και δυσανάλογα τις δημόσιες δαπάνες, μεταξύ άλλων και στον τομέα της απασχόλησης μέσω συστημάτων μειωμένου ωραρίου εργασίας, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέδωσε τον Κανονισμό (ΕΕ) 2020/672 της 19ης Μαΐου 2020 σχετικά με τη θέσπιση ευρωπαϊκού μέσου προσωρινής στήριξης για τον μετριασμό των κινδύνων ανεργίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (SURE) λόγω της επιδημικής έκρηξης του κορωνοϊού COVID-19.

Η δημιουργία του προαναφερόμενου μέσου στοχεύει να δώσει τη δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει την κρίση στην αγορά εργασίας επιδεικνύοντας αλληλεγγύη προς τα κράτη μέλη, μέσω χρηματοδοτικής συνδρομής προς αυτά, η οποία θα λάβει τη μορφή δανείου που θα χορηγείται από την Ένωση στο ενδιαφερόμενο κράτος μέλος. Το προϊόν του δανείου θα χρησιμοποιηθεί από το κράτος μέλος για τη χρηματοδότηση ενός τμήματος της απώλειας εισοδήματος των εργαζομένων, λόγω των μειωμένων ωρών απασχόλησης αυτών.

Για τον σκοπό αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξουσιοδοτείται να δανείζεται από τις κεφαλαιαγορές ή από χρηματοοικονομικούς οργανισμούς εξ ονόματος της Ένωσης, ώστε να βελτιστοποιείται το κόστος της χρηματοδότησης. Η Επιτροπή, προκειμένου να έχει επαρκείς πόρους στην περίπτωση κατά την οποία κάποιο κράτος μέλος δεν ανταποκριθεί στην υποχρέωση αποπληρωμής του δανείου του, θα συνάψει σε προγενέστερο στάδιο με έκαστο κράτος μέλος συμφωνία εγγύησης, η οποία θα πρέπει να είναι ανέκκλητη, άνευ όρων και εκτελεστή κατόπιν αιτήσεως. Η συνεισφορά έκαστου κράτους μέλους στο συνολικό ποσό της εγγύησης (25 δισ. Ευρώ), μέσω της υπογραφής της σχετικής συμφωνίας εγγύησης με την Επιτροπή, εξαρτάται από το βάρος της οικονομίας αυτού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η δε υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρηματοδοτική στήριξη του κράτους μέλους μέσω του SURE.

Το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο παροχής της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου, και συγκεκριμένα το άρθρο 91 του ν. 4549/2018 (Α’ 105) όπως ισχύει, επιτρέπει στον Υπουργό Οικονομικών να παρέχει, με απόφασή του, την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου προς ημεδαπά ή αλλοδαπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οργανισμούς ή κοινοπραξίες αυτών και οργανισμούς δημοσίου δικαίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αποτελεί θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν εμπίπτει σε καμία από τις ανωτέρω κατηγορίες, προς τις οποίες μπορεί το Ελληνικό Δημόσιο να παράσχει την εγγύησή του, συνάπτοντας σχετική σύμβαση εγγύησης.

Ως εκ τούτου, και προκειμένου να καταστεί δυνατή η συμμετοχή της Χώρας μας στο προαναφερθέν μέσο στήριξης, η οποία προϋποθέτει, όπως προαναφέρθηκε, την προηγούμενη σύναψη συμφωνίας εγγύησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα πρέπει να συμπληρωθεί σχετικά ο ν. 4549/2018, ώστε το ισχύον νομικό πλαίσιο εγγυήσεων να δίνει τη δυνατότητα σύναψης σύμβασης εγγύησης και με όργανα και οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εν λόγω προσθήκη κρίνεται επιβεβλημένη καθώς, πέραν του συγκεκριμένου προσωρινού μέτρου στήριξης στο οποίο δύναται η Χώρα μας να συμμετάσχει, ενδέχεται να προκύψουν μελλοντικά άλλες ανάγκες ένεκα των οποίων τα κράτη μέλη θα προβούν στη χρήση του σχετικού εργαλείου. Λόγω του ιδιόμορφου χαρακτήρα των εγγυήσεων αυτών κρίνεται απαραίτητη η εξαίρεση αυτών από τις λοιπές διατάξεις του ν. 4549/2018 με την επιφύλαξη εφαρμογής των άρθρων 96 και 97 του ίδιου νόμου που αφορούν στις αρμοδιότητες της Διυπουργικής Επιτροπής και της Επιτροπής αντίστοιχα.

Επί του άρθρου 3

Με τις προτεινόμενες διατάξεις των παρ. 1 και 2 τροποποιούνται από την 1η Ιουνίου 2020 έως και την 31η Οκτωβρίου 2020 οι διατάξεις του Παραρτήματος III του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Κώδικας ΦΠΑ που κυρώθηκε με τον ν.2859/2000) και επεκτείνεται η εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ (13%) σε συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες. Ειδικότερα, με τις νέες διατάξεις προβλέπεται ότι στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ υπάγονται:

Α. τα μη αλκοολούχα ποτά, ήτοι:

• Ποτά, με προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ή αρωματισμένα [π.χ. μεταλλικά νερά, αναψυκτικά ποτά τύπου κόλα, λεμονάδα, πορτοκαλάδα, λεμονίτα, βυσσινάδα, παγωμένο τσάι (ice-tea)]

• Μπύρα χωρίς αλκοόλη (μόνο εφόσον έχει μηδενική περιεκτικότητα αλκοόλης)

• ΚΚΚα. μη αλκοολούχα ποτά έτοιμα προς πόση [π.χ. καφές, τσάι, υποκατάστατα του γάλακτος (όπως «γάλα» σόγιας), σοκολατούχο γάλα, φρουτοχυμοί, νέκταρ χυμών]

• Τονωτικά παρασκευάσματα, ισοτονικά παρασκευάσματα, ενεργειακά ποτά (π.χ. για αθλητές) και πόσιμοι ηλεκτρολΰτες.

Εξαιρούνται όλα τα αγαθά της ΔΚ 2202 που περιέχουν σε οποιοδήποτε βαθμό αλκοόλη.

Β. Τα εισιτήρια κινηματογράφων και οι μεταφορές προσώπων και των αποσκευών τους.

Επίσης, διευρύνεται η εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει για τις υπηρεσίες εστίασης και στις επιτόπιες καταναλώσεις των μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων. Οι προτεινόμενες διατάξεις εντάσσονται στο πλαίσιο της επείγουσας και απρόβλεπτης συγκυρίας για την αντιμετώπιση των αρνητικών οικονομικών συνεπειών λόγω της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19Kai έχουν στόχο τη διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα ή και τη μείωση των τελικών τιμών των ανωτέρω αγαθών και υπηρεσιών για τους καταναλωτές, καθώς και τη διατήρηση της ανταγωνιστικής θέσης της Χώρας στον τουριστικό τομέα γενικά.

Επί του άρθρου 4

Με την προτεινόμενη ρύθμιση επεκτείνεται το πεδίο εφαρμογής για τη λήψη μέτρων οικονομικής ενίσχυσης και στις περιπτώσεις κοινωνιών αστικού δικαίου του άρθρου 785 του Αστικού Κώδικα καί κοινωνιών κληρονομικού δικαίου των άρθρων 1884 και επόμενα του Αστικού Κώδικα, με κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Με τη διάταξη επιχειρείται να επεκταθεί αναδρομικά η προστασία των ομάδων των οποίων ανατράπηκε αιφνίδια η οικονομική κατάσταση λόγω της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19.

Επί του άρθρου 5

Με τις προτεινόμενες διατάξεις της παρ. 1 απαλλάσσεται του φόρου εισοδήματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43 Α του ν.4172/2013, το 40% του μισθώματος που δεν εισπράττεται, για όλο το χρονικό διάστημα που ίσχυσε ή θα ισχύσει το μέτρο μείωσης του μισθώματος στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, από τα πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα. Η ως άνω ρύθμιση καταλαμβάνει μισθώματα που αφορούν στην εγκατάσταση των επιχειρήσεων, την κύρια κατοικία των εργαζομένων στις επιχειρήσεις για τις οποίες έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό COVID-19 ή στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί λόγω του κορωνο’ίού COVID-19 και τις περιπτώσεις κατά τις οποίες μισθωτής κύριας κατοικίας είναι εργαζόμενος, σύζυγος ή έτερο μέρος συμφώνου συμβίωσης εργαζόμενου στις ως άνω επιχειρήσεις, καθώς και τη φοιτητική κατοικία τέκνου – εξαρτώμενου μέλους τους, το οποίο φοιτά σε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας του, εφόσον ένας τουλάχιστον γονέας είναι εργαζόμενος σε επιχείρηση για την οποία είτε έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό COVID-19 είτε που έχει πληγεί δραστικά από την επιδημία του κορωνοϊού COVID-19 και του οποίου έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας λόγω των μέτρων αποφυγής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19. Τα ανωτέρω εφαρμόζονται ανάλογα για ακίνητα που μισθώνονται σε ναυτικούς των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης τελεί σε αναστολή.

Με τις προτεινόμενες διατάξεις της παρ. 2, προβλέπεται η δυνατότητα που έχουν τα ως άνω πρόσωπα, να μπορούν να εκπέσουν από οφειλές με καταληκτική ημερομηνία καταβολής προς τη Φορολογική Διοίκηση από την 31η Ιουλίου 2020 και μετά, πλην των οφειλών από ρυθμίσεις ή διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής, οφειλών υπέρ αλλοδαπού δημοσίου και από ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων, ποσό ίσο με ποσοστό 20% επί του 60% των μισθωμάτων των μηνών που ίσχυσε ή θα ισχύσει το μέτρο της καταβολής επί του μηνιαίου μισθώματος σε ποσοστό 40% λογιζομένων πριν την ως άνω μείωση, με στόχο την ελαχιστοποίηση της ζημιάς που θα υποστούν από την απώλεια εισοδήματος.

Επί του άρθρου 6

Με την παρ. 1 της παρούσας προβλέπεται παράταση καταβολής βεβαιωμένων οφειλών και δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής στη Φορολογική Διοίκηση, καθώς και αναστολή είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών για όσους εκμισθώνουν ακίνητα σε πρόσωπα που απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής μισθώματος κατά σαράντα τοις εκατό (40%). Η ημερομηνία μετάθεσης της υποχρέωσης καταβολής και αντίστοιχα η αναστολή εξαρτώνται από το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι εκμισθωτές λαμβάνουν μειωμένο μίσθωμα. Ειδικότερα, για όσους έλαβαν κατά νόμο μειωμένο μίσθωμα κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και ol καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής των οφειλών τους και των δόσεων ρυθμίσεων ήταν εντός των μηνών αυτών, οι ημερομηνίες αυτές παρατείνονται μέχρι 31.08.2020 και αντίστοιχα αναστέλλεται και η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους. Για τα πρόσωπα που υπέστησαν μειώσεις μισθωμάτων κατά τον Μάιο, η παράταση για τις οφειλές με καταληκτική ημερομηνία εντός του ίδιου μήνα και η αναστολή των ληξιπρόθεσμων ισχύουν μέχρι 30.09.2020, ενώ για όσους υποστούν αντίστοιχες μειώσεις τον Ιούνιο, ως καταληκτική ημερομηνία για τις οφειλές που είναι καταβλητέες εντός του μήνα αυτού προβλέπεται η 30η.10.2020. Για το διάστημα της αναστολής δεν υπολογίζονται τόκοι και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

Με την παρ. 2 παρέχεται το ευεργέτημα του συμψηφισμού ποσοστού είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) επί οφειλών των περιπτώσεων β’ και γ’ της παρ .1 που καταβλήθηκαν ή θα καταβληθούν εμπρόθεσμα στο χρονικό διάστημα από 11.03.2020 έως την έναρξη ισχύος του παρόντος με άλλες βεβαιωμένες οφειλές ή δόσεις ρυθμίσεων προς τη Φορολογική Διοίκηση που καθίστανται απαιτητές από 31.07.2020 και μετά. Ειδική μνεία γίνεται για τα πρόσωπα της παρ. 2 του άρθρου δεύτερου της από 20.03.2020 ΠΝΠ (Α’ 68), δηλαδή για αυτούς που έχουν συμβάσεις μίσθωσης κύριας κατοικίας, στις οποίες μισθωτής είναι εργαζόμενος σε επιχείρηση του οποίου έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας λόγω των μέτρων αποφυγής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, για τους οποίους το εν λόγω ευεργέτημα παρέχεται και για εμπροθέσμως ήδη καταβληθείσες οφειλές εντός των μηνών Μαρτίου και Απριλίου 2020. Επίσης, όσον αφορά στα πρόσωπα του άρθρου 3 του ν. 4684/2020 το εν λόγω ευεργέτημα παρέχεται και για τις εμπροθέσμως καταβληθείσες οφειλές εντός του μηνός του Απριλίου του 2020. Στις περιπτώσεις ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής το ποσοστό 25% υπολογίζεται επί του ποσού της δόσης, ενώ εξαιρούνται οι δόσεις ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βάσει δικαστικής απόφασης ή προσωρινής διαταγής. Τέλος, δεν προβλέπεται δυνατότητα συμψηφισμού για οφειλές από ΦΠΑ και παρακρατούμενους φόρους που δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης τμηματικής καταβολής.

Επί του άρθρου 7

Με την προτεινόμενη ρύθμιση της παρ. 1 επεκτείνεται χρονικά και για τον μήνα Ιούνιο η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολή μέρους του μισθώματος για επαγγελματικές μισθώσεις επιχειρήσεων για τις οποίες ελήφθησαν κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο 2020 ή λαμβάνονται και κατά τον μήνα Ιούνιο 2020 ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό COVID-19.

Επίσης, όσον αφορά τις επιχειρήσεις οι οποίες εξακολουθούν να πλήττονται οικονομικά, η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολή μέρους του μισθώματος για επαγγελματικές μισθώσεις επεκτείνεται για όσο χρόνο εξακολουθούν οι επιχειρήσεις αυτές να πλήττονται και το αργότερο έως και τον μήνα Αύγουστο 2020, ενώ παρέχεται εξουσιοδότηση στον Υπουργό Οικονομικών με απόφασή του, μετά από εισήγηση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), να προσδιορίζει τις πληττόμενες ως άνω επιχειρήσεις ανά κλάδο και μήνα.

Επιπλέον, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις των παρ. 1 και 2 παρέχεται αντίστοιχη, κατά περίπτωση, χρονική επέκταση της απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής μέρους του μισθώματος και για τις μισθώσεις κύριας κατοικίας εργαζομένων στις ως άνω επιχειρήσεις και για τις μισθώσεις ακινήτων για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών φοιτητών που είναιτέκνα- εξαρτημένα μέλη εργαζομένων στις ως άνω επιχειρήσεις.

Τέλος, με την προτείνόμενη ρύθμιση της παρ. 3 επεκτείνεται χρονικά έως και τον μήνα Αύγουστο 2020, η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής μέρους του μισθώματος κύριας κατοικίας ναυτικών, των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης τελεί σε αναστολή.

Με τις προτεινόμενες διατάξεις επιχειρείται να επεκταθεί η προστασία των κοινωνικών ομάδων των οποίων η οικονομική κατάσταση εξακολουθεί να πλήττεται λόγω της διάδοσης του κορωνοίού COVID-19 και για τους επόμενους μήνες.

Επί του άρθρου 8

Με τις προτεινόμενες διατάξεις ορίζεται φορολογικός συντελεστής 15% επί της μηνιαίας αποζημίωσης που λαμβάνουν οι κυβερνήτες αεροσκαφών αεροπορικών εταιρειών με έδρα στην Ελλάδα, που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας για τη μηναία αποζημίωση που λαμβάνουν και η οποία φορολογείται με φορολογικό συντελεστή δεκαπέντε τοις εκατό (15%) με εξάντληση της φορολογικής τους υποχρέωσης. Εξομοιώνεται με τον τρόπο αυτό η φορολογική τους μεταχείριση με αυτήν των αξιωματικών του Εμπορικού Ναυτικού και των πληρωμάτων των πλοίων.

Επιπλέον, με τις προτεινόμενες διατάξεις ορίζεται φορολογικός συντελεστής 15% επί της μηνιαίας αποζημίωσης που λαμβάνουν τα μέλη των Ανεξάρτητων Επιτροπών Προσφυγών του άρθρου 5 ν. 4375/2016, με εξάντληση της φορολογικής τους υποχρέωσης αναδρομικά από τη συγκρότηση των εν λόγω επιτροπών, ήτοι από το 2016. Η ευνοϊκή αυτή φορολόγηση κρίνεταί αναγκαία λαμβάνοντας υπόψη τη θητεία των μελών των Επιτροπών που είναι τριετής σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. 5 του ν. 4375/2016, και σταθμίζοντας τη σπουδαιότητα του επιτελούμενου έργου από αυτές, τις ειδικές συνθήκες εκτελέσεως των καθηκόντων των μελών τους, καθώς και την ανάγκη ταχύτατης διεκπεραίωσης των ανατίθεμένων υποθέσεων, με δεδομένη την έξαρση του προσφυγιού – μεταναστευτικού ζητήματος από το 2015 και μετά. Περαιτέρω, λαμβάνεται υπόψη ότι η άσκηση των παραπάνω σημαντικών πρόσθετων καθηκόντων των δικαστικών λειτουργών [βλ. άρθρο 5 παρ. 2 του ίδιου ανωτέρω νόμου], δεν εντάσσεται στην κύρια απασχόλησή τους.

Επί του άρθρου 9

Προκειμένου να διατεθεί δωρεάν από ενδιαφερομένους επιτηδευ ματιές, κατόπιν και σχετικών αιτημάτων, καθαρή αιθυλική αλκοόλη ή αλκοόλη 70% vol. σε νοσοκομεία ή όπου αλλού κριθεί ότι υφίσταται ανάγκη, στο πλαίσιο των προσπαθειών που γίνονται για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορωνο’ίού COVID-19, θα πρέπει να αρθούν υφιστάμενοι περιορισμοί που τίθενται από τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας, όσον αφορά αφενός τη διάθεση, εν γένει, της αιθυλικής αλκοόλης στα δημόσια νοσοκομεία, θεραπευτήρια και νοσηλευτικά ιδρύματα, για ιατρικούς σκοπούς, και αφετέρου τα πρόσωπα από τα οποία επιτρέπεται η διάθεση της καθαρής αιθυλικής αλκοόλης γεωργικής προέλευσης προς διάφορες χρήσεις.

Με την εν λόγω προτεινόμενη διάταξη παρέχεται η δυνατότητα σε όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία κατέχουν νομίμως αιθυλική αλκοόλη και συγκεκριμένα αιθυλική αλκοόλη γεωργικής προέλευσης (ουδέτερη), συνθετική αιθυλική αλκοόλη, αιθυλική αλκοόλη μη γεωργικής προέλευσης, μετουσιωμένης (υπό όρους) ή μη, καθώς καιτα αραιωμένα με νερό διαλύματα των προαναφερόμενων αλκοολών μέχρι αλκοολικού τίτλου κατάλληλου για τις προβλεπόμενες χρήσεις, να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της διάδοσης του κορωνοϊού COVID 19 με τη δωρεάν διάθεση αυτής απαλλαγμένης από οφειλόμενες φορολογικές και λοιπές επιβαρύνσεις προς το υπουργείο Υγείας.

Ο σκοπός της, κατά τα ανωτέρω, δωρεάν διάθεσης αιθυλικής αλκοόλης είναι, σύμφωνα με την προτεινόμενη διάταξη, αφενός η ιατρική χρήση αυτής ως έχει από τα νοσοκομεία, θεραπευτήρια, κλινικές κ.λπ., αφετέρου η παρασκευή αντισηπτικών από τις βιομηχανίες/βιοτεχνίες που τα παράγουν, τα οποία δύναταιτο Υπουργείο Υγείας να διαθέτει περαιτέρω δωρεάν προς κάλυψη έκτακτων αναγκών για τη δημόσια υγεία. Η αποδοχή της δωρεάς από τον Υπουργό Υγείας διενεργείται μετά από προέλεγχο της καταλληλότητας της διατεθείσας αιθυλικής αλκοόλης.

Περαιτέρω, ο Υπουργός Υγείας δύναται να αποδέχεται και κάθε δωρεά αιθυλικής αλκοόλης προς τον σκοπό της χρήσης της, ως έχει, από κατονομαζόμενα στη δήλωση δωρεάς δημόσια νοσοκομεία, θεραπευτήρια, κλινικές και νοσηλευτικά ιδρύματα για ιατρικούς σκοπούς. Η αποδοχή της ανωτέρω δωρεάς διενεργείται μετά από προέλεγχο της καταλληλότητας της προς διάθεση αιθυλικής αλκοόλης με δήλωση αποδοχής του Υπουργού Υγείας προς τον δωρητή της και ταυτόχρονη αποδοχή της άμεσης διάθεσής της υπέρ των ως άνω κατονομαζομένων προσώπων στη δήλωση δωρεάς.

Στην περίπτωση της δωρεάν διάθεσης μετουσιωμένης αιθυλικής αλκοόλης, αυτή γίνεται αποκλειστικά και μόνο για χρήση αυτής από βιομηχανίες/βιοτεχνίες για την παρασκευή αντισηπτικών, ενώ σύμφωνα με την προτεινόμενη διάταξη η προς διάθεση μετουσιωμένη αιθυλική αλκοόλη θα πρέπει να έχει μετουσιωθεί αποκλειστικά και μόνο, είτε με τις μετουσιωτικές ύλες που χρησιμοποιούνται για τη μετουσίωση της αιθυλικής αλκοόλης που προορίζεται για την παρασκευή αρωμάτων και καλλυντικών, είτε με τη μετουσιωτική ύλη προπυλενογλυκόλη, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας για τις μετουσιωτικές ύλες της αιθυλικής αλκοόλης.

Επιπλέον, με την προτεινόμενη διάταξη, και με την επιφύλαξη της εφαρμογής του άρθρου 17 του ν. 4675/2020 και κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης γενικής ή ειδικής διάταξης, παρέχεται η δυνατότητα, με πράξη του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), δωρεάν διάθεσης στο Υπουργείο Υγείας αιθυλικής αλκοόλης, για τις προαναφερόμενες χρήσεις, η οποία έχει περιέλθει καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην κυριότητα του Δημοσίου και βρίσκεται υπό τη διαχείριση των τελωνειακών αρχών, ελεύθερης από φορολογικές και λοιπές επιβαρύνσεις και με την επιφύλαξη της διασφάλισης των ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση προβλέπεταί, επίσης, ότι η δωρεάν διάθεση της αιθυλικής αλκοόλης, πραγματοποιείται μόνο εφόσον αυτή θεωρείται κατάλληλη για τη χρήση για την οποία προορίζεται. Η καταλληλότητα, στην περίπτωση της χρήσης της αιθυλικής αλκοόλης από δημόσια νοσοκομεία, θεραπευτήρια, κλινικές και νοσηλευτικά ιδρύματα για ιατρικούς σκοπούς, ελέγχεται από τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Υγείας. Με τον ίδιο τρόπο ελέγχεται η καταλληλότητα αυτής, είτε διατίθεται μετουσιωμένη είτε όχι, kol στην περίπτωση της χρήσης της από βιομηχανίες/βιοτεχνίες για την παρασκευή αντισηπτικών.

Επιπλέον με την εν λόγω προτεινόμενη διάταξη καθορίζονται οι διαδικασίες που αφορούν: α) στη μεταφορά της αιθυλικής αλκοόλης, υπό τον διοικητικό έλεγχο των αρμοδίων Υπηρεσιών της Α.Α.Δ.Ε. (τελωνειακές και χημικές Υπηρεσίες), σε νοσοκομεία, θεραπευτήρια, κλινικές κ.λπ. ή σε βιομηχανίες/βιοτεχνίες προκειμένου για την παραγωγή αντισηπτικών.

β) στις διαδικασίες μετουσίωσης της αιθυλικής αλκοόλης, στις εγκαταστάσεις των δικαιούχων βιομηχανιών/βιοτεχνιών, πριν τη χρησιμοποίησή τους για την παραγωγή αντισηπτικών, εκτός από την περίπτωση της μεταφοράς αιθυλικής αλκοόλης από φορολογική αποθήκη εμπορίας αιθυλικής αλκοόλης προς τις προαναφερόμενες βιομηχανίες/βιοτεχνίες, οπότε και η μετουσίωση διενεργείται στις φορολογικές αποθήκες εμπορίας σύμφωνα με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο.

γ) στις διαδικασίες παρακολούθησης και ελέγχων, από τις προαναφερθείσες αρμόδιες υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε., της νόμιμης χρησιμοποίησης της αιθυλικής αλκοόλης από τους παραλήπτες αυτής, μετουσιωμένης ή μη, σύμφωνα με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο.

Τέλος, με την προτεινόμενη ρύθμιση προβλέπεται ότι οι εργασίες (φασόν) παρασκευής αντισηπτικών ειδών από τις βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας απαλλάσσονται από Φ.Π.Α., με δικαίωμα έκπτωσης του Φ.Π.Α. των δαπανών της επιχείρησης.

Επί του άρθρου 10

Με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου προβλέπεται ότι, προκειμένου να ιδρυθεί στη χώρα μας Διεθνές Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς για την ανάπτυξη της καινοτομίας, διατίθεται κατά κυριότητα στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας ΑΕ» (Α.Ζ.Κ. Α.Ε.), η οποία συστάθηκε με το άρθρο 3 του ν. 3489/2006 (Α’ 205), ανήκει εξ ολοκλήρου στο Ελληνικό Δημόσιο και επιδιώκει σκοπούς κοινωφελείς και δημοσίου συμφέροντος, έχοντας ως κύρια αποστολή τη διαχείριση και την ανάπτυξη της Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, ακίνητο στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, το οποίο συγκεντρώνει όλα τα εχέγγυα για την δημιουργία ενός διεθνούς εμβέλειας και αναγνωρισιμότητας τεχνολογικού πάρκου. Στην παρ. 1 ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες καταχώρησης του δικαιώματος κυριότητας της Α.Ζ.Κ. Α.Ε. στο ακίνητο που περιγράφεται στην παράγραφο αυτή και προσδιορίζεται ο σκοπός της ανωτέρω μεταβίβασης. Στην παρ. 2 προβλέπεται η σύσταση δικαιώματος επιφάνειας για ενενήντα εννέα έτη, υπέρ της εταιρείας, που πρόκειται να συσταθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3982/2011 (Α’143), ως Εταιρία Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου (ΕΑΝΕΠ), προκειμένου να λάβει χώρα η ανέγερση των αναγκαίων κτισμάτων, υποδομών και εγκαταστάσεων στο ακίνητο και ορίζεται, ότι, μετά την πάροδο της διάρκειας του δικαιώματος επιφάνειας, η χρήση και εκμετάλλευση του ακινήτου, μετά των επ’ αυτού κτιριακών εγκαταστάσεων και υποδομών, που θα έχουν ανεγερθεί επ’ αυτού, περιέρχεται αυτοδικαίως και χωρίς αντάλλαγμα προς οπουδήποτε τρίτο φυσικό ή νομικό πρόσωπο που κατείχε δικαίωμα επιφάνειας, στη διοίκηση, διαχείριση και εκμετάλλευση της «Α.Ζ.Κ. Α.Ε.», η οποία υποχρεούται να συνεχίσει τη λειτουργία του Διεθνούς Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς στη

Θεσσαλονίκη, απαγορευόμενης της τροποποίησης του σκοπού της μεταβίβασης και του προορισμού του ακινήτου. Η μεταβίβαση του ακινήτου, η σύσταση δικαιώματος επιφάνειας και η εγγραφή των δικαιωμάτων αυτών στο κατά τόπο αρμόδιο Κτηματολογικό Γραφείο υπέρ της ΑΖΚ, της ΕΑΝΕΠ ΑΕ και τρίτων, λαμβάνουν χώρα ατελώς. Στην παράγραφο 4, προβλέπονται οι περιπτώσεις ανάκλησης της μεταβίβασης του ακινήτου. Ειδικότερα, το ακίνητο επανέρχεται στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών, εάν εντός δύο ετών, από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης έγκρισης για την ανάπτυξη του επιχειρηματικού πάρκου σύμφωνα με το άρθρο 47 του ν. 3982/2011: α) διαπιστωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ν. 3982/2011 η μη τήρηση των όρων και προϋποθέσεων της απόφασης έγκρισης ή β) η ΕΑΝΕΠ δεν αποδείξει τη βιωσιμότητα του έργου με την προσέλκυση ιδιωτικών χορηγιών και κεφαλαίων για τη συγχρηματοδότησή του που θα πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον το 5% του προϋπολογισμού της Α’ φάσης του έργου. Επίσης, με όμοια απόφαση, η πλήρης κυριότητα, νομή και κατοχή του ακινήτου περιέρχεται στο Ελληνικό Δημόσιο και στην περίπτωση που το ακίνητο χρησιμοποιηθεί για σκοπό άλλον από τον προβλεπόμενο στο παρόν άρθρο. Στην παράγραφο 5 ρυθμίζονται ειδικότερα ζητήματα εγέρσεως αξιώσεων κατά του ελληνικού δημοσίου, ενώ στην παράγραφο 6 προβλέπεται η συμμετοχή της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Α.Ε. και άλλων φορέων του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα στην εταιρεία ειδικού σκοπού. Περαιτέρω, η ανάπτυξη και λειτουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου μπορεί να υλοποιείται σταδιακά σε περισσότερα τμήματα, κατά παρέκκλιση της παραγράφου 3 του άρθρου 53 του ν. 3982/2011, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 7 του παρόντος. Προβλέπεται επίσης, η κατάρτιση στην έκταση του ακινήτου ειδικού πολεοδομικού σχεδίου, το οποίο εγκρίνεται με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των συναρμοδίων Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και καθορίζει τις ειδικότερες χρήσεις γης και τους όρους δόμησης, λαμβάνοντας υπόψη τις πολεοδομικές ρυθμίσεις που ορίζονται στον ειδικό νόμο 3982/2011 για τα επιχειρηματικά πάρκα.

Τέλος, τα κίνητρα της παρ. 1 του άρθρου 62 του ν. 3982/2011 επεκτείνονται και στις συμβάσεις μεταβίβασης δικαιώματος επιφάνειας, καθώς και στις συμβάσεις δωρεάς κινητών πραγμάτων, υπό την προϋπόθεση ότι πρόκειται για δωρεές που αφορούν στην υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου της δημιουργίας του τεχνολογικού πάρκου. Κάθε σύμβαση μεταβίβασης δικαιώματος επιφάνειας, αγοραπωλησίας και δωρεάς κινητών (χρημάτων) και ακινήτων προς την ΕΑΝΕΠ, για τη διασφάλιση της ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου κατά την έννοια της παραγράφου 1 του άρθρου 46 του ν. 3982/2011, καθώς και έκτασης εντός του Επιχειρηματικού Πάρκου από την ΕΑΝΕΠ ή από επιχείρηση που έχει εγκατασταθεί ή μετεγκατασταθεί εντός του Επιχειρηματικού Πάρκου, απαλλάσσεται από τον φόρο μεταβίβασης και τον φόρο δωρεάς, αντιστοίχως. Ρητώς προβλέπεται ότι οι λεπτομέρειες και κάθε άλλο θέμα για την εφαρμογή της παραγράφου 11, δύνανται να καθορίζονται με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Επί του άρθρου 11

Με το άρθρο 55 του ν. 4447/2016 και τις διαδοχικές του τροποποιήσεις με τις διατάξεις του άρθρου 88 του ν. 4478/2017 (Α’ 91), του άρθρου 22 του ν. 4541/2018 (Α’ 93) και του άρθρου 51 του ν. 4608/2019 (Α’ 66) ανεστάλη η εφαρμογή της υποπαραγράφου 2 της παρ. 3 του άρθρου 85 του ν. 3842/2010. Οι λόγοι της αναστολής ήταν η δημιουργία συνθηκών άνισου ανταγωνισμού με τις όμορες χώρες, όπου τα επίπεδα φορολογίας παραμένουν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, η ενδεχόμενη απώλεια 800-864 θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης, και μάλιστα σε περιοχές με υψηλά επίπεδα ανεργίας (παραμεθόριες και μειονεκτικές περιοχές) η απώλεια δημοσίων εσόδων ύψους 100 εκατ. ευρώ σε βάθος 5ετίας και η γενική απώλεια σε όρους προστιθέμενης αξίας εκτιμώμενου ύψους 54-65 εκατ. ευρώ ετησίως. Ενόψει αυτών, και δεδομένου ότι οι λόγοι αυτοί δεν έχουν εκλείψει μέχρι σήμερα, ενώ δεν προκαλείται επιβάρυνση για τον δημόσιο προϋπολογισμό, κρίνεται σκόπιμη η παράταση της περιόδου αναστολής της εφαρμογής του ως άνω άρθρου μέχρι τις 31.12.2022.

Επί του άρθρου 12

Με την παρ. 1 του παρόντος άρθρου εισάγεται μία εξαιρετική ρύθμιση, ως απόρροια της οικονομικής κρίσης που επισυνέβη λόγω της πανδημίας και έπληξε το σύνολο της εθνικής οικονομίας, ιδίως δε τον τουρισμό και τις επιχειρήσεις που ασκούν συναφείς με αυτόν δραστηριότητες. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι η απλή παραχώρηση χρήσης αιγιαλού και παραλίας θα δίδεται μόνο για τη φετινή χρονιά και αυστηρώς μέχρι τις 31.10.2020, όχι μόνο σε κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα καί καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως ήδη προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, αλλά και σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια, για λόγους αμιγώς οικονομικής ενίσχυσης των τουριστικών αυτών επιχειρήσεων. Ισχύουν βεβαίως οι περιορισμοί που ισχύουν και για τα ξενοδοχειακά καταλύματα, όπως ενδεικτικά: ποσοστό παραχωρούμενης έκτασης επί του συνόλου του αιγιαλού ή παραλίας, αποστάσεις, ελεύθερες ζώνες κ.α., πλην όμως αυστηροποιούνται οι περιορισμοί σε σχέση με τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, καθώς τίθεται η προϋπόθεση της μέγιστης παραχωρούμενης έκτασης των 100 τμ.

Με την προτεινόμενη διάταξη της παρ. 2 αποκλειστικά για το έτος 2020, λόγω της πανδημίας και των οικονομικών επιπτώσεων σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, θεσπίζεται αύξηση του ποσοστού υπέρ των Ο.Τ.Α. επί του ανταλλάγματος παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού παραλίας από 60 % σε 70% με παράλληλη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου από 40% σε 30%.

Με την προτεινόμενη διάταξη της παρ. 3 ορίζεται ότι το ύψος του καταβαλλόμενου ανταλλάγματος, ειδικά για το έτος 2020, θα ανέρχεται σε ποσοστό 40% επί του αρχικώς υπολογισθέντος ανταλλάγματος. Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνονται οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, την αναψυχή και την εστίαση να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές δυσχέρειες που επέφερε η πανδημία.

Αθήνα, 27 Μαΐου 2020

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ


ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

«Κύρωση α) της από 13.4.2020 Π.Ν.Π. «Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις» (Α’ 84) και β) της από 1.5.2020 Π.Ν.Π. «Περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την επάνοδο στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα» (Α’90) και άλλες διατάξεις»

Άρθρο 1

Συμπληρωματικός Κρατικός Προϋπολογισμός οικονομικού έτους 2020 – Προϋπολογισμός Δημοσίων Επενδύσεων

Στον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων έτους 2020 του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στον ειδικό φορέα 1035 501 0000000, αυξάνονται οι πιστώσεις κατά διακόσια πενήντα εκατομμύρια ευρώ (250.000.000 €) στο εθνικό σκέλος και κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ (1.000.000.000 €) στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος.

Οι προστιθέμενες πιστώσεις εγγράφονται υπό τον Αναλυτικό Λογαριασμό Εξόδων 2910601058 «Πιστώσεις για δράσεις που σχετίζονται με την υλοποίηση μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κορωνοίό» του ως άνω φορέα και ειδικού φορέα.

Άρθρο 2

Προσθήκη άρθρου 91Α στο ν. 4549/2018

Στο ν. 4549/2018 (Α’ 105) προστίθεται άρθρο 91 Α ως εξής:

«Άρθρο 91Α

Εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου προς όργανα και οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης

1. Ο Υπουργός Οικονομικών παρέχει την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου προς όργανα και οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη χρηματοδότηση των κρατών μελών αυτής, στο πλαίσιο Κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή διακρατικών συμφωνιών.

2. Οι εγγυήσεις της παρ. Ι παρέχονται κατά παρέκκλιση των διατάξεων του Κεφαλαίου Β’ του παρόντος νόμου, με την επιφύλαξη των διατάξεων των άρθρων 96 και 97 του ίδιου νόμου, οι οποίες τυγχάνουν εφαρμογής στην ως άνω διαδικασία παροχής εγγυήσεων.».

Άρθρο 3

Μείωση συντελεστών Φόρου Προστιθέμενης Αξίας για συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες

1. Στο Παράρτημα III «Αγαθά και Υπηρεσίες που υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή (παράγραφος 1 του άρθρου 21)» του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, ο οποίος κυρώθηκε με τον ν. 2859/2000 (Α’ 248), όπως ισχύει, επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις:

α. Στο Κεφαλαίο Α. ΑΓΑΘΑ προστίθεται παρ. 51, ως εξής:

«51. Μη αλκοολούχα ποτά, χωρίς προσθήκη αλκοόλης σε οποιοδήποτε αναλογία (ΔΚ ΕΧ 2202). Ο συντελεστής του φόρου για τα αγαθά της εν λόγω δασμολογικής κλάσεως ορίζεται σε δεκατρία τοις εκατό (13%).»

β. Η παρ. 1 του Κεφαλαίου Β. ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Εισιτήρια κινηματογράφων. Εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών για τα οποία ο συντελεστής του φόρου ορίζεται σε έξι τοις εκατό (6%).»

γ. Μετά την παρ. 1 του Κεφαλαίου Β. ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ προστίθεται νέα παρ. Ια ως εξής:

«Ια. Η μεταφορά προσώπων και των αποσκευών τους.»

δ. Η παρ. 6 του Κεφαλαίου Β. ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ αντικαθίσταται ως εξής:

«6. Η εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων, πλην των κέντρων διασκέδασης, με εξαίρεση τη διάθεση ποτών που περιέχουν οινόπνευμα σε οποιαδήποτε αναλογία.»

2. Οι διατάξεις του Παραρτήματος III «Αγαθά και Υπηρεσίες που υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή (παράγραφος 1 του άρθρου 21)», του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, ο οποίος κυρώθηκε με το ν. 2859/2000, όπως τροποποιούνται από την προηγούμενη παράγραφο, εφαρμόζονται από την 1η Ιουνίου 2020 έως και την 31η Οκτωβρίου 2020.

Άρθρο 4

Επέκταση των μέτρων οικονομικής ενίσχυσης και στις κοινωνίες, αστικού ή κληρονομικού δικαίου, κερδοσκοπικού χαρακτήρα

Μετά την παρ. 1 του όγδοου άρθρου της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α 68), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4683/2020 (Α’ 83), όπως ισχύει, προστίθεται παρ. Ι.α. ως εξής:

«Ι.α. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης kol Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για τη λήψη μέτρων οικονομικής ενίσχυσης για τις κοινωνίες, αστικού ή κληρονομικού δικαίου, κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι οποίες δεν απασχολούν εργαζομένους ή απασχολούν μέχρι και είκοσι (20) εργαζομένους και για τις οποίες εφαρμόζονται τα οριζόμενα στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 1. Οι διατάξεις της παρούσας εφαρμόζονται αναδρομικά για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο 2020.»

Άρθρο 5

Μέτρα στήριξης των εκμισθωτών από τη μη είσπραξη μισθωμάτων κατ’ επιταγή νόμου στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID-19

1. Στο άρθρο 72 του ν. 4172/2013 (Α’ 167) προστίθεται παρ. 42 ως εξής:

«42. Δεν συνιστά εισόδημα και δεν υπόκειται σε φόρο εισοδήματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43 Α του Κ.Φ.Ε. το ποσό του μισθώματος που δεν εισπράχθηκε ή δεν εισπράττεται κατ’ επιταγή νόμου στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID-19, για όλους τους μήνες που ίσχυσε ή θα ισχύσει το μέτρο μειωμένης καταβολής επί του μηνιαίου μισθώματος σε ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%).»

2. Τα πρόσωπα της παρ. 42 του άρθρου 72 του ν. 4172/2013, όπως αυτή προστέθηκε με την παρ. 1, εφόσον εισέπραξαν μειωμένο μίσθωμα κατά τουλάχιστον 40%, έχουν δικαίωμα έκπτωσης ποσού ίσου με ποσοστό 20% επί του 60% των μισθωμάτων των μηνών αυτών λογιζομένων πριν την ως άνω μείωση, από οφειλές με καταληκτική ημερομηνία καταβολής προς τη φορολογική αρχή από 31.7.2020 και μετά, πλην των οφειλών από ρυθμίσεις/διευκολύνσείς τμηματικής καταβολής, οφειλών υπέρ αλλοδαπού δημοσίου και από ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων.

3. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, κατόπιν εισήγησης του Διοικητή της ΑΑΔΕ, δύναται να ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων.

Άρθρο 6

Παράταση προθεσμιών καταβολής βεβαιωμένων οφειλών και δόσεων ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής, αναστολή είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών και συμψηφισμός κατά 25% με βεβαιωμένες οφειλές για τους εκμισθωτές ακινήτων

1. Για τα φυσικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα σε πρόσωπα, τα οποία στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID-19 απαλλάσσονται από την καταβολή ποσοστού σαράντα τοις εκατό (40%) του συμφωνηθέντος μισθώματος, παρατείνονται οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών και των δόσεων ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής στη Φορολογική Διοίκηση και αναστέλλεται η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους ως εξής:

α) για όσους εκμισθώνουν ακίνητα σε μισθωτές που απαλλάσσονται από την καταβολή ποσοστού 40% του μισθώματος κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο 2020 και οι καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής των οφειλών τους και των δόσεων ρυθμίσεων ήταν εντός των μηνών αυτών, αυτές παρατείνονται μέχρι 31.08.2020 και αντίστοιχα αναστέλλεται και η είσπραξη των ληξιπροθέσμων οφειλών τους,

β) για όσους εκμισθώνουν ακίνητα σε μισθωτές που απαλλάσσονται από την καταβολή ποσοστού 40% του μισθώματος κατά το μήνα Μάιο 2020, και οι καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής των οφειλών τους και των δόσεων ρυθμίσεων ήταν εντός του ίδιου μήνα, αυτές παρατείνονται μέχρι 30.09.2020, και αντίστοιχα αναστέλλεται και η είσπραξη των ληξιπροθέσμων οφειλών τους,

γ) για όσους εκμισθώνουν ακίνητα σε μισθωτές που απαλλάσσονται από την καταβολή ποσοστού 40% του μισθώματος κατά τον μήνα Ιούνιο 2020 και οι καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής των οφειλών τους και των δόσεων ρυθμίσεων ήταν εντός του ιδίου μήνα, αυτές παρατείνονται μέχρι 30.10.2020 και αντίστοιχα αναστέλλεται και η είσπραξη των ληξιπροθέσμων οφειλών τους.

2. Για το διάστημα της αναστολής δεν υπολογίζονται οι τόκοι και οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

3. Ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) επί των οφειλών των περ. β’ και γ’ της παρ. 1 που τυχόν καταβλήθηκαν και εξοφλήθηκαν από 11.3.2020 μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος ή θα καταβληθούν εμπρόθεσμα, συμψηφίζεται με άλλες βεβαιωμένες οφειλές, ή δόσεις ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής στη Φορολογική Διοίκηση, οι οποίες έχουν καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής από τις 31.7.2020 και μετά. Ειδικά για τους εκμισθωτές της παρ. 2 του δεύτερου άρθρου της από 20.3.2020 ΠΝΠ (Α’68), όπως αυτή κυρώθηκε με το ν. 4683/2020 (Α’ 83), οι διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζονται και για οφειλές με καταληκτική ημερομηνία εντός των μηνών Μαρτίου και Απριλίου 2020, οι οποίες καταβλήθηκαν και εξοφλήθηκαν εμπρόθεσμα. Ειδικά για τους εκμισθωτές του άρθρου 3 του ν. 4684/2020 (Α’ 86), οι διατάξεις του πρώτου εδαφίου εφαρμόζονται και για οφειλές με καταληκτική ημερομηνία εντός του μηνάς Απριλίου 2020, οι οποίες καταβλήθηκαν και εξοφλήθηκαν εμπρόθεσμα. Σε περίπτωση οφειλών που τελούν σε καθεστώς ρύθμισης/διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής, εκπίπτει ποσοστό εικοσιπέντε τοις εκατό (25%) του ποσού της δόσης της ρύθμισης. Από το ευεργέτημα της παρούσας εξαιρούνται οι οφειλές από ΦΠΑ καί παρακρατούμενους φόρους που δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης/διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής, καθώς και οφειλές που προέρχονται από ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων και χρέη υπέρ αλλοδαπού Δημοσίου. Οι διατάξεις της παρ. 1 που προβλέπουν παράταση προθεσμιών καταβολής, καθώς καί οι διατάξεις της παρούσας παραγράφου δεν εφαρμόζονται σε δόσεις ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βάσει δικαστικής απόφασης ή προσωρινής διαταγής.

4. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, κατόπιν εισήγησης του Διοικητή της ΑΑΔΕ, δύναται να ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων.

Άρθρο 7

Επέκταση της μείωσης μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων, μισθώσεων κύριας κατοικίας, μισθώσεων εξαρτημένων μελών – φοιτητών και μισθώσεων ναυτικών

1. Στο δεύτερο άρθρο της από 20.03.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 68), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4683/2020 (Α’ 83), όπως ισχύει, προστίθεται παρ. 5 ως εξής:

«5. Ο μισθωτής επαγγελματικής μίσθωσης προς εγκατάσταση επιχείρησης για την οποία έχουν ληφθεί κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο 2020 ή λαμβάνονται καί τον μήνα Ιούνιο 2020 ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό COVID-19, απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος και για το μήνα Ιούνιο 2020, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων περί μισθώσεων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο δεύτερο και τρίτο εδάφιο της παρ.

1. Ο μισθωτής επαγγελματικής μίσθωσης προς εγκατάσταση επιχείρησης, η οποία εξακολουθεί να πλήττεται οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος για τους μήνες κατά τους οποίους πλήττεται και το αργότερο έως και τον μήνα Αύγουστο 2020, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων περί μισθώσεων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο δεύτερο και τρίτο εδάφιο της παρ. 1. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, μετά από εισήγηση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), προσδιορίζονται οι πληγείσες επιχειρήσεις του προηγούμενου εδαφίου ανά κλάδο και ανά μήνα, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος. Τα οριζόμενα στην παρούσα ισχύουν και για τις συμβάσεις μίσθωσης κύριας κατοικίας, στις οποίες μισθωτής είναι εργαζόμενος ή σύζυγος ή το έτερο μέρος συμφώνου συμβίωσης εργαζομένου σε επιχείρηση του πρώτου και δεύτερου εδαφίου, του οποίου έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας λόγω των μέτρων αποφυγής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, τηρουμένων των προϋποθέσεων της παρ.2. »

7. Στο άρθρο 3 του ν, 4684/2020 (Α’ 86) προστίθεται παρ. 3 ως εξής:

«3. Τα οριζόμενα στην παρ. 1 ισχύουν και για το μήνα Ιούνιο 2020, εφόσον ένας τουλάχιστον γονέας είναι εργαζόμενος σε επιχείρηση του πρώτου εδαφίου της παρ. 5 του άρθρου δεύτερου της από 20.03.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 68), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4683/2020 (Α’ 83), ή το αργότερο έως και τον μήνα Αύγουστο 2020 εφόσον ένας τουλάχιστον γονέας είναι εργαζόμενος σε επιχείρηση του δεύτερου εδαφίου της παρ. 5 του ως άνω άρθρου, όπως αυτές προσδιορίζονται ανά κλάδο και μήνα με την απόφαση του ίδιου άρθρου.»

3. Στο τέλος της παρ. 4 του εξηκοστού τρίτου άρθρου της από 30.03.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 68), που κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4684/2020, όπως ισχύει, προστίθεται παρ.

4.α ως εξής:

«4.α. Ναυτικοί των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης τελεί σε αναστολή σύμφωνα με την παρ. 2 ή σύζυγος ή το έτερο μέρος συμφώνου συμβίωσης απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος κύριας κατοικίας για όσο χρόνο η σύμβαση ναυτολόγησης εξακολουθεί να τελεί σε αναστολή και το αργότερο έως και τον μήνα Αύγουστο 2020, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων περί μισθώσεων. Με την απόφαση του δεύτερου εδαφίου της παρ. 4 ρυθμίζονται και τα θέματα εφαρμογής της παρούσας.»

Άρθρο 8

Φορολογική αντιμετώπιση των εισοδημάτων των κυβερνητών αεροσκαφών και των ιπτάμενων πληρωμάτων αεροπορικών εταιρειών με έδρα στην Ελλάδα καθώς και της αποζημίωσης των μελών των Ανεξάρτητων Επιτροπών Προσφυγών του άρθρου 5 του ν. 4375/2016

1. Μετά την περ. β’ της παρ. 2 του άρθρου 15 του ν. 4172/2013 (Α’ 167) προστίθενται περ. γ’ και δ’ ως εξής:

«γ) οι κυβερνήτες αεροσκαφών αεροπορικών εταιρειών με έδρα στην Ελλάδα, που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας για τη μηναία αποζημίωση που λαμβάνουν και η οποία φορολογείται με φορολογικό συντελεστή δεκαπέντε τοις εκατό (15%), και

δ) τα μέλη των Ανεξάρτητων Επιτροπών Προσφυγών του άρθρου 5 του ν. 4375/2016 (Α’ 51) για τη μηνιαία αποζημίωση που λαμβάνουν και η οποία φορολογείται με φορολογικό συντελεστή δεκαπέντε τοις εκατό (15%).».

2. Η παρ. 2 του άρθρου 60 του ν. 4172/2013 αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Με την επιφύλαξη της παρ. 1, το εισόδημα από μισθωτή εργασία που αποκτούν οι αξιωματικοί και το κατώτερο πλήρωμα που υπηρετεί σε πλοία του εμπορικού ναυτικού, οι κυβερνήτες αεροσκαφών αεροπορικών εταιρειών με έδρα στην Ελλάδα, καθώς και τα μέλη των Ανεξάρτητων Επιτροπών Προσφυγών του άρθρου 5 του ν. 4375/2016 υπόκειται σε παρακράτηση φόρου σύμφωνα με τους συντελεστές της παρ. 2 του άρθρου 15.».

3. Στο άρθρο 72 του ν. 4172/2013 προστίθεται παρ. 43 ως εξής:

«43. Οι διατάξεις της περ. δ’ της παρ. 2 του άρθρου 15 και της παρ. 2 του άρθρου 60 ισχύουν για τις αμοιβές που έχουν καταβληθεί από τη συγκρότηση των Ανεξάρτητων Επιτροπών Προσφυγών του άρθρου 5 του ν. 4375/2016, ήτοι από το 2016.».

Άρθρο 9

Δωρεάν διάθεση αιθυλικής αλκοόλης προς το Υπουργείο Υγείας από νόμιμους κατόχους και από τα αζήτητα αποθέματα της Α.Α.Δ.Ε. για χρήση από νοσοκομεία, θεραπευτήρια και λοιπά ιδρύματα του δημοσίου για ιατρικούς σκοπούς ή για την παρασκευή αντισηπτικών

1. Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος δημόσιας υγείας από τη διασπορά του κορονοίού COVID-19, η έλλειψη του οποίου βεβαιώνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και πάντως όχι πέραν της 31ης. 12.2020, επιτρέπεται να διατίθεται δωρεάν προς το Υπουργείο Υγείας, αιθυλική αλκοόλη, από οιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο την κατέχει νομίμως, προς τον σκοπό της χρήσης αυτής, ως έχει, από δημόσια νοσοκομεία, θεραπευτήρια, κλινικές και νοσηλευτικά ιδρύματα για ιατρικούς σκοπούς ή προς τον σκοπό της χρήσης αυτής από βιομηχανίες/βιοτεχνίες για την παρασκευή αντισηπτικών, κατά παρέκκλιση των σχετικών διατάξεων του ν. 2969/2001 (Α’281), του ν. 2960/2001 (Α’265) και κάθε αντίθετης γενικής ή ειδικής διάταξης.

Η αποδοχή της δωρεάς από τον Υπουργό Υγείας διενεργείται μετά από προέλεγχο της καταλληλότητας της διατεθείσας αλκοόλης σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρ. 2. Μετά την κατά τα ανωτέρω αποδοχή του Υπουργού Υγείας, η δωριζόμενη ποσότητα της αιθυλικής αλκοόλης παραδίδεται και πα-ραλαμβάνεται, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρ. 2, από τους οριζόμενους από το Υπουργείο Υγείας ως τελικούς αποδέκτες της.

Στην περίπτωση που φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο κατέχει νομίμως αιθυλική αλκοόλη, εκδηλώνει την πρόθεση δωρεάς της προς τον σκοπό της χρήσης της, ως έχει, από κατονομαζόμενα στη δήλωση δωρεάς του δημόσια νοσοκομεία, θεραπευτήρια, κλινικές και νοσηλευτικά ιδρύματα για ιατρικούς σκοπούς, η αποδοχή της ανωτέρω δωρεάς διενεργείται μετά από προέλεγχο της καταλληλότητας της προς διάθεση αιθυλικής αλκοόλης, με δήλωση αποδοχής του Υπουργού Υγείας προς τον δωρητή της και ταυτόχρονη αποδοχή της άμεσης διάθεσής της υπέρ των ως άνω κατονομαζομένων προσώπων στη δήλωση δωρεάς.

Ως «αιθυλική αλκοόλη» για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος, νοείται η αιθυλική αλκοόλη γεωργικής προέλευσης (ουδέτερη), η συνθετική αιθυλική αλκοόλη, η αιθυλική αλκοόλη μη γεωργικής προέλευσης, όπως αυτές ορίζονται, κατά περίπτωση, στις σχετικές διατάξεις του άρθρου 3 του ν. 2969/2001 (Α’281), καθώς και τα αραιωμένα, με νερό, διαλύματα των προαναφερομένων αλκοολών μέχρι αλκοολικού τίτλου κατάλληλου για τις προβλεπόμενες στο πρώτο εδάφιο χρήσεις.

Η κατά τα ανωτέρω αιθυλική αλκοόλη μπορεί να διατίθεται, δωρεάν προς το Υπουργείο Υγείας, και μετουσιωμένη, όπως ορίζεται στην παρ. 10 του άρθρου 3 του ν. 2969/2001 (Α’281), αποκλειστικά προς τον σκοπό της χρήσης της από βιομηχανίες/βιοτεχνίες για την παρασκευή αντισηπτικών. Η προς διάθεση μετουσιωμένη αιθυλική αλκοόλη θα πρέπει να έχει μετουσιωθεί αποκλειστικά και μόνο είτε με τις μετουσιωτικές ύλες που χρησιμοποιούνται για τη μετουσίωση της αιθυλικής αλκοόλης που προορίζεται για την παρασκευή αρωμάτων και καλλυντικών, είτε με τη μετουσιωτική ύλη προπυλενογλυκόλη, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της Α.Υ.Ο. 3006682/1105/0029/2010 (Β’ 528) όπως ισχύει.

Η δωρεάν διάθεση, όπως αυτή προβλέπεται στο πρώτο εδάφιο της παρούσας παραγράφου, απαλλάσσεται από τυχόν οφειλόμενες φορολογικές και λοιπές επιβαρύνσεις. Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και λοιποί φόροι, εισφορές ή τέλη που τυχόν έχουν καταβληθεί από φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία κατέχουν νομίμως τα ανωτέρω προϊόντα, δεν επιστρέφονται.

Με την επιφύλαξη της εφαρμογής του άρθρου 17 του ν. 4675/2020 (Α’54) και κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης γενικής ή ειδικής διάταξης, αιθυλική αλκοόλη, η οποία έχει περιέλθει καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην κυριότητα του Δημοσίου και βρίσκεται υπό τη διαχείριση των τελωνειακών αρχών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), διατίθεται με πράξη του Διοικητή της ως άνω Αρχής δωρεάν, για χρονικό διάστημα όπως αυτό ορίζεται στο πρώτο εδάφιο της παρούσας παραγράφου, με την επιφύλαξη της διασφάλισης των ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ελεύθερη από φορολογικές και λοιπές επιβαρύνσεις, προς το Υπουργείο Υγείας, μετά την υποβολή σχετικού αιτήματος από το τελευταίο, προς τον σκοπό της χρήσης αυτής, ως έχει, από δημόσια νοσοκομεία, θεραπευτήρια, κλινικές και νοσηλευτικά ιδρύματα για ιατρικούς σκοπούς ή προς τον σκοπό της χρήσης αυτής από βιομηχανίες/βιοτεχνίες για την παρασκευή αντισηπτικών. Το έκτο και έβδομο εδάφιο της παρούσας παραγράφου εφαρμόζονται αναλόγως.

2. Η κατά τα παραπάνω δωρεάν διάθεση αιθυλικής αλκοόλης πραγματοποιείται, εφόσον αυτή θεωρείται κατάλληλη για τη χρήση για την οποία προορίζεται. Η καταλληλότητα, στην περίπτωση της χρήσης της αιθυλικής αλκοόλης από δημόσια νοσοκομεία, θεραπευτήρια, κλινικές kol νοσηλευτικά ιδρύματα για ιατρικούς σκοπούς, ελέγχεται από οποιονδήποτε αρμόδιο φορέα εποπτείας του Υπουργείου Υγείας, ο οποίος αναλαμβάνει να ορίσει και τις ελάχιστες νόμιμες προδιαγραφές χρήσης της από το Υπουργείο Υγείας. Κατά τον ίδιο τρόπο ελέγχεται η καταλληλότητα της αιθυλικής αλκοόλης, είτε αυτή διατίθεται ήδη μετουσιωμένη είτε όχι, στην περίπτωση της χρήσης αυτής από βιομηχανίες/βιοτεχνίες για την παρασκευή αντισηπτικών. Το Υπουργείο Υγείας δύναται όπως προβαίνει στην περαιτέρω δωρεάν διάθεση των παρασκευαζόμενων κατά τα ανωτέρω αντισηπτικών ειδών προς κάλυψη έκτακτων αναγκών δημόσιας υγείας.

Η κατά τα ανωτέρω διατεθείσα αιθυλική αλκοόλη, κατά παρέκκλιση του ν. 2960/2001 (Α’265) και του ν. 2969/2001 (Α’281), δύναται να μεταφερθεί υπό τον διοικητικό έλεγχο των αρμοδίων τελωνειακών και χημικών υπηρεσιών της Α.Α.Δ.Ε. και με την εφαρμογή του ισχύοντος νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου, ως προς τις διατυπώσεις και διαδικασίες για τη διακίνηση και την παραλαβή της αιθυλικής αλκοόλης σε δημόσια νοσοκομεία, θεραπευτήρια, κλινικές και νοσηλευτικά ιδρύματα, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί, ως έχει, για ιατρικούς σκοπούς, καθώς και σε βιομηχανίες/βιοτεχνίες που παρασκευάζουν αντισηπτικά για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας, όπου και θα μετουσιώνεται πριν τη χρησιμοποίησή της, στην περίπτωση που δεν είναι ήδη μετουσιωμένη, κατόπιν χορήγησης της σχετικής έγκρισης μετουσίωσης από την αρμόδια Χημική Υπηρεσία, εκτός εάν πρόκειται για την περίπτωση μεταφοράς αιθυλικής αλκοόλης από φορολογική αποθήκη εμπορίας χύμα αιθυλικής αλκοόλης προς τις προαναφερόμενες βιομηχανίες/βιοτεχνίες, κατά την οποία η μετουσίωση διενεργείται σύμφωνα με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο.

Στην περίπτωση της παρασκευής αντισηπτικών, η διαδικασία της μετουσίωσης στις εγκαταστάσεις της παρασκευάζουσας βιομηχανίας/βιοτεχνίας γίνεται παρουσία υπαλλήλων των κατά τόπους αρμοδίων τελωνειακών και χημικών υπηρεσιών της Α.Α.Δ.Ε. με τις μετουσιωτικές ύλες που προβλέπονται στο έβδομο εδάφιο της πρώτης παραγράφου του παρόντος.

Οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε. του προηγούμενου εδαφίου παρακολουθούν και ελέγχουν τη νόμιμη χρησιμοποίηση της αιθυλικής αλκοόλης, μετουσιωμένης ή μη, σύμφωνα με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο.

3. Οι εργασίες (φασόν) παρασκευής αντισηπτικών ειδών από τις βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας απαλλάσσονται από Φ.Π.Α., με δικαίωμα έκπτωσης του Φ.Π.Α. των δαπανών της επιχείρησης.

Άρθρο 10

Ρύθμιση για τη δημιουργία του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς

1. Μεταβιβάζεται χωρίς αντάλλαγμα κατά κυριότητα, νομή και κατοχή προς την ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας ΑΕ» («Α.Ζ.Κ. ΑΕ»), που συστήθηκε με το άρθρο 3 του ν. 3489/2006 (Α’ 205), το ακίνητο ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου, μετά των επ’ αυτού κτιριακών εγκαταστάσεων, κείμενο στη Δημοτική Κοινότητα Περαίας του Δήμου Θερμαϊκού της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, εμβαδού 760.807 τμ, με ΚΑΕΚ 190941901071/0/0, όπως αυτό εμφαίνεται στο Κτηματολογικό Φύλλο του Κτηματολογικού Γραφείου Καλαμαριάς. Σκοπός της μεταβίβασης είναι η ίδρυση και λειτουργία εντός του ως άνω ακινήτου Διεθνούς Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις διατάξεις των άρθρων 41 επ. του ν. 3982/2011 (Α’ 143). Για τη μεταγραφή του δικαιώματος κυριότητας επί του ως άνω ακινήτου στο αρμόδιο Κτηματολογικό Γραφείο, απαιτείται σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Α.Ζ.Κ. ΑΕ. Το απόσπασμα της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου που προβλέπεται στο προηγούμενο εδάφιο, στο οποίο θα πρέπει να περιγράφεται το μεταβιβαζόμενο ακίνητο και το δικαίωμα κυριότητας της «Α.Ζ.Κ. ΑΕ» επί του ακινήτου, συμπεριλαμβανομένης αναφοράς στη διάταξη του παρόντος άρθρου, σύμφωνα με την οποία έγινε η μεταβίβαση, αποτελεί τον τίτλο για την καταχώριση του εγγραπτέου δικαιώματος στο αρμόδιο Κτηματολογικό Γραφείο, η εγγραφή του οποίου θα πρέπει να λάβει χώρα εντός δύο (2) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος. Για την καταχώριση του εγγραπτέου δικαιώματος αρκεί η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της «Α.Ζ.Κ. ΑΕ» και δεν απαιτούνται άλλα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένου του πιστοποιητικού ενεργείας και της δήλωσης του πολιτικού μηχανικού, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 83 του ν. 4495/2017 (Α’ 167) ή οποιοσδήποτε άλλης ισοδύναμης δήλωσης που υποκαθιστά τη δήλωση αυτή.

2. Για την επίτευξη του σκοπού της παρούσας μεταβίβασης, η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας ΑΕ υποχρεούται εντός τεσσάρων (4) μηνών από την καταχώριση του σχετικού εγγραπτέου δικαιώματος στο Κτηματολογικό Γραφείο Καλαμαριάς, να προβεί στη σύσταση δικαιώματος επιφάνειας για ενενήντα εννέα (99) έτη, υπέρ της εταιρείας, που πρόκειται να συσταθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3982/2011, ως Εταιρία Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου (ΕΑΝΕΠ), προκειμένου να λάβει χώρα η ανέγερση των αναγκαίων κτισμάτων, υποδομών και εγκαταστάσεων στο ακίνητο της ΑΖΚ ΑΕ που μεταβιβάζεται με το παρόν, σύμφωνα πάντοτε με τον σκοπό της παρούσας μεταβίβασης. Για τη σύσταση, μεταβίβαση, λήξη και απόσβεση του δικαιώματος επιφάνειας επί του συνόλου της έκτασης του ακινήτου, καθώς και για τη ρύθμιση των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων του κυρίου και του επιφανειούχου, εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 18 έως 26 του ν. 3986/2011 (Α’ 152). Μετά την πάροδο της διάρκειας του δικαιώματος επιφάνειας, η χρήση και εκμετάλλευση του ακινήτου της παρ. 1 του παρόντος, μετά των επ’ αυτού κτιριακών εγκαταστάσεων και υποδομών, που θα έχουν ανεγερθεί επ’ αυτού, περιέρχεται αυτοδικαίως και χωρίς αντάλλαγμα προς οποιοδήποτε τρίτο φυσικό ή νομικό πρόσωπο που κατείχε δικαίωμα επιφάνειας, στη διοίκηση, διαχείριση και εκμετάλλευση της «Α.Ζ.Κ. Α.Ε.», η οποία υποχρεούται να συνεχίσει τη λειτουργία του Διεθνούς Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς στη Θεσσαλονίκη, απαγορευομένης της τροποποίησης του σκοπού της μεταβίβασης και του προορισμού του ακινήτου.

3. Η μεταβίβαση του ακινήτου της παρ. 1, η σύσταση δικαιώματος επιφάνειας και η εγγραφή των

δικαιωμάτων αυτών στο κατά τόπο αρμόδιο Κτηματολογικό Γραφείο υπέρ της Α.Ζ.Κ. ΑΕ, της ΕΑΝΕΠ ΑΕ και τρίτων, λαμβάνουν χώρα ατελώς, και απαλλάσσονται από κάθε φόρο, τέλος ή άλλη επιβάρυνση. Ειδικά για τον ΦΠΑ εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000), όπως ισχύουν.

4. Η μεταβίβαση της κυριότητας του ακινήτου της παρ. 1 προς την Α.Ζ.Κ. ΑΕ ανακαλείται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών και το ακίνητο επανέρχεται στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου, εάν εντός δύο ετών, από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης έγκρισης για την ανάπτυξη του επιχειρηματικού πάρκου σύμφωνα με το άρθρο 47 του ν. 3982/2011: α) διαπιστωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ν. 3982/2011 η μη τήρηση των όρων και προϋποθέσεων της απόφασης έγκρισης ή β) η ΕΑΝΕΠ δεν αποδείξει τη βιωσιμότητα του έργου με την προσέλκυση ιδιωτικών χορηγιών και κεφαλαίων για τη συγχρηματοδότησή του που θα πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον το 5% του προϋπολογισμού της Α’ φάσης του έργου. Με όμοια απόφαση, η πλήρης κυριότητα, νομή και κατοχή του ακινήτου περιέρχεται στο Ελληνικό Δημόσιο καί στην περίπτωση που το ακίνητο χρησιμοποιηθεί για σκοπό άλλον από τον προβλεπόμενο στο παρόν άρθρο. Σε περίπτωση ανάκλησης της μεταβίβασης, σύμφωνα με τα προηγούμενα εδάφια και μετά τη διενέργεια αυτοψίας από τα αρμόδια όργανα του Ελληνικού Δημοσίου, το ακίνητο, τα επ’ αυτού έργα, κτίρια και εγκαταστάσεις παραδίδονται από τον επιφανειούχο ή τυχόν τρίτο που έλκει δικαιώματα από αυτόν, με πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής, στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών, σε καλή κατάσταση, για τη χρήση για την οποία προορίζονται και για αντίστοιχο σκοπό, λαμβανομένης, πάντως υπόψη της εύλογης φθοράς από τη συνήθη χρήση. Με την έκδοση της απόφασης ανάκλησης της παρούσας παραγράφου αποσβέννυταί αυτοδίκαια το συσταθέν δικαίωμα επιφάνειας.

5. Σε περίπτωση ανάκλησης λόγω συνδρομής των περιπτώσεων της παρ. 4, δεν μπορούν να προβληθούν κατά του Ελληνικού Δημοσίου αξιώσεις της Α.Ζ.Κ. ΑΕ, του επιφανειούχου ή οποιουδήποτε τρίτου για δαπάνες που κατέβαλαν ή για αποζημίωση για την εκτέλεση εργασιών ανέγερσης, συντήρησης, βελτίωσης, επισκευής, φύλαξης και ανάπλασης του μεταβιβαζόμενου ακινήτου και των επ’ αυτού κτιρίων, έργων και εγκαταστάσεων, καθώς και κάθε άλλη σχετική αξίωση αποζημίωσης, σε περίπτωση άρσης ή αυτοδίκαιης ανάκλησης της μεταβίβασης του ακινήτου προς την Α.Ζ.Κ. ΑΕ εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου. Ο επιφανειούχος δεν δικαιούται να αξιώσει από το Ελληνικό Δημόσιο αποζημίωση για τη λήξη ή απόσβεση του δικαιώματος επιφάνειας, ούτε και την απόδοση τυχόν πλουτισμού για τα κτίσματα και τις κατασκευές που ανήγειρε στο ακίνητο, τα οποία θα περιέλθουν στην Α.Ζ.Κ. ΑΕ κατά τη λήξη του δικαιώματος επιφάνειας. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση άρσης ή αυτοδίκαιης ανάκλησης της μεταβίβασης του ακινήτου προς την Α.Ζ.Κ. ΑΕ εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου. Το Ελληνικό Δημόσιο απαλλάσσεται πλήρως από κάθε υποχρέωση για κατασκευή, επισκευή, συντήρηση, βελτίωση ή φύλαξη του μεταβιβαζόμενου ακινήτου και των συστατικών και παραρτημάτων του, ακόμη και αν αυτή επιβάλλεται από λόγους ανωτέρας βίας. Το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει απολύτως καμία ευθύνη για τυχόν πραγματικά ή νομικά ελαττώματα του ακινήτου, την κυριότητα του οποίου μεταβιβάζει σύμφωνα με την παρ. 1.

6. Για την επίτευξη του σκοπού της μεταβίβασης της παρ. 1 κι εντός τριών (3) μηνών από τη μεταγραφή της σχετικής απόφασης μεταβίβασης στο αρμόδιο Κτηματολογικό Γραφείο, συστήνεταμ σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3982/2011 (Α’ 143), εταιρεία ειδικού σκοπού Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου (ΕΑΝΕΠ), η οποία έχει τη νομική μορφή ανώνυμης εταιρίας και έχει την πρωτοβουλία ανάπτυξης του Τεχνολογικού Πάρκου, σύμφωνα με την παρ. 2. Στο μετοχικό κεφάλαιο της ως άνω ΕΑΝΕΠ συμμετέχουν κατά πλειοψηφία φορείς του ιδιωτικού τομέα, ενώ κατά μειοψηφία η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας Α.Ε. και άλλοι φορείς του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

7. Κατά παρέκκλιση της παρ. 3 του άρθρου 53 του ν. 3982/2011, η ανάπτυξη και λειτουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου μπορεί να υλοποιείται σταδιακά σε περισσότερα τμήματα. Στην περίπτωση αυτή, η τμηματοποίηση, οι φάσεις, τα τμήματα και ο προϋπολογισμός των έργων υποδομής κάθε φάσης περιγράφονται αναλυτικά στο επιχειρηματικό σχέδιο της παρ. 5 του άρθρου 46 του ν. 3982/2011. Αν η ανάπτυξη και λειτουργία του ΕΠ υλοποιείται τμηματοποιημένα, η υλοποίηση της πρώτης φάσης πραγματοποιείται εντός των προθεσμιών της παρ. 4 του άρθρου 53 του ν. 3982/2011. Η υλοποίηση κάθε επόμενης φάσης πραγματοποιείται εντός των προθεσμιών της παρ. 4 του άρθρου 53 του ν. 3982/2011, με ημερομηνία έναρξης της υλοποίησης την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης διαπίστωσης της ολοκλήρωσης των έργων Υποδομής της παρ. 3 του άρθρου 53 του ν. 3982/2011, για κάθε προηγούμενη φάση. Ο αναλυτικός χρονικός προγραμματισμός καθορίζεται στο εγκεκριμένο επιχειρηματικό σχέδιο της παρ. 5 του άρθρου 46 του ν. 3982/2011. Για την έγκριση, ανάπτυξη και λειτουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου δεν εφαρμόζεται η παρ. 4 του άρθρου 45 του ν. 3982/2011.

8. Η ανάπτυξη, διοίκηση και διαχείριση του Επιχειρηματικού Πάρκου γίνεται αποκλειστικά από την ΕΑΝΕΠ, κατά παρέκκλιση της παρ. 2 του άρθρου 58 του ν. 3982/2011.

9. Όπου στο ν. 3982/2011 γίνεται αναφορά στο δικαίωμα κυριότητας της ΕΑΝΕΠ ή των μετόχων της, για το Επιχειρηματικό Πάρκο του παρόντος άρθρου, νοείται η σύσταση του δικαιώματος επιφάνειας υπέρ της ΕΑΝΕΠ. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις του Γ’ Μέρους του ν. 3982/2011.

10. Στην έκταση του ακινήτου της παρ. 1 καταρτίζεται ειδικό πολεοδομικό σχέδιο, σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν. 4447/2016 (Α’ 241). Η κίνηση της διαδικασίας για τη σύνταξη του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου γίνεται από την ως άνω ΕΑΝΕΠ, η οποία έχει και την αποκλειστική ευθύνη για τη σύνταξη των αναγκαίων υποστηρικτικών μελετών, καθώς επίσης των μελετών που είναι απαραίτητες για τη συνολική αδειοδότηση και κατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων και απαιτούμενών υποδομών του Διεθνούς Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς και αναλαμβάνει επίσης την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών. Το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο εγκρίνεται με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των συναρμοδίων Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και καθορίζει τις ειδικότερες χρήσεις γης και τους όρους δόμησης, λαμβάνοντας υπόψη τις πολεοδομικές ρυθμίσεις που ορίζονται στον ν. 3982/2011 για τα επιχειρηματικά πάρκα. Από το οριζόμενο με την παρ. 2 του άρθρου 52 του ν. 3982/2011 ως ελάχιστο ποσοστό κοινοχρήστων και κοινωφελών χώρων δημιουργείται ικανού μεγέθους κοινόχρηστος χώρος με την έννοια της βιώσιμης λειτουργίας και ανάπτυξής του, για την εξυπηρέτηση αναγκών υπερτοπικής κλίμακας εντός των ορίων του Δήμου Θερμαϊκού. Για τη λειτουργία και την αξιοποίηση του κοινόχρηστου χώρου, δύνανται να υπογράφονται ειδικές προγραμματικές συμβάσεις με την ως άνω ΕΑΝΕΠ ή και το Δήμο Θερμαϊκού ή και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Με το ανωτέρω προεδρικό διάταγμα καθορίζονται και ol οριογραμμές των υφιστάμενων υδατορεμάτων εντός του ακινήτου της παρ. 1 ύστερα από υποβολή φακέλου οριοθέτησης, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο άρθρο 2 του ν. 4258/2014 (Α1 94). Η πολεοδόμηση του επιχειρηματικού πάρκου γίνεται με το Πολεοδομικό Σχέδιο Εφαρμογής, το οποίο δύναται να εγκρίνεται με το προεδρικό διάταγμα που εγκρίνει το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο της παρούσας.

11. Τα κίνητρα της παρ. 1 του άρθρου 62 του ν. 3982/2011 επεκτείνονται και στις συμβάσεις μεταβίβασης δικαιώματος επιφάνειας, καθώς και στις συμβάσεις δωρεάς κινητών πραγμάτων, υπό την προϋπόθεση ότι πρόκειται για δωρεές που αφορούν στην υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου της δημιουργίας του τεχνολογικού πάρκου. Κάθε σύμβαση μεταβίβασης δικαιώματος επιφάνειας, αγοραπωλησίας και δωρεάς κινητών (χρημάτων) και ακινήτων προς την ΕΑΝΕΠ για τη διασφάλιση της ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου κατά την έννοια της παρ. 1 του άρθρου 46 του ως άνω νόμου, καθώς και έκτασης εντός του Επιχειρηματικού Πάρκου από την ΕΑΝΕΠ ή από επιχείρηση που έχει εγκατασταθεί ή μετεγκατασταθεί εντός του Επιχειρηματικού Πάρκου, απαλλάσσεται από τον φόρο μεταβίβασης και τον φόρο δωρεάς, αντιστοί-χως. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων δύνανται να καθορίζονται οι λεπτομέρειες και κάθε άλλο θέμα για την εφαρμογή της παρούσας.

Άρθρο 11

Αναστολή διατάξεων για την διάθεση προϊόντων σε καταστήματα αφορολογήτων ειδών

Η διάταξη του άρθρου 55 του ν. 4447/2016 (Α’ 241) αντικαθίσταται ως εξής:

«Η εφαρμογή της υποπαρ. 2 της παρ. 13 του άρθρου 85 του ν. 3842/2010 (Α’ 58) αναστέλλεται μέχρι τις 31.12.2022.»

Άρθρο 12

Έκτακτες ρυθμίσεις για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας αποκλειστικά για το έτος 2020, λόγω πανδημίας

1. Μέχρι τις 31.10.2020, στα όμορα προς τον αιγιαλό και την παραλία, λιμνοθάλασσα, λίμνη ή πλεύσιμο ποταμό, ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα της υποπερ. γγ. της περ. β. της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014 (Α’155), τα οποία λειτουργούν νόμιμα, μπορεί να παραχωρείται με αντάλλαγμα η απλή χρήση αιγιαλού, παραλίας, όχθης ή παρόχθιας ζώνης, χωρίς δημοπρασία, τηρουμένων των περιορισμών και προϋποθέσεων των παρ. 3, 4, 5 περ. α, 6, 7, 8, 9, 10, 11 και 12 του άρθρου 13 του ν. 2971/2001 (Α’ 285). Η μέγιστη παραχωρούμενη έκταση, τηρουμένων και των περιορισμών του προηγούμενου εδαφίου, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 100 τμ.

2. Εξαιρετικά για το έτος 2020 το αντάλλαγμα για τις παραχωρήσεις των άρθρων 13 και 13Α του ν. 2971/2001 (Α’ 285), όπως αυτό ρυθμίζεται στην παρ. 7 του άρθρου 15 του ίδιου νόμου, αποδίδεται κατά εβδομήντα τοις εκατό (70%) στον οικείο Ο.Τ.Α. και κατά τριάντα τοις εκατό (30%) στο Δημόσιο.

3. Για το έτος 2020 το ύψος του καταβαλλόμενου ανταλλάγματος καθορίζεται σε ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%) του υπολογισθέντος ανταλλάγματος, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του άρθρου 7 της υπ’ αρ. 47458ΕΞ2020/15-5-2020 κοινής υπουργικής απόφασης (Β’ 1864).

Αθήνα, 27 Μαΐου 2020

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ


Πηγή